Идеја Бојана Мандића за оснивањем удружења за боравак старије популације

27.10.2020. 17:46
0
ИЗВОР: Катера/промо чланак

Наш суграђанин Бојан Мандић, мислећи на потребе старијег становништва Источног Сарајева, дошао је на идеју да оснује хуманитарну организацију, која би се звала „Велика Радосна Срца“ (ВРС).

Мандић у изјави за Катеру каже да би циљ те организације или удружења грађана био да старијој популацији омогући да слободно вријеме проводе дружећи се, занимајући се уз друштвене игре, те да би се рад организације заснивао искључиво на традицији, култури и обичајима српског народа.

-          Сигуран сам да је моја животна прича скоро иста или слична причи великог броја сарајевских Срба. Након повратка у Сарајево, одакле сам са породицом избјегао, покушао сам живјети у том граду. У једном тренутку сам одлучио да се скрасим и скућим у Источном Сарајеву, граду на који сам поносан. Свједок сам урбанизације и раста Источног сарајева, дуги низ година – каже Мандић.

Он каже да је сигуран да се може  унаприједити квалитет живота грађана, јер сматра да није инфраструктура једини параметар који усрећује људе.

Слика

-          Моје комшије су становници града хероја који заслужују да буду безбједни, да буду социјално и здравствено заштићени и у сваком смислу поносни и срећни. Мислећи на потребе нашег старије популације, сматрам да је неопходно основати једно удружење грађана или хуманитарну организацију која би се симболично звала „Велика Радосна Срца“ (ВРС) – каже Мандић.

Право на чланство, уз све бенефите, би искључиво имали становници Источног Сарајева који имају 60 и више година старости или статус демобилисаног борца Војске Републике Српске, било које генерације.

-          На такав начин би спајали људе различитог сталежа, различите доби и профила личности.  Наравно, приступ објекту који би садржао већи број друштвених игара би имали сви грађани Источног Сарајева  - каже Мандић.

Мандић додаје да би објекат овог удружења или организације се састојао од ресторанског комплекса, просторије за друштвене игре, а у склопу истог налазила би се и јавна кухиња.

-          Јавна кухиња би помагала у побољшању услова живота социјално-угроженог становништва Источног Сарајева. Такође, у склопу овог објекта би се налазила и уређена зелена површина за шетњу – рекао је Мандић.

Слика

Према његовим ријечима, удружење „Велика Радосна Срца“ би се финансирало дјелимично из буџета Града Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево.

-          Дјелимично би се финансирало и од донација наших пријатеља и на крају, дио прихода би се остваривао на комерцијалној основи, од услуга које би сами пружали ресторан и друштвене игре. Сматрам да би домаћинским приступом, временом, ово удружење постало самоодрживо, односно да би се његово финансирање све више финансирало пружајући услуге, а све мање из буџета – истиче Мандић.

Он додаје да је у политици Српске демократске странке препознао подршку реализацији ове идеје, те да се у тој странци слуша мишљење појединаца и да је ту слободан да каже шта мисли и предложи рјешење.

-          Зато сам одлучио да своју борбу за побољшање услова и квалитета живота грађана наставим дјелујући као члан Српске Демократске Странке и њен кандидат за одборника у Скупштини општине Источно Ново Сарајево – каже Мандић и позива све гласаче да га подрже на предстојећим локалним изборима, како би се ова идеја могла реализовати.

Он додаје да је то прилика да се заједнички гради општина Источно Ново Сарајево и Република Српска, која треба, према његовим ријечима, да буде по мјери свих људи који у њој живе.

Мандић каже да у овом пројекту и идеји има подршку колега одборника из СО Источно Ново Сарајево, као и кандидата СДС за начелника општине Источно Ново Сарајево Драгана Влачића и кандидата за градоначелника Источног Сарајева Мирослава Лучића.

Коментари 0
Повезане вијести
Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи
Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак
Прослављена крсна слава града Источно Сарајево (ФОТО) Прослављена крсна слава града Источно Сарајево (ФОТО)
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    16h 26m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    18h 17m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    18h 4m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    9h 30m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    12h 12m
    0