Ideja Bojana Mandića za osnivanjem udruženja za boravak starije populacije

27.10.2020. 17:46
0
IZVOR: Katera/promo članak

Naš sugrađanin Bojan Mandić, misleći na potrebe starijeg stanovništva Istočnog Sarajeva, došao je na ideju da osnuje humanitarnu organizaciju, koja bi se zvala „Velika Radosna Srca“ (VRS).

Mandić u izjavi za Kateru kaže da bi cilj te organizacije ili udruženja građana bio da starijoj populaciji omogući da slobodno vrijeme provode družeći se, zanimajući se uz društvene igre, te da bi se rad organizacije zasnivao isključivo na tradiciji, kulturi i običajima srpskog naroda.

-          Siguran sam da je moja životna priča skoro ista ili slična priči velikog broja sarajevskih Srba. Nakon povratka u Sarajevo, odakle sam sa porodicom izbjegao, pokušao sam živjeti u tom gradu. U jednom trenutku sam odlučio da se skrasim i skućim u Istočnom Sarajevu, gradu na koji sam ponosan. Svjedok sam urbanizacije i rasta Istočnog sarajeva, dugi niz godina – kaže Mandić.

On kaže da je siguran da se može  unaprijediti kvalitet života građana, jer smatra da nije infrastruktura jedini parametar koji usrećuje ljude.

Slika

-          Moje komšije su stanovnici grada heroja koji zaslužuju da budu bezbjedni, da budu socijalno i zdravstveno zaštićeni i u svakom smislu ponosni i srećni. Misleći na potrebe našeg starije populacije, smatram da je neophodno osnovati jedno udruženje građana ili humanitarnu organizaciju koja bi se simbolično zvala „Velika Radosna Srca“ (VRS) – kaže Mandić.

Pravo na članstvo, uz sve benefite, bi isključivo imali stanovnici Istočnog Sarajeva koji imaju 60 i više godina starosti ili status demobilisanog borca Vojske Republike Srpske, bilo koje generacije.

-          Na takav način bi spajali ljude različitog staleža, različite dobi i profila ličnosti.  Naravno, pristup objektu koji bi sadržao veći broj društvenih igara bi imali svi građani Istočnog Sarajeva  - kaže Mandić.

Mandić dodaje da bi objekat ovog udruženja ili organizacije se sastojao od restoranskog kompleksa, prostorije za društvene igre, a u sklopu istog nalazila bi se i javna kuhinja.

-          Javna kuhinja bi pomagala u poboljšanju uslova života socijalno-ugroženog stanovništva Istočnog Sarajeva. Takođe, u sklopu ovog objekta bi se nalazila i uređena zelena površina za šetnju – rekao je Mandić.

Slika

Prema njegovim riječima, udruženje „Velika Radosna Srca“ bi se finansiralo djelimično iz budžeta Grada Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo.

-          Djelimično bi se finansiralo i od donacija naših prijatelja i na kraju, dio prihoda bi se ostvarivao na komercijalnoj osnovi, od usluga koje bi sami pružali restoran i društvene igre. Smatram da bi domaćinskim pristupom, vremenom, ovo udruženje postalo samoodrživo, odnosno da bi se njegovo finansiranje sve više finansiralo pružajući usluge, a sve manje iz budžeta – ističe Mandić.

On dodaje da je u politici Srpske demokratske stranke prepoznao podršku realizaciji ove ideje, te da se u toj stranci sluša mišljenje pojedinaca i da je tu slobodan da kaže šta misli i predloži rješenje.

-          Zato sam odlučio da svoju borbu za poboljšanje uslova i kvaliteta života građana nastavim djelujući kao član Srpske Demokratske Stranke i njen kandidat za odbornika u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo – kaže Mandić i poziva sve glasače da ga podrže na predstojećim lokalnim izborima, kako bi se ova ideja mogla realizovati.

On dodaje da je to prilika da se zajednički gradi opština Istočno Novo Sarajevo i Republika Srpska, koja treba, prema njegovim riječima, da bude po mjeri svih ljudi koji u njoj žive.

Mandić kaže da u ovom projektu i ideji ima podršku kolega odbornika iz SO Istočno Novo Sarajevo, kao i kandidata SDS za načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Dragana Vlačića i kandidata za gradonačelnika Istočnog Sarajeva Miroslava Lučića.

Komentari 0
Povezane vijesti
Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
Promovisan roman autora Gorana Vračara u Istočnom Sarajevu Promovisan roman autora Gorana Vračara u Istočnom Sarajevu
Vitomir Mitrić: Jezik lutkarstva je jezik svih naroda svijeta Vitomir Mitrić: Jezik lutkarstva je jezik svih naroda svijeta
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 44m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    10h 26m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 54m
    0
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    7h 24m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    10h 15m
    1