Игуман Сава: Албанци краду археолошке остатке највеће средњевјековне испоснице

08.02.2021. 17:49
0
ИЗВОР: srbin.info

Четири косовска Албанаца ухваћена су 4. фебруара да краду археолошке остатке у испосници Светог Петра Коришког код Призрена, написао је игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић на свом профилу на Фејсбуку.

- Из извештаја Косовске полиције 4.2.2021 – 4 косовска Албанаца ухваћена да краду археолошке остатке у испосници Св. Петра Коришког код Призрена. Задржани су у притвору 48 сати али приликом транспорта у притвор један притвореник је побјегао. Објектима СПЦ на Косову и Метохији треба хитна заштита -  написао је игуман.

Додао је и да су објекти наше Цркве који нису у већинским или насељеним српским срединама годинама изложени вандализму и крађи. Наводи да је испосница Светог Петра је и раније била на мети лопова. Ријеч је о највећој средњевјековној испосници гдје се и поред скрнављења још могу видети фреске.

Испосница Светог Петра Коришког и рушевине цркве Свете Богородице, познати још и као манастир Кабаш, налазе се седам-осам километара уз Коришку реку под планином Русеницом, на двадесетак километара од Призрена.

Коментари 0
Повезане вијести
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца
Крађа у Источној Илиџи Крађа у Источној Илиџи
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    9h 0m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    20h 33m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    20h 14m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    7h 14m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    5h 4m
    0