Хумана прича из времена короне

12.05.2020. 15:37
2
ИЗВОР: Катера

У вријеме пандемије вируса корона свакодневно смо затрпани информацијама, како из наше земље, тако и из цијелог свијета о броју заражених и умрлих. Како не бисмо сваког дана само о томе писали, данас Вам доносимо једну лијепу и хуману причу из времена короне.

Наиме, усљед немогућности да наставу прате редовно и да иду у школу због пандемије корона вируса, ученици су морали да истој присуствују „онлајн“, преко рачунара од куће. 

Међутим, неки од ученика из Средње школе „28. јуни“ Источно Ново Сарајево нису били у прилици да наставу прате преко рачунара због недостатка информатичке опреме или интернета.

Директор ове школе Борис Брајовић каже за Катеру да су за неколицину својих ученика ријешили проблем недостатка интернета  путем „М:тел“ донације, а када је опрема била у питању, ту су позвали све људе добре воље да помогну онако како могу.

- Убрзо је група волонтера из Источне Илиџе купила лаптоп за једну дјевојчицу из ове општине, а након тога се јавио и наш бивши ученик Ђорђе Ђукић из Пала, који се бави информатичком опремом. Ђорђе је припремио два рачунара и један лаптоп, довезао у школу и тиме помогао да троје наших ученика обавља своје свакодневне школске „онлајн“ активности – каже Брајовић.

Слика

Брајовић истиче да је овај потез тих хуманих људи показатељ да се ученици Средње школе „28. јуни“ увијек могу ослонити на своју школу, а што је веома битно истаћи -  и школа на своје ученике, попут Ђорђа Ђукића, који је знање стекао баш у овој школи.

Према његовим ријечима, информатичка опрема је уручена ученицима који нису имали могућност да исту обезбиједе, а чија браћа и сестре, такође, похађају „онлајн“ наставу, тако да је овим путем ријешен проблем седморо ученика.

- Средња школа „28. јуни“, њени ученици и сви запослени, одавно се у нашем окружењу истичу својом хуманошћу. Сваке године ученици ове школе кроз своје ваннаставне активности проведу више добротворних акција, те на тај начин помогну онима којима је помоћ потребна – каже Брајовић.

Међу тим акција вриједи поменути новчану помоћ обољелим грађанима Источног Сарајева, која се заснивала на крилатици „Наше мало некоме је много“, сакупљању дарова за новогодишње пакетиће дјеци из материјално угрожених породица, организовање хуманитарних приредби за одлазак на екскурзије и излете, хуманитарни и волонтерски рад ученика који се школују за фризере и козметичаре, сакупљање књига за другаре и школску библиотеку, сакупљање помоћи за Дјечији дом у Вишеграду и друго.

Према ријечима директора Брајовића, кроз све те активности, чији су координатори професори, ученици се свесрдно укључују свјесни чињенице да рад за друге, да помоћ другима употпуњује и оплемењује онога ко чини добра дјела и да се добро увијек добрим враћа.

- У то смо се увјерили управо ових дана када смо, изненада, суочени с опасношћу од вируса корона, били принуђени да прекинемо наставу, да затворимо врата наше школе, а врло брзо и да се сви, и ђаци и професори, укључимо у нови начин рада, тзв. „онлајн“ наставу или наставу на даљину – каже директор Брајовић за Катеру.

Ова хумана прича из времена короне нам показује како нас је овај вирус на разне начине ставио пред нове изазове, међу којима је свакако и наставак школовања за ученике из нашег града.

 

Новинар: Миљан Рашевић

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Dovla 10.06.2020. 12:01
    Samo reci - svaka cast!
    Bravo Djuka.
  • Generic placeholder image
    Vukas 13.05.2020. 11:39
    Djuka je mnogo dobar čovjek to sam znao i od ranije a ovo potvrdjuje sve to sto o njemu mislim od kako ga poznajem!
Повезане вијести
На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО) У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
Данас Васкршњи базар средњошколаца у Источном Сарајеву Данас Васкршњи базар средњошколаца у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    14h 47m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    4h 0m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    3h 54m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    18h 51m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    3h 31m
    1