Hram u Drinjači dobija ikonu Svetog novomučenika Slobodana

25.07.2022. 19:10
0
IZVOR: srna.rs

Hram Svetog đakona Avakuma u Drinjači će, sa blagoslovom Njegovog preostveštenstva episkopa zvorničkog-tuzlanskog Fotija, u srijedu, 27. jula, dobiti ikonu Svetog novomučenika Slobodana Stojanovića Kameničkog, rekao je danas paroh drinjački Marko Danojlović.

U Hramu Svetog đakona Avakuma u Drinjači 27. jula biće služena sveta liturgija povodom kanonizacije Slobodana Stojanovića iz zvorničke Kamenice, koji je mučenički ubijen u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ovo je prva ikona urađena nakon kanonizacije, po kojoj će u budućnosti biti oslikavane i sve ostale njegove ikone.

Sveštenik Danojlović rekao je novinarima da ikona ostaje trajno u hramu Svetog đakona Avakuma u Drinjači, te da je veliki blagoslov da prva urađena ikona nakon kanonizacije bude u drinjačkom hramu.

Poslije svete liturgije, koja će biti služena u srijedu u 9.00 časova, na dan ubistva Slobodana Stojanovića /12/, na mjesnom groblju u Drinjači biće položeno cvijeće na humku ubijenog dječaka.

Dječak Slobodan Stojanović /12/ ubijen je u Kamenici kod Zvornika u julu 1992. godine kada se u selo vratio po psa. Ubila ga je pripadnik takozvane armije BiH Elfeta Veseli.

Slobodanovo tijelo pronađeno je u junu 1993. godine u masovnoj grobnici kod Jošanice. Prema patologu Zoranu Stankoviću, na dječaku su konstatovane brojne i smrtonosne povrede na glavi i tijelu nanesene tokom života i poslije smrti. Odsječeno mu je uvo, a oštrim predmetom nanesene posjekotine po stomaku, dok mu je u sljepočnicu iz blizine ispaljen metak.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve, na redovnom majskom zasjedanju, kanonizovao je Slobodana Stojanovića, te protojereje Milana Petkovića i Timotiju Popovića.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sve izgorjelo na spratu kuće, čitav ostao crtež Svetog Save, ikona Bogorodice i Sveto pismo Sve izgorjelo na spratu kuće, čitav ostao crtež Svetog Save, ikona Bogorodice i Sveto pismo
Oslikana prva slikovnica o ubijenom dječaku Slobodanu Oslikana prva slikovnica o ubijenom dječaku Slobodanu
Oslikana prva slikovnica o ubijenom dječaku Slobodanu (FOTO) Oslikana prva slikovnica o ubijenom dječaku Slobodanu (FOTO)
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    17h 4m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    18h 19m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    22h 37m
    0
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    14h 12m
    0
  • Sufinansiranje banjske rehabilitacije za penzionere u Istočnom Novom Sarajevu
    22h 21m
    0