Има ли наде за туризам у Црној Гори ове године?

20.04.2020. 20:18
0
ИЗВОР: rtvbudva.me

Чешки предсједник Милош Земан поручио је грађанима да уживају у љепоти властите земље овога љета будући да ће путовања у друге државе бити забрањена цијелу годину као резултат пандемије Covida-19.

Земан је у јучерашњем интервјуу рекао да би тренутна ограничења на границама требало да трају годину дана “како путници не би донијели нови талас заразе с путовања у земље у којима епидемија још није завршила”.

Стручњаци већ сада најављују “други талас”, а државе у којима туризам чини значајан удио БДП, питају се шта ће бити ове љетње туристичке сезоне, те да ли уопште можемо очекивати иностране госте.

Једино се зна да се ништа не зна, каже Жарко Радуловић, предсједник Црногорског туристичког удружења.

-Знам да ништа не знам, нити хоће ли бити страних гостију, ни до када ће ово трајати. И смањење мјера у неким европским државама је дезинформација. То не значи да ће се вратити на старо. Могуће да те мјере буду такве, да се не може путовати. Јер цијели свијет је у проблему- каже Радуловић.

У Шпанији је, рецимо, влада је туристичким радницима поручила да ће бранша, ако уопште, тек крајем године моћи рачунати с активирањем потражње.

Из Њемачке, која је свим туристичким дестинацијама, једна од највећих “база”, не стижу оптимистични тонови.

-Ово туристичко љето ће бити засигурно потпуно другачије од свега до сада- рекао је предсједник Савеза њемачких туроператора Норберт Фиебиг у разговору за дневник Tagesspiegel, преноси DW.

Он предвиђа да ће многи, ако уопште буде попуштања мјера које ограничавају путовања, ово љето провести у неком од њемачких туристичких средишта.

Мeђутим, додао је он, ако се и буде путовало преко граница, циљ ће бити европске земље. Што ближе, то боље. То би значило да би и земље региона, попут Црне Горе, Хрватске, Словеније, могле профитирати јер су неколико сати аутомобилске вожње удаљена од јужне Њемачке.

-И у европским земљама које су ову другу фазу борбе против ширења заразе провеле како треба ће бити могућа путовања под одређеним сигурносним условима- каже Фиебиг.

Туристички радници у Црној Гори, за сада, могу једино да гледају у небо. Далека тржиша су сада мислена именица.Преостају домаћи и регионални туристи, а у оптимистичним варијантама и они из европских држава.

Међутим, имајући у виду економску кризу која је већ снажно ушла на сва врата, питање је колико је оних што ће овога љета себи моћи да приуште љетовање. Са друге стране је страх од могућности заразе далеко од куће.

Корона ће, готово сви су сагласни, промијенити свијет, а за сада мало ко може да предвиди како ће се ово што нам се дешава дугорочно одразити на једну од најзначајнијих привредних грана – туризам.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    23h 41m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    23h 12m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    19h 28m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    15h 23m
    3
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    23h 35m
    0