Игуман Сава: Нађено рјешење за спас манастира Високи Дечани

12.11.2020. 17:01
0
ИЗВОР: СРНА

Игуман манастира Високи Дечани Сава објавио је да је проблем са путем Дечани – Плав, који је требало да иде кроз заштићену зону манастира, коначно ријешен јер ће се међународни пут градити заобилазницом.

– Одлуком Савjета за надгледање заштићених зона усвојен је аранжман који ће заштитити манастир од градње међународног пута, који ће ићи заобилазницом, а заузврат омогућити рехабилитацију постојећег пута кроз зону за локалну употребу. Тиме је обезбjеђено поштовање закона – навео је игуман Сава на “Твитеру”.

Канцеларија ЕУ на Косову и Метохији саопштила је да је Савјет за спровођење и надгледање заштићених зона на састанку у Приштини усвојио аранжман о рехабилитацији путева на подручју општине Дечани у сагласности са релевантним законом самопроглашеног Косова о специјалним заштићеним зонама од 15. јуна 2008. године.

У саопштењу је наведено да овај аранжман укључује синхрони развој међународног обилазног пута изван специјалне заштићене зоне и локалног пута унутар те зоне, преноси “Спутњик”.

Тешке грађевинске машине су раније у неколико наврата окруживале манастир Високи Дечани – бисер српске и свјетске културне и хришћанске баштине из 14. вијека, који је под заштитом Унеска.

Због проласка великог броја тешких грађевинских возила била су могућа статичка оштећења на самој цркви из 14. вијека и манастирским објектима.

Радови су прекидани интервенцијом Кфора. 

Коментари 0
Повезане вијести
Високи Дечани: Приштина обмањује причом о заштити српских манастира Високи Дечани: Приштина обмањује причом о заштити српских манастира
Манастир Високи Дечани од данас поново отворен за посјетиоце Манастир Високи Дечани од данас поново отворен за посјетиоце
Манастир Дечани - духовна ризница опстанка српског народа Манастир Дечани - духовна ризница опстанка српског народа
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    18h 16m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    19h 0m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    23h 5m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    23h 9m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    8h 36m
    0