Имовина гарант за трећину зајмова

10.06.2020. 09:46
0
ИЗВОР: Глас Српске

Од укупно 1,98 милијарди марака кредита који су на крају прошле године били обезбијеђени некретнинама, банке у Републици Српској активирале су хипотеке у 0,13 одсто случајева.

Према подацима Агенције за банкарство РС, укупни кредити на крају прошле године износили су 5,46 милијарди марака, од чега се на кредите обезбијеђене имовином односило 36,3 одсто.

Поређења ради, на крају 2018. године укупни кредити износили су 5,04 милијарде марака, од чега је њих 36,4 одсто било обезбијеђено некретнинама. На крају 2017. године од укупно 4,86 милијарди марака кредита, око 38 одсто било је обезбијеђено некретнинама.

- Број кредитних партија које су на крају прошле године имале статус наплате кроз активирану хипотеку смањен је за 16 хипотека у односу на крај 2018. године - навели су у Агенцији за банкарство РС.

Додали су да су хипотеке чешће активиране код кредита пласираних правним лицима.

- Некретнине које су најчешће под хипотекама код кредита пласираних правним лицима су пословни простори, земљишта и мањим дијелом покретна имовина, док су код кредита пласираних физичким лицима под хипотекама најчешће стамбене некретнине - истакли су у Агенцији за банкарство.

Члан Удружења економиста РС SWOT Предраг Дудуковић каже за “Глас Српске” да се из података Агенције за банкарство РС види да је из године у годину скоро трећина укупних кредита обезбијеђена имовином, те да ће тај тренд сигурно бити настављен.

- Узимајући у обзир проблеме узроковане епидемијом вируса корона, увјерен сам да ће банке убудуће много више инсистирати на добрим гаранцијама и да неће олако пласирати кредите са великим износима јер је све постало неизвјесно и несигурно - поручио је Дудуковић нагласивши да ће у идућем периоду сигурно доћи до раста кредита.

Истакао је да ће за кредитима сигурно све више посезати правна лица јер ће им бити неопходан новац да превазиђу проблеме који су их задесили усљед епидемије.

- Правна лица углавном подижу кредите са већим износима па је неопходна имовина као обезбјеђење, док код зајмова становништву чак и до 50.000 марака нису потребне хипотеке - рекао је Дудуковић.

Наплата

У Агенцији за банкарство РС кажу да је 31. децембра 2019. године 0,79 одсто укупног броја активних кредитних партија правним лицима имало статус наплате кроз активирану хипотеку. Од укупног броја активних кредита физичких лица, 0,09 одсто на крају прошле године имало је статус наплате из колатерала.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Влада Српске повукла из Народне скупштине Приједлог закона о непокретној имовини Влада Српске повукла из Народне скупштине Приједлог закона о непокретној имовини
Фирме и становништво све више дижу кредите Фирме и становништво све више дижу кредите
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    21h 45m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    19h 52m
    0
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    19h 56m
    0
  • Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила
    23h 18m
    0
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    14h 5m
    1