Прије 28 година посмртни остаци убијених Јабучана нашли вјечни спокој на гробљу у Фочи

26.12.2023. 09:48
8
ИЗВОР: katera.news

На данашњи дан, 26. децембра 1995. године, посмртни остаци убијених становника села Јабука код Фоче, нашли су свој вјечни спокој на Градском гробљу Божовац.

Након рата, Јабука је припала ФБиХ, па се преостало српско становништво морало селити са својих огњишта и са собом, у колони живих и мртвих, понијети и посмртне остатке најмилијих.

О страховама рата и страдања српског народ у минулом рату, мало се говори. Приче о звјерском убијању недужних становника села Јабука код Фоче, о тринаестогодишњем Нови Елезу, старици Милки Ковач и непокретној Зорки Симовић, не смију бити заборављене. Морају остати трајно утиснуте у памћењу и свијести нараштаја који о страхотама рата, на срећу, не знају ништа. Морају остати као подсјетник да су 23. јула 1992. године Јабучани, њих 43, махом старих и онемоћалих, на кућном прагу звјерски убили припадници тзв. АБиХ.

Предсједник Удружења прогнаних и расељених Срба и свједок овог злочина Љубиша Симовић испричао је да су жртве измасакриране и да им је на тијелима урезивано слово “У”.

Тог дана страдали су чланови породица Скакавац, Ћосовић, Тривун, Стојановић, Капуран, Иконић, Драшко, Билинац, Ковач, Шолаја, Вуковић, Мастило, Симовић, Дуровић, Шаровић, Дубовина, Савић, Елез, Дрињак, Голубовић и многе друге. Да несрећа буде већа, ове породице су биле родбински повезане.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Уступљене фотографије

Како Симовић истиче за Катеру, овај предмет је коначно стигао у Тужилаштво БиХ.

- Послије оволико година ћутања, предмет „Јабука“ је у Тужилаштву БиХ, а након предмета „Јошаница“, доћи ће на ред. Саслушани су неки свједоци, који су и починиоци овог злочина, и надам се да ће правда за све невино страдале Србе угледати свјетло дана – рекао је Симовић.

Он напомиње да ће истрајати у намјери да починиоци одговарају за недјела која су починили у овом фочанском селу.

Масакр над српским цивилима 18 села некада фочанске мјесне заједнице Јабука, која је након Дејтонског споразума припала ФБиХ, прво је масовно страдање Срба у општини Фоча у протеклом рату, а за које починиоци још нису изведени пред лице правде.

Муслиманска војска тада је попалила све куће и помоћне објекте на које је наишла убијајући све пред собом, а милости није било ни за слијепе и непокретне старице, дјевојке и дјецу. За собом су оставили само згариште и са лица земље избрисано село.

Најмлађа жртва био је тринаестогодишњи дјечак Ново Елез.

Православна Црква Преображења Господњег је минирана и до темеља срушена, а обновљена је прилозима вјерника 2005. године.

Коментари 8
  • Generic placeholder image
    Focak 27.12.2023. 17:53
    Istina , dosta je stradalo. Jos jedna istina je da je vecina pustena da prebjegne za Sarajevo, Gorazde, Pljevlja... Istina je i da od Srba nebi ostao niko sta ste nam bili naumili. Istina je i da je za 90% zlocina odgovorno par grupa pljackasa i zlocinaca. Istina je da nas mrzite i prije i poslije svega. Istina je i da vas velika vecina Srba ne mrzi nit ih interesujete.Istina je da ovdje nikad mira i srece nema ni jednim s drugima ni jednim bez drugih i da su svi na gubitku
  • Generic placeholder image
    Re:čitalac 27.12.2023. 07:49
    Читалац не вријеђај ту племениту животињу
  • Generic placeholder image
    Focak 27.12.2023. 07:38
    Realisto , stariji sam, bio , vidio , citao vase liste za odstrel nadjene kod profesora, gledao oruzje koje ste bili pripremili, sad se pravite naivci, da ste uspjeli u naumu pobili bi nas sve Srbe sve do jednog
  • Generic placeholder image
    Realista 27.12.2023. 05:44
    Re Fočak.Pitaj starije kako je bilo...
  • Generic placeholder image
    Focak 26.12.2023. 22:45
    Prva zrtva u foci pokojni Dragan Nikolic koliko se sjecam, iz zasjede ubijeni Srbin. Sve ste imali spremno REALISTO za likvidaciju focanskih Srba samo smo vas ovaj put spremni docekali i zato ne prdi, ima jos zivih svjedoka. Zapoceli ste sranja dobili po usima i jos kukate, nije vas sramota.
  • Generic placeholder image
    Citalac 26.12.2023. 20:43
    Lazes "realista" k'o pas prvi zlocin na podrucju opstine Foca ste vi napravili na podrucju sela Jabuka isto tako kao sto ste '92 i '93 pobili na podrucju Srebrenice skoro sve Srpske porodice na Bozic i opljackali im svu imovinu koja vam je dosla pod ruku.O tome vam je nedavno javno svjedocila, tacnije se hvalila pocinjenim zlocinima Fatima Mujic.
  • Generic placeholder image
    Realista 26.12.2023. 17:10
    Prva masovna stradanja i ubijanja u Foči početkom rata napravili su srbi
  • Generic placeholder image
    Gogo 26.12.2023. 16:49
    turcima nikad zaboraviti niti oprostiti
Повезане вијести
Други дио приче о Светом Будимиру- Несахрањена војска и видање братоубилачких рана Други дио приче о Светом Будимиру- Несахрањена војска и видање братоубилачких рана
Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    22h 43m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    11h 56m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    11h 27m
    2
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    11h 50m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    7h 43m
    0