Inicijativa: Posao u javnom sektoru putem konkursa

10.01.2021. 19:00
0
IZVOR: BN TV

U septembru prošle 2020. godine Udruženje "Restart Srpska" predalo je peticiju sa oko 4 hiljade potpisa građana Republike Srspke koji su željeli da se uvede obavezan konkurs kod zapošljavanja ljudi u javne institucije, agencije, fondove. Iz Narodne skupštine Republike Srpske su odbili peticiju uz odgovor da je samo polovina prikupljenih potpisa validna. 

Iako je prikupljeno skoro 4 hiljade potpisa za uvođenje obaveznog konkursa kod zapošljavanja u javne institucije, agencije, fondove, Narodna skupština nije prihvatila peticiju. Iz Restarta kažu da ipak imaju način kako da ovo pitanje dođe na dnevni red u parlament Republike Srpske.  

- Kontaktirali smo narodnog poslanika Davora Šešića koji će u ime svih građana koji su potpisali peticiju, u ime Kluba poslanika SDS-a da preda prijedlog zakona koji bi, mi očekujemo, trebao da dođe na dnevni red već idućeg mjeseca - rekao je Stefan Blagić, predsjendik Udruženja "Restart Srpske". 

Trenutno je stanje takvo, smatraju u Restartu, da pogoduje praksi da se umjesto sposobnih zapošljavaju podobni jer javne institucije  nemaju zakonsku obavezu da raspišu konkurs kada zapošljavaju radnike. 

Tokom prikupljanja potpisa uočeno je da postoji problem i sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske, kažu u Restartu, na način da se za jedan potpis traži mnogo nepotrebnih podataka kao i informacija koje onaj ko prikuplja peticiju ne može da provjeri. 

U Restartu smatraju da svi narodni poslanici u parlamentu Srpske treba da podrže izmjene Zakona o sistemu javnih službi kojim bi se uveo obavezan konkurs, jer to predstavlja osnovu za početak borbe sa partijskim zapošljavanjem u javne institucije. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Konkurs za srednjoškolce povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade Konkurs za srednjoškolce povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
Javni sektor u Srpskoj se pobunio, zbog rasta minimalca traže veće plate Javni sektor u Srpskoj se pobunio, zbog rasta minimalca traže veće plate
Objavljeni konkursi za nagrade "Zlatna sova" i "Sovica" Objavljeni konkursi za nagrade "Zlatna sova" i "Sovica"
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    15h 9m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    14h 4m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    8h 52m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    9h 58m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    18h 26m
    0