Имају факултетску диплому, а незапослени: Које струке имају највећи број незапослених

30.03.2024. 13:32
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Крајем сваке школске године родитељи и ученици завршних разреда основне школе суочавају се с једном од најважнијих професионалних одлука, коју средњу школу одабрати.

Према подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ, као и на основи броја објављених огласа, евидентно је да ситуација са суфицитарним и дефицитарним занимањима остаје слична већ неколико година.

Најтраженија занимања високообразованих особа на тржишту рада у 2023. години била су послови везани уз ИТ сектор (ИТ инжењер, софтверски инжењер), затим инжењер електротехнике, грађевински инжењер, дипломирани фармацеут и доктор медицине – специјалист.

Уз ова занимања, дипломирани економисти и правници такође су тражени по броју огласа, али због велике понуде ових стручњака, они чине већину незапослених. Осим економиста и правника, највећи број незапослених високообразованих особа чине криминалисти, политолози, новинари и социјални радници. Такође, велики број незапослених чине и професори енглеског језика и разредне наставе.

Највећа потражња за радницима са средњом стручном спремом (ССС) је за продавачима и радницима у угоститељству, посебно школованим конобарима, а и даље су потребни оператери за унос података и радници у позивним центрима. На листи незапослених особа са средњом стручном спремом превладавају економски техничари, матуранти гимназије, машински техничари, медицинске сестре, пољопривредни техничари, текстилни техничари и економисти, преноси ТРТ Балкан.

Највеће процијењене потребе за новим запошљавањем исказане су за занимањима у прерађивачкој индустрији, трговини, грађевинарству и угоститељству. Према стручној спреми, послодавци су исказали највеће потребе за радницима са средњом стручном спремом 3. степена.

За занимања с факултетским образовањем највећа потражња, према прогнозама послодаваца, биће исказана за радницима из ИТ сектора (инжењерима електротехнике, системским инжењерима, програмерима – ИТ девелоперима и друго), затим економистима, магистрима фармације, те машинским и грађевинским инжењерима, пише Вечерњи лист БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ увози алкохол са Тајвана и плаћа десетине милиона КМ БиХ увози алкохол са Тајвана и плаћа десетине милиона КМ
Возач из БиХ под дејством кокаина возио без возачке дозволе Возач из БиХ под дејством кокаина возио без возачке дозволе
Жену и дијете напали у Сарајеву због мајице са обиљежјем "Црвене звезде" Жену и дијете напали у Сарајеву због мајице са обиљежјем "Црвене звезде"
Најчитаније
 • Слана бајадера
  16h 51m
  0
 • Злочин у Варварину
  16h 26m
  1
 • Око 15 пацијената обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије на терапији
  9h 28m
  1
 • Муфтија Јусуфспахић се расплакао у програму уживо: Србија и српски народ нису геноцидни
  8h 21m
  6
 • Бојан Гуњак и Драгослав Пантић крећу на хуманитарни поход за Магдалену и Хелену
  9h 42m
  0