Хрвати осмилили видео игрицу "Битка за Вуковар"

27.11.2021. 20:42
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Хрвати осмислили видео-игрицу у којој покушавају да дочарају сукобе из деведесетих.

Тридесет година послије националних сукоба на територији бивше Југославије, чини се да је потреба за реанимацијом историје у комшилуку досегла врхунац.

Наиме, скуп амбициозних хрватских програмера, који нису били ни рођени у вријеме поменутих сукоба су креирали видео игрицу са фокусом на ратне сукобе почетком деведесетих.

Окосница цијелог пројекта је битка за Вуковар, како је и сама игрица добила име.

Сам пројекат је у Хрватској наишао на егзалтирану подршку, а креатор је поносно изјавио за њихову националну телевизију да ће у игрици ликови бити инспирисани стварним људима и догађајима.

- Игрица креће тако што је Лука Андријанић оборио два авиона ЈНА-а - каже Дарко Галић, предсједник удружења "KRO Game Devs".

- У ратној видео-игри вјерно ће бити приказане најважније акције и битке, али и историјске личности из '91. Циљ нам је да то буде едукативна игра без пуно пуцачина, већ више да описује поједине акције које су биле у битки за Вуковар. Најбитнији догађаји и најбитнији људи који су бранили те положаје, значи од Борова насеља до Сајмишта, Митница, Лужац па чак и село Богдановци који су били предграђе Вуковара - каже Галић.

- У њену израду укључили су се гејмери из цијелог свијета, а у помоћ су им прискочили вуковарски бранитељи који су их одвели на локације и препричавали догађаје - изјавио је предсједник удружења.

Игра је тек у развојној фази, а у будућности би требало да буде обогаћена биткама за одбрану Дубровника, Госпића, Карловца, као и операцијама Бљесак и Олуја.

Колико овакви пројекти могу да унаприједе, а колико да уназаде међунационалне односе, остали смо ускраћени за одговор, јер из "KRO Game Devs" још увијек нису одговорили на питања.

Коментари 0
Повезане вијести
Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало" Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало"
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    17h 12m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    14h 41m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    8h 55m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    13h 59m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    5h 7m
    0