Хусеин Билал Боснић излази из затвора

23.08.2021. 20:23
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Након хаоса у Авганистану и најаве могућег доласка исламских терориста заједно са избјеглицама, Балкан ускоро добија нови, можда и највећи изазов за безбједност.

Један од најопаснијих радикалних исламиста у региону, Хусеин Билал Боснић (49), излази за двије недјеље из затвора у БиХ пошто је практично одслужио седмогодишњу казну због подстицања на тероризам и регрутовања бораца на страни Исламске државе.

Боснић је, иначе, неформални вођа вехабија који је ухапшен 3. септембра 2014. године, а током боравка у затвору у Војковићима у Источном Сарајеву покушавао је раније да изађе на слободу. Међутим, власти БиХ су измјеном закона онемогућиле превремено пуштање из затвора особа осуђених за дјела у вези са тероризмом.

У Њемачкој постао радикални исламиста

А Боснић је у вези са тероризмом већ деценијама пошто се као младић рођен у мјесту Бужим у сјеверозападној БиХ преселио с породицом у Њемачку, гдје је дошао у контакт са селафизмом, ултраконзервативним покретом унутар сунитског ислама.

Кад је избио рат у БиХ вратио се у домовину и прикључио јединици Ел Муџахид у склопу тзв. Армије РБиХ у којој су били страни плаћеници и добровољци, озлоглашени по томе што су непријатељима одсијецали главе.

Послије рата се окренуо вјери, повукао се у мјесто Горња Маоча, гдје је у свом кампу регрутовао нове припаднике вехабијског покрета.

Претпоставља се да је покрет преузео 2013. године када је његов претходник Нусрет Имамовић отишао у Сирију да се бори на побуњеничкој страни. Тада, како стоји у пресуди, постаје и главни регрутер Исламске државе за Балкан, а повезују га такође с регрутовањем 50 италијанских држављана.

“Цијели свијет биће Исламска држава”

Колики је радикалан исламиста види се и по његовим пријетњама које је 2014. године објавила Исламска држава у свом пропагадном листу “Дабик”.

– Цијели свијет биће Исламска држава. Наш је циљ да и Ватикан постане муслимански – ријечи су Боснића, које су објављене у “Дабику”.

Због тога се поставља питање да ли ће Боснић по доласку на слободу наставити са својим терористичким активностима поготово сада када је ситуација у БиХ и генерално на Балкану можда и најтруснија од деведесетих година. И колика је то пријетња за регион?! На то је указао и Еуропол пошто је упозорио да се се најмоћније милитантне и терористичке групе служе свим средствима, па и интернет офанзивом, не би ли мобилизовале нове чланове.

“Само нам је још Боснић фалио”

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић истиче за Блиц да је излазак Боснића из затвора свакако пријетња за регион.

– Ријеч је особи која је повезана са Исламском државом и која је слала држављане БиХ у јединице Исламске државе. Ако имамо у виду да влада хаос у Авганистану, да терористичке организације заузимају позиције по квартовима, јасно је да БиХ и цијели Балкан постају вруће тло – апострофира Галијашевић.

Он подвлачи да регион није био у изазовнијој ситуацију у посљедње три деценије.

– Говоримо о највишем степену радикализованих муслимана у БиХ од деведесетих година или о проценту од седам одсто, стотинак насеља са џихадистима и чак петоро повратника из Гвантанама повезаних с Исламском државом и Ал каидом. Само нам је још Боснић фалио – наглашава Галијашевић.

Боравак у затвору

Иако за Боснића сад сви знају, па наравно и безбједносне службе у БиХ и окружењу, то не значи да ће бити мање опасан.

– Не постоји тероризам као инцидент или случај. Тероризам је готово увијек организован. Иза њега стоји организација која идеолошки обучава, припрема и наоружава будуће непознате терористе, а онда убире и резултате њиховог дјеловања. На овим просторима је стотине хиљада такозваних непознатих терориста – упозорава стручњак за борбу против тероризма.

Галијашевић искључује сваку могућност да се Боснић промијенио у затвору.

– У затвору нико није промијенио став. Ко уђе у затвор као мали лопов изађе из њега као велики лопов или криминалац. Тако и у овом случају. Боснић може по одслужењу казне да буде још радикалнији исламиста са већом мржњом према свима. Радикални исламисти не мијењају идентитет у затвору – закључује Галијашевић.

Праћење

С друге стране, професор Факултета безбједности Зоран Драгишић сматра да нема разлога за велику панику када Боснић буде поново на слободи.

– Боснић је свакако безбједносно интересантна особа због чега ће га безбједносне службе, првенствено у БиХ, а онда и у региону пратити. Постоји јасна безбједносна процедура како се то ради. Боснић се свакако није промијенио у затвору, али пошто је веома познат у јавности мислим да не постоји значајна могућност да угрози безбједност јер ће под надзором бити и он и лица са којима је у контакту – истиће Драгишић.

Како каже, већа безбједносна пријетња су исламски терористи који нису познати.

– Ту, прије свега, мислим на оне који немају ни кривични досије, а ни службе безбједности не знају за њих. То је, заправо, највећи изазов и за службе безбједности и полицију да дође до њих. Неки од њих су и усамљени вукови – објашњава Драгишић.

Саговорник Блица вјерује да се цијели регион сусретао претходних година са таквом безбједносном пријетњом.

– То што у Србији нисмо имали ниједан теористички акт не значи да није било теориста који су, рецимо, покушали да поставе бомбу у Београду, Новом Саду или Нишу. То је задатак наших безбједносних служби, као што су БИА, ВБА или полиција, да их разоткрију и осујете. А то што с тиме нису излазили у јавност може да значи да нису жељели да пошаљу поруке за које сматрају да не треба да се шаљу – оцјењује Драгишић.

Коментари 0
Повезане вијести
Затворенике нема ко да лијечи Затворенике нема ко да лијечи
Новалић почео издржавање казне у затвору у Војковићима Новалић почео издржавање казне у затвору у Војковићима
Фадил Новалић још није отишао у затвор у Војковиће Фадил Новалић још није отишао у затвор у Војковиће
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    20h 34m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    6h 7m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    20h 44m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    6h 13m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    6h 11m
    0