И свети Трифун је Дан љубави: Зашто у туђој религији тражимо оно што у нашој већ постоји?

13.02.2020. 16:53
0
ИЗВОР: opanak.rs

Све је чешћи тренд младих у Србији да 14. фебруара прославља Дан заљубљених, иако се зна да се тог датума по православном календару обиљежава свети Трифун.

Оно што не знају многи који радије хрле за туђим празницима, а од свог насљеђа и традиције бјеже, јесте да се и свети Трифун обиљежава као дан у ком се слави љубав. Ево и како!

Осим што се сматра заштитником виноградара и чуварем усјева од непогода и штеточина, свети Трифун је и заштитник искрене љубави свих хришћана. 

Српска православна црква Светог Трифуна обиљежава 14. фебруара по новом, односно 1. фебруара по старом календару.

Прославља се као "Дан Љубави и Вина". 

Обичај је, зато, да се на овај дан исказује љубав неким гестом оној особи до које нам је у животу стало.

Ако планирате да дан посветите вољеној особи тј. партнеру, било би идеално да га обиљежите уз неко вино и тако уједно прославите нашег заштитника вина и винограда.

Слика

Да наши приједлози не буду неосновани, ево приче која још од давнина постоји у нашем народу и која потврђује тврдњу о светом Трифуну као заштитнику искрене и чисте љубави:

Према једној народној причи, велики грешник Трифун, који је на души носио 99 људи које је безочно убио, осуђен је на божју казну. Легенда каже да је казне могао бити ослобођен кад пролиста врбов пањ. Трифун је гајио бостан и сваком пролазнику по тој казни давао по лубеницу. Међутим, кад се једног дана неки пролазник, журећи, није осврнуо на Трифуна и његов поклон, Трифун појури за њим и врло бијесан и увријеђен, удари га лубеницом и убије.

Очајан јер је убио стотог човјека, врати се, кад оно – пањ пролистао! Наиме, човјек кога није могао да заустави хитао је да покуди девојку пред удајом. А то је, по народном схватању, неопростив гријех, те се ово убиство Трифуну није могло узети за зло. Тиме су му сва претходна недјела опроштена.

Слика

Ипак, у Србији је највише оних који ће Трифундан прославити са својим најмилијима, као крсну славу, и на тај начин подијелити свеопшту љубав са сваким драгим гостом.

А ви, који нисте свечари и не идете у госте, имате идеалан повод да некога подсјетите колико га волите!

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Свети Трифун Данас Свети Трифун
Сутра Свети Трифун Сутра Свети Трифун
Данас Свети Трифун Данас Свети Трифун
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    12m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    12h 49m
    1
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    22h 23m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    16h 37m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    21h 41m
    1