У вријеме пандемије молерима и керамичарима пуне руке посла

30.10.2020. 10:05
0
ИЗВОР: Nezavisne

Пандемија вируса корона у БиХ није зауставила посао молерима, већ напротив. Како сами кажу, имају пуне руке посла.

Истичу да не чуди да је повећан обим посла јер многи грађани нису ове године ишли на љетовања и путовања, па су одлучили да новац намијењен за то усмјере на уређење својих домова.

Молер Јеленко Шоктовић из Бањалуке каже да посао цвјета те да пандемија вируса корона није смањила потражњу за молерима.

- Посла имам стално. Људи ме зову, чекају ме и по мјесец дана - каже Шоктовић за "Независне" и додаје да се цијене молераја нису мијењале те да углавном зависе од стања зидова и да ли има додатних радова, попут глетовања, шмирглања, стругања и слично.

Да ове године има пуне руке посла каже и Марко Париповић, молер из Приједора. Додаје да посла има много и да не може да стигне да обави све.

- Људи ме стално зову да радим. Букавално нисам имао предаха цијелу годину. Имам и унапријед договорених послова - казао је овај молер.

 

Додао је да ради по позиву кречење стубишта, станова и осталог.

- Сада ме зову више него иначе. Договарамо термине за одређене дане и већином те рокове и испоштујем - каже Париповић за "Независне".

Симо Марковић, молер из Бањалуке, каже да му током пандемије није дошло до пада посла, него се одвија истим интензитетом као и сваке године.

- Грађани на термин чекају и до два мјесеца. Уколико сада неко позове, он тек за два-три мјесеца може доћи на ред - каже Марковић и додаје да ради и керамику те да њено постављање кошта од седам до 12 КМ по квадрату, молерај од 1,5 до три КМ по квадарту зависно од тога да ли клијент купује материјал или не, док је по квадарту малтерисање од 10 до 14 КМ.

Да су мајстори преоптерећени, потврдио је и керамичар Драгослав Мајић, који каже да посљедња три мјесеца има толико посла да већину мора да одбије.

- Радим пуном паром и посла је три пута више него што могу стићи одрадити. Заказујем људе унапријед по двадесетак дана - појаснио је Мајић. Како каже, иако је ранијих година ударна сезона била љети, ове цијеле године посла је било стално.

Да је у неким предузећима ипак дошло до смањеног обима посла, кажу из предузећа "Сар" из Сарајева, које изводи молерске радове. Додају да је код њих ситуација алармантна те да ове године посла имају мање и за 70 одсто него ранијих године.

- Иако је наша фирма углавном изводила радове по пословим просторима, а рјеђе по кућама, посао је значајно опао, тако да смо приморани да сада више радимо по приватним кућама - истичу из овог предузећа и додају да им тај посао "преотимају" молери који раде на црно.

Коментари 0
Повезане вијести
Са тржишта у БиХ се превентивно повлачи кекс "Најлепше жеље" Са тржишта у БиХ се превентивно повлачи кекс "Најлепше жеље"
Кандидатимa треба више километара на магистрали Кандидатимa треба више километара на магистрали
Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    20h 40m
    0
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    18h 49m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    7h 30m
    0
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    2h 15m
    0
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    5h 16m
    0