Идентификовани посмртни остаци Мирослава Миловића из далматинског Грачаца

30.08.2023. 11:42
0
ИЗВОР: srna.rs

Документационо-информациони центар "Веритас" саопштио је да су идентификовани посмртни остаци Мирослава Миловића из далматинског Грачаца, припадника Српске војске Крајине, који је страдао на положају Мали Бат на Динари у августу 1995. године у хрватској агресији на Републику Српску Крајину, познатој по кодном имену "Олуја".

Идентификација посмртних остатака Миловића у присуству члана породице обављена је јуче у Заводу за судску медицину Републике Српске у Бањалуци, у организацији Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Прелиминарни идентитет Миловића, који је 1953. годиште, утврђен је ДНК анализом 17. фебруара у лабораторији Међународне комисије за нестале особе /ИЦМП/.

Из "Веритаса" су навели да је Миловић 4. августа 1995. године, кад је почела "Олуја", био на положају Мали Бат, гдје је у сукобу са хрватским снагама погођен у главу.

- Након погибије саборци су га у шаторском крилу понели са собом повлачећи се према БиХ, али су га, због изложености непријатељској ватри, оставили у близини мјеста погибије - додаје се у саопштењу.

Посмртне остатке Миловића 23. јула 2003. године пронашли су чланови Комисије за нестала лица Републике Српске приликом асанације терена на планини Динари на локалитету Рисовац, општина Босанско Грахово, недалеко од границе са Хрватском.

- Уз посмртне остатке пронађен је и шлем са рупом која је настала дејством пројектила, а унутар шлема пронађен је и фрагмент лобање, по чему су форензичари и потврдили причу његових сабораца да је непосредни узрок смрти метак испаљен из стрељачког оружја кроз шлем у главу - наводи се у саопштењу.

Узорци кости са посмртних остатака изузети су у марту 2006. године, али је коначна идентификација каснила због тога што су чланови породице узорке крви за ДНК дали тек у августу и септембру прошле године.

Посмртне остатке Мирослава Миловића породица ће преузети и сахранити у породичној гробници у селу Братишковци у општини Скрадин код цркве Светог Николе у другој половини септембра, навели су из "Веритаса".

Од 2000. године из заједничких, масовних и појединачних гробница, укључујући и ексхумације у организацији самих породица, ексхумирани су посмртни остаци 1.638 Срба са подручја Хрватске и бивше Републике Српске Крајине.

До сада су идентификовани посмртни остаци 1.293 лица, док још 345 чека на идентификацију.

На "Веритасовом" списку несталих налази се 1.516 особа чије судбине још нису расвијетљене, а међу њима је 1.083 /71 одсто/ цивила и 424 /28 одсто/ жена.

"Веритас" истиче да располаже подацима за више десетина познатих мјеста укопа са више од 150 посмртних остатка на подручју Хрватске, покопаних углавном под ознаком "непознат", који 28 година по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумацију.

Коментари 0
Повезане вијести
Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
Прије 28 година посмртни остаци убијених Јабучана нашли вјечни спокој на гробљу у Фочи Прије 28 година посмртни остаци убијених Јабучана нашли вјечни спокој на гробљу у Фочи
Земља са прекопаног српског гробља са посмртним остацима однијета на сметљиште Земља са прекопаног српског гробља са посмртним остацима однијета на сметљиште
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    19h 4m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    8h 17m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    7h 48m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    8h 11m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    23h 8m
    0