Имају факултетску диплому, а незапослени: Које струке имају највећи број незапослених

30.03.2024. 13:32
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Крајем сваке школске године родитељи и ученици завршних разреда основне школе суочавају се с једном од најважнијих професионалних одлука, коју средњу школу одабрати.

Према подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ, као и на основи броја објављених огласа, евидентно је да ситуација са суфицитарним и дефицитарним занимањима остаје слична већ неколико година.

Најтраженија занимања високообразованих особа на тржишту рада у 2023. години била су послови везани уз ИТ сектор (ИТ инжењер, софтверски инжењер), затим инжењер електротехнике, грађевински инжењер, дипломирани фармацеут и доктор медицине – специјалист.

Уз ова занимања, дипломирани економисти и правници такође су тражени по броју огласа, али због велике понуде ових стручњака, они чине већину незапослених. Осим економиста и правника, највећи број незапослених високообразованих особа чине криминалисти, политолози, новинари и социјални радници. Такође, велики број незапослених чине и професори енглеског језика и разредне наставе.

Највећа потражња за радницима са средњом стручном спремом (ССС) је за продавачима и радницима у угоститељству, посебно школованим конобарима, а и даље су потребни оператери за унос података и радници у позивним центрима. На листи незапослених особа са средњом стручном спремом превладавају економски техничари, матуранти гимназије, машински техничари, медицинске сестре, пољопривредни техничари, текстилни техничари и економисти, преноси ТРТ Балкан.

Највеће процијењене потребе за новим запошљавањем исказане су за занимањима у прерађивачкој индустрији, трговини, грађевинарству и угоститељству. Према стручној спреми, послодавци су исказали највеће потребе за радницима са средњом стручном спремом 3. степена.

За занимања с факултетским образовањем највећа потражња, према прогнозама послодаваца, биће исказана за радницима из ИТ сектора (инжењерима електротехнике, системским инжењерима, програмерима – ИТ девелоперима и друго), затим економистима, магистрима фармације, те машинским и грађевинским инжењерима, пише Вечерњи лист БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    1h 49m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    21h 58m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    23h 3m
    4
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    33m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    16h 46m
    0