Hram Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima proslavio krsnu slavu

16.11.2023. 14:29
3
IZVOR: srna.rs

Crkva Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu danas je u prisustvu velikog broja vjernika proslavila krsnu slavu Đurđic.

Liturgiju je predvodio dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" iz Foče protojerej-stavrofor Vladislav Topalović, koji je rekao da je Sveti Đorđe zbog hrišćanske vjere izdržao brojna stradanja i da ga zbog toga Crkva dva puta godišnje slavi.

On je pojasnio da je prvi put to na Đurđevdan, na dan njegovog predstavljenja, a drugi na dan kada su njegove mošti hrišćani prenijeli na palestinsko područje, odakle je njegova majka.

- Tamo se i danas nalazi i molimo ga kao nikada do sada da pomogne tamošnjoj djeci, koja nedužna stradaju jednako kao što je i on stradao - naglasio je Topalović i dodao da se treba pomoliti za tamošnja sveta mjesta i dalje budu pravoslavna i hrišćanska svetilišta.

Kum ovogodišnje slave bio je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, a proslavi su prisustvovali i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović, direktor Arhiva BiH Danijela Mrda i brojni direktori javnih preduzeća i opštinski zvaničnici.

Tokom liturgije uručene su posebne zahvalnice istaknutim pojedincima koji pomažu ovaj hram, među kojima je i čuveni fotograf iz Istočnog Sarajeva Rade Vasić.

Đurđic je hrišćanski i narodni praznik koji se proslavlja 16. novembra u znak uspomene na prenos moštiju Svetog Đorđa i obnovljenje njegovog groba u kom je položeno njegovo tijelo.

Zemljište na kojem je sagrađen Hram Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima osveštao je vladika Grigorije 2000. godine, a temelje 2001. godine blaženopočivši mitropolit dabrobosanski Nikolaj.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Sale 16.11.2023. 18:13
    Joko#
    Tebi u glavi!
  • Generic placeholder image
    Joko 16.11.2023. 16:20
    Đe je bio krkanluk.....

    .
  • Generic placeholder image
    Lepi 16.11.2023. 14:40
    Čestitke dobrom čovjeku Radu Vasiću-Vasketu!
Povezane vijesti
Sveta tajna Jeleosvećenja u Crkvi Svetog Georgija u Miljevićima Sveta tajna Jeleosvećenja u Crkvi Svetog Georgija u Miljevićima
Najstariji Srbin u Bihaću Čedo Banjac proslavio Jovanjdan Najstariji Srbin u Bihaću Čedo Banjac proslavio Jovanjdan
Treba li slavu slaviti u restoranu? Treba li slavu slaviti u restoranu?
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    3h 9m
    6
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    2h 5m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    20h 50m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    17h 49m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    19h 1m
    0