Humana priča iz vremena korone

12.05.2020. 15:37
2
IZVOR: Katera

U vrijeme pandemije virusa korona svakodnevno smo zatrpani informacijama, kako iz naše zemlje, tako i iz cijelog svijeta o broju zaraženih i umrlih. Kako ne bismo svakog dana samo o tome pisali, danas Vam donosimo jednu lijepu i humanu priču iz vremena korone.

Naime, usljed nemogućnosti da nastavu prate redovno i da idu u školu zbog pandemije korona virusa, učenici su morali da istoj prisustvuju „onlajn“, preko računara od kuće. 

Međutim, neki od učenika iz Srednje škole „28. juni“ Istočno Novo Sarajevo nisu bili u prilici da nastavu prate preko računara zbog nedostatka informatičke opreme ili interneta.

Direktor ove škole Boris Brajović kaže za Kateru da su za nekolicinu svojih učenika riješili problem nedostatka interneta  putem „M:tel“ donacije, a kada je oprema bila u pitanju, tu su pozvali sve ljude dobre volje da pomognu onako kako mogu.

- Ubrzo je grupa volontera iz Istočne Ilidže kupila laptop za jednu djevojčicu iz ove opštine, a nakon toga se javio i naš bivši učenik Đorđe Đukić iz Pala, koji se bavi informatičkom opremom. Đorđe je pripremio dva računara i jedan laptop, dovezao u školu i time pomogao da troje naših učenika obavlja svoje svakodnevne školske „onlajn“ aktivnosti – kaže Brajović.

Slika

Brajović ističe da je ovaj potez tih humanih ljudi pokazatelj da se učenici Srednje škole „28. juni“ uvijek mogu osloniti na svoju školu, a što je veoma bitno istaći -  i škola na svoje učenike, poput Đorđa Đukića, koji je znanje stekao baš u ovoj školi.

Prema njegovim riječima, informatička oprema je uručena učenicima koji nisu imali mogućnost da istu obezbijede, a čija braća i sestre, takođe, pohađaju „onlajn“ nastavu, tako da je ovim putem riješen problem sedmoro učenika.

- Srednja škola „28. juni“, njeni učenici i svi zaposleni, odavno se u našem okruženju ističu svojom humanošću. Svake godine učenici ove škole kroz svoje vannastavne aktivnosti provedu više dobrotvornih akcija, te na taj način pomognu onima kojima je pomoć potrebna – kaže Brajović.

Među tim akcija vrijedi pomenuti novčanu pomoć oboljelim građanima Istočnog Sarajeva, koja se zasnivala na krilatici „Naše malo nekome je mnogo“, sakupljanju darova za novogodišnje paketiće djeci iz materijalno ugroženih porodica, organizovanje humanitarnih priredbi za odlazak na ekskurzije i izlete, humanitarni i volonterski rad učenika koji se školuju za frizere i kozmetičare, sakupljanje knjiga za drugare i školsku biblioteku, sakupljanje pomoći za Dječiji dom u Višegradu i drugo.

Prema riječima direktora Brajovića, kroz sve te aktivnosti, čiji su koordinatori profesori, učenici se svesrdno uključuju svjesni činjenice da rad za druge, da pomoć drugima upotpunjuje i oplemenjuje onoga ko čini dobra djela i da se dobro uvijek dobrim vraća.

- U to smo se uvjerili upravo ovih dana kada smo, iznenada, suočeni s opasnošću od virusa korona, bili prinuđeni da prekinemo nastavu, da zatvorimo vrata naše škole, a vrlo brzo i da se svi, i đaci i profesori, uključimo u novi način rada, tzv. „onlajn“ nastavu ili nastavu na daljinu – kaže direktor Brajović za Kateru.

Ova humana priča iz vremena korone nam pokazuje kako nas je ovaj virus na razne načine stavio pred nove izazove, među kojima je svakako i nastavak školovanja za učenike iz našeg grada.

 

Novinar: Miljan Rašević

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Dovla 10.06.2020. 12:01
    Samo reci - svaka cast!
    Bravo Djuka.
  • Generic placeholder image
    Vukas 13.05.2020. 11:39
    Djuka je mnogo dobar čovjek to sam znao i od ranije a ovo potvrdjuje sve to sto o njemu mislim od kako ga poznajem!
Povezane vijesti
Povjerenje, brižnost i ljubav za dobrobit djeteta – poruka poslata sa predavanja u SŠ „28. juni“ (FOTO) Povjerenje, brižnost i ljubav za dobrobit djeteta – poruka poslata sa predavanja u SŠ „28. ju...
Savjet roditelja Srednje škole "28. juni" u srijedu obilježava Međunarodni dan porodice Savjet roditelja Srednje škole "28. juni" u srijedu obilježava Međunarodni dan porodice
Film naše sugrađanke najbolji kratki dokumentarac festivala u Beogradu Film naše sugrađanke najbolji kratki dokumentarac festivala u Beogradu
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    20h 55m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    18h 57m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    17h 50m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    17h 55m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    16h 58m
    1