И у Српској бакшиш улази у фискални рачун

10.02.2023. 18:49
6
ИЗВОР: capital.ba

Након Хрватске и Србије и угоститељи у Српској траже да конобарски бакшиш уђе у фискални рачун.

Након што је Привредна комора Хрватске припремила нацрт закона по коме бакшиш треба да уђе у систем фискализације, те покренута иницијатива да се то уради и у Србији, сада и угоститељи у Српској припремају сет мјера који, између осталог, треба омогућити да фискална каса препознаје конобарски бакшиш.

Члан Управног одбора Удружење угоститеља и хотелијера Републике Српске „ХоРеЦа“ Горан Куртиновић каже да се бакшиш тренутно налази у својеврсној сивој зони за послодавце, али не и за конобаре.

- Конобар донесе госту фискални рачун од рецимо 90 КМ, а гост који плаћа картицом му каже да откуца 100 КМ. Конобар тако и уради и на крају смјене из кеша којим су плаћали други гости узме себи тих 10 КМ добијеног бакшиша и то је у реду, јер је он добио тај бакшиш - објашњава Куртиновић за CAPITAL.

Он додаје да би могао настати проблем када би потпуно престало пословање са кешом, јер у том случају конобари не би имали од чега да узму добијени бакшиш, јер би он био на рачуну послодавца.

- У том случају би се поставило питање опорезивања, односно питање на који начин би послодавац конобару исплатио бакшиш. Али дуго времена ће код нас требати да кеш оде у историју, тако да питање бакшиша тренутно код нас није акутан проблем - каже Куртиновић.

Међутим, он истиче да је потребно регулисати питање вишка пара које инспектори евентуално пронађу приликом контроле.

- Инспектори који тјерају мак на конац могу да напишу казну послодавцу уколико код конобара пронађу више пара него што је прокуцано кроз фискалну касу, а могу пронаћи више ако је конобар добио бакшиш. Због таквих ствари би на неки начин требало регулисати и озаконити питање бакшиша - објашњава Куртиновић.

Он истиче да ће послодавци тражити и да се одговорност за неиздавање фискалних рачуна са послодавца пребаци на конобаре.

- Постоје још неке ствари које би требало прецизније уредити, али видјели смо да су питање увођења бакшиша у фискални систем прво покренули у Хрватској, а потом су у Србији најавили да ће кренути у истом смјеру, али да ће сачекати њихова искуства. Ми ћемо сачекати искуства из Србије - каже Куртиновић.

Подсјећамо, Привредна комора Хрватске открила је да припрема нацрт закона по коме би бакшиш ушао у систем фискализације, јер он тренутно не постоји у хрватском законодавству па се електронски наплаћен бакшиш третира једнако као основни доходак и послодавци на њега плаћају порез.

На бакшиш морају платити ПДВ

У Србији сматрају да се фискализацијом бакшиша он до одређеног износа не би опорезовао, и тај новац би се тако користио за оно што му је и намјена – стимулација запослених.

Директор Удружење хотелијера и ресторатера Србије (ХОРЕС) Георги Генов рекао је да се сада бакшиш на рачуну, плаћеном картицом, третира као цијена услуге на коју се плаћа ПДВ и припадајући порези и доприноси на ту “услугу”, иако то није. Приједлог је, према његовим речима, да се напојница не опорезује до десет одсто износа рачуна.

- Око 90 одсто гостију сада рачун плаћа картицом и у том случају се, уколико се урачуна бакшиш у том износу, плаћа ПДВ и порези и доприноси, јер се третира као услуга, а не као напојница и част за перцепцију о добро обављеној услузи - рекао је Генов.

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Zoran 11.02.2023. 16:21
    Jos jedna pljacka naroda i jadnih konobara ...
  • Generic placeholder image
    Лудило 11.02.2023. 15:42
    Ето држава може припадати ради пола марке,или марку бакшиша,дату конобару.

    Ја предлажем да се прво фискализује мито узето за тендере, и надувани рачуни у јавним набавкама па онда злоупотреба хеликоптера и возила институција,у личне сврхе.Е кад се то фискализује, онда нек размишљају о опорезивању напијнице.
  • Generic placeholder image
    Nenad 11.02.2023. 14:04
    Cuj sta predlaze da se za ne izdavanje fiskalnog racuna odgovorni konobari?
    Pa svi znaju da im to vecini naredjuje gazda lokala.
    I opet znaci da treba da snosi odgovornost konobar koji radi za mizernu platu.
    Opet sve po ledjima radnika.
  • Generic placeholder image
    Leo 11.02.2023. 01:56
    Evo primjera kako nacionalni predznak uopšte nije prepreka za one koji nisu budale poput obične stoke...Znači,ono što je pozitivno za nekoga,odmah se usvaja,nema veze sto nije"njihov" neko autor toga...a narodi se pecaju na sitnice...Ako ovo prodje mogli bi poslodavci moliti svoje žene i kćerke da nosaju guzove izmedju stolova sa gostima...samo lagano
  • Generic placeholder image
    Www 10.02.2023. 19:33
    Tako je ,za što bi davali bakšiš,još su neljubazni za medalju
  • Generic placeholder image
    merc 10.02.2023. 19:07
    a šta ako neću da dam bakšiš
Повезане вијести
Бакшиш и картица тешко за истим столом Бакшиш и картица тешко за истим столом
У Србији бакшиш улази у фискални рачун У Србији бакшиш улази у фискални рачун
Грађевинац и конобар раде за око пет марака по сату Грађевинац и конобар раде за око пет марака по сату
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    16h 2m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    5h 58m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    17h 49m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    13h 29m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    16h 49m
    0