Iguman Sava: Albanci kradu arheološke ostatke najveće srednjevjekovne isposnice

08.02.2021. 17:49
0
IZVOR: srbin.info

Četiri kosovska Albanaca uhvaćena su 4. februara da kradu arheološke ostatke u isposnici Svetog Petra Koriškog kod Prizrena, napisao je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić na svom profilu na Fejsbuku.

- Iz izveštaja Kosovske policije 4.2.2021 – 4 kosovska Albanaca uhvaćena da kradu arheološke ostatke u isposnici Sv. Petra Koriškog kod Prizrena. Zadržani su u pritvoru 48 sati ali prilikom transporta u pritvor jedan pritvorenik je pobjegao. Objektima SPC na Kosovu i Metohiji treba hitna zaštita -  napisao je iguman.

Dodao je i da su objekti naše Crkve koji nisu u većinskim ili naseljenim srpskim sredinama godinama izloženi vandalizmu i krađi. Navodi da je isposnica Svetog Petra je i ranije bila na meti lopova. Riječ je o najvećoj srednjevjekovnoj isposnici gdje se i pored skrnavljenja još mogu videti freske.

Isposnica Svetog Petra Koriškog i ruševine crkve Svete Bogorodice, poznati još i kao manastir Kabaš, nalaze se sedam-osam kilometara uz Korišku reku pod planinom Rusenicom, na dvadesetak kilometara od Prizrena.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka
Srpskoj porodici u Lipljanu ukradeno više od 25 ovaca Srpskoj porodici u Lipljanu ukradeno više od 25 ovaca
Najčitanije
  • Krađa u Palama
    23h 57m
    0
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    2h 19m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    20h 24m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    23h 12m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    16h 33m
    0