Храм у Дрињачи добија икону Светог новомученика Слободана

25.07.2022. 19:10
0
ИЗВОР: srna.rs

Храм Светог ђакона Авакума у Дрињачи ће, са благословом Његовог преоствештенства епископа зворничког-тузланског Фотија, у сриједу, 27. јула, добити икону Светог новомученика Слободана Стојановића Каменичког, рекао је данас парох дрињачки Марко Данојловић.

У Храму Светог ђакона Авакума у Дрињачи 27. јула биће служена света литургија поводом канонизације Слободана Стојановића из зворничке Каменице, који је мученички убијен у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Ово је прва икона урађена након канонизације, по којој ће у будућности бити осликаване и све остале његове иконе.

Свештеник Данојловић рекао је новинарима да икона остаје трајно у храму Светог ђакона Авакума у Дрињачи, те да је велики благослов да прва урађена икона након канонизације буде у дрињачком храму.

Послије свете литургије, која ће бити служена у сриједу у 9.00 часова, на дан убиства Слободана Стојановића /12/, на мјесном гробљу у Дрињачи биће положено цвијеће на хумку убијеног дјечака.

Дјечак Слободан Стојановић /12/ убијен је у Каменици код Зворника у јулу 1992. године када се у село вратио по пса. Убила га је припадник такозване армије БиХ Елфета Весели.

Слободаново тијело пронађено је у јуну 1993. године у масовној гробници код Јошанице. Према патологу Зорану Станковићу, на дјечаку су констатоване бројне и смртоносне повреде на глави и тијелу нанесене током живота и послије смрти. Одсјечено му је уво, а оштрим предметом нанесене посјекотине по стомаку, док му је у сљепочницу из близине испаљен метак.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве, на редовном мајском засједању, канонизовао је Слободана Стојановића, те протојереје Милана Петковића и Тимотију Поповића.

Коментари 0
Повезане вијести
Све изгорјело на спрату куће, читав остао цртеж Светог Саве, икона Богородице и Свето писмо Све изгорјело на спрату куће, читав остао цртеж Светог Саве, икона Богородице и Свето писмо
Осликана прва сликовница о убијеном дјечаку Слободану Осликана прва сликовница о убијеном дјечаку Слободану
Осликана прва сликовница о убијеном дјечаку Слободану (ФОТО) Осликана прва сликовница о убијеном дјечаку Слободану (ФОТО)
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    22h 44m
    0
  • Крађа у Палама
    21h 2m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    17h 29m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    20h 17m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    13h 38m
    0