Иницијатива: Посао у јавном сектору путем конкурса

10.01.2021. 19:00
0
ИЗВОР: BN TV

У септембру прошле 2020. године Удружење "Рестарт Српска" предало је петицију са око 4 хиљаде потписа грађана Републике Срспке који су жељели да се уведе обавезан конкурс код запошљавања људи у јавне институције, агенције, фондове. Из Народне скупштине Републике Српске су одбили петицију уз одговор да је само половина прикупљених потписа валидна. 

Иако је прикупљено скоро 4 хиљаде потписа за увођење обавезног конкурса код запошљавања у јавне институције, агенције, фондове, Народна скупштина није прихватила петицију. Из Рестарта кажу да ипак имају начин како да ово питање дође на дневни ред у парламент Републике Српске.  

- Контактирали смо народног посланика Давора Шешића који ће у име свих грађана који су потписали петицију, у име Клуба посланика СДС-а да преда приједлог закона који би, ми очекујемо, требао да дође на дневни ред већ идућег мјесеца - рекао је Стефан Благић, предсјендик Удружења "Рестарт Српске". 

Тренутно је стање такво, сматрају у Рестарту, да погодује пракси да се умјесто способних запошљавају подобни јер јавне институције  немају законску обавезу да распишу конкурс када запошљавају раднике. 

Током прикупљања потписа уочено је да постоји проблем и са Законом о референдуму и грађанској иницијативи Републике Српске, кажу у Рестарту, на начин да се за један потпис тражи много непотребних података као и информација које онај ко прикупља петицију не може да провјери. 

У Рестарту сматрају да сви народни посланици у парламенту Српске треба да подрже измјене Закона о систему јавних служби којим би се увео обавезан конкурс, јер то представља основу за почетак борбе са партијским запошљавањем у јавне институције. 

Коментари 0
Повезане вијести
Конкурс за средњошколце поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде Конкурс за средњошколце поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
Јавни сектор у Српској се побунио, због раста минималца траже веће плате Јавни сектор у Српској се побунио, због раста минималца траже веће плате
Објављени конкурси за награде "Златна сова" и "Совица" Објављени конкурси за награде "Златна сова" и "Совица"
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    15h 36m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    13h 50m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    11h 40m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    14h 55m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    9h 38m
    0