Imaju fakultetsku diplomu, a nezaposleni: Koje struke imaju najveći broj nezaposlenih

30.03.2024. 13:32
0
IZVOR: srpskainfo.com

Krajem svake školske godine roditelji i učenici završnih razreda osnovne škole suočavaju se s jednom od najvažnijih profesionalnih odluka, koju srednju školu odabrati.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, kao i na osnovi broja objavljenih oglasa, evidentno je da situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima ostaje slična već nekoliko godina.

Najtraženija zanimanja visokoobrazovanih osoba na tržištu rada u 2023. godini bila su poslovi vezani uz IT sektor (IT inženjer, softverski inženjer), zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut i doktor medicine – specijalist.

Uz ova zanimanja, diplomirani ekonomisti i pravnici takođe su traženi po broju oglasa, ali zbog velike ponude ovih stručnjaka, oni čine većinu nezaposlenih. Osim ekonomista i pravnika, najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba čine kriminalisti, politolozi, novinari i socijalni radnici. Takođe, veliki broj nezaposlenih čine i profesori engleskog jezika i razredne nastave.

Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) je za prodavačima i radnicima u ugostiteljstvu, posebno školovanim konobarima, a i dalje su potrebni operateri za unos podataka i radnici u pozivnim centrima. Na listi nezaposlenih osoba sa srednjom stručnom spremom prevladavaju ekonomski tehničari, maturanti gimnazije, mašinski tehničari, medicinske sestre, poljoprivredni tehničari, tekstilni tehničari i ekonomisti, prenosi TRT Balkan.

Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem iskazane su za zanimanjima u prerađivačkoj industriji, trgovini, građevinarstvu i ugostiteljstvu. Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom 3. stepena.

Za zanimanja s fakultetskim obrazovanjem najveća potražnja, prema prognozama poslodavaca, biće iskazana za radnicima iz IT sektora (inženjerima elektrotehnike, sistemskim inženjerima, programerima – IT developerima i drugo), zatim ekonomistima, magistrima farmacije, te mašinskim i građevinskim inženjerima, piše Večernji list BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH? Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH?
Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
Zemljotres u BiH! Zemljotres u BiH!
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    4h 25m
    7
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    3h 21m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    22h 6m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    19h 5m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    20h 17m
    0