Хрвати осмилили видео игрицу "Битка за Вуковар"

27.11.2021. 20:42
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Хрвати осмислили видео-игрицу у којој покушавају да дочарају сукобе из деведесетих.

Тридесет година послије националних сукоба на територији бивше Југославије, чини се да је потреба за реанимацијом историје у комшилуку досегла врхунац.

Наиме, скуп амбициозних хрватских програмера, који нису били ни рођени у вријеме поменутих сукоба су креирали видео игрицу са фокусом на ратне сукобе почетком деведесетих.

Окосница цијелог пројекта је битка за Вуковар, како је и сама игрица добила име.

Сам пројекат је у Хрватској наишао на егзалтирану подршку, а креатор је поносно изјавио за њихову националну телевизију да ће у игрици ликови бити инспирисани стварним људима и догађајима.

- Игрица креће тако што је Лука Андријанић оборио два авиона ЈНА-а - каже Дарко Галић, предсједник удружења "KRO Game Devs".

- У ратној видео-игри вјерно ће бити приказане најважније акције и битке, али и историјске личности из '91. Циљ нам је да то буде едукативна игра без пуно пуцачина, већ више да описује поједине акције које су биле у битки за Вуковар. Најбитнији догађаји и најбитнији људи који су бранили те положаје, значи од Борова насеља до Сајмишта, Митница, Лужац па чак и село Богдановци који су били предграђе Вуковара - каже Галић.

- У њену израду укључили су се гејмери из цијелог свијета, а у помоћ су им прискочили вуковарски бранитељи који су их одвели на локације и препричавали догађаје - изјавио је предсједник удружења.

Игра је тек у развојној фази, а у будућности би требало да буде обогаћена биткама за одбрану Дубровника, Госпића, Карловца, као и операцијама Бљесак и Олуја.

Колико овакви пројекти могу да унаприједе, а колико да уназаде међунационалне односе, остали смо ускраћени за одговор, јер из "KRO Game Devs" још увијек нису одговорили на питања.

Коментари 0
Повезане вијести
Фирма из Требиња наручила 220 килограма хероина (ВИДЕО) Фирма из Требиња наручила 220 килограма хероина (ВИДЕО)
Држављанин БиХ погинуо након што је олујна бура преврнула његов камион Држављанин БиХ погинуо након што је олујна бура преврнула његов камион
Хрватима смета спомен-плоча мајору Милану Тепићу у Бањалуци Хрватима смета спомен-плоча мајору Милану Тепићу у Бањалуци
Најчитаније
 • Детаљи убиства у Рогатици: Ловац из нехата убио другог ловца
  5h 14m
  0
 • Због пса репетирао пиштољ према породици
  11h 13m
  6
 • Ухапшен због убиства у општини Рогатица
  6h 50m
  0
 • Аустралија депортује Ђоковића из земље
  16h 47m
  1
 • Шмит: Нећу повући Инцков закон, на Додика више не треба рачунати
  6h 29m
  8