Индија лансирала ракету како би проучавала Сунце (ВИДЕО)

03.09.2023. 21:31
1
ИЗВОР: Танјуг

Индија је данас лансирала ракету како би проучавала Сунце, саопштила је свемирска агенција ове земље, након историјског успjеха са слијетањем на јужни пол Мjесеца са ровером Чандрајана-3.

У  директом преносу на интернет страници Индијске организације за истраживање свемира (ИСРО), који је пратило скоро 500.000 гледалаца, и уз хиљаде окупљених у галерији за посматрање у близини мjеста лансирања, ракета је полетjела остављајући за собом траг дима и пламена док су научници аплаудирали, преноси Ројтерс.

Индија је у августу постала прва земља која је слетjела летjелицом близу јужног пола Мjесеца.

Лансирање Адитyа-Л1, прве индијске свемирске опсерваторије за проучавање Сунца, извршено је данас у 11:50 по локалном времену.

Планирано је да Адитyа, што на хинду језику значи “сунце”, стигне у области свемира на удаљености од око 1,5 милиона километара од Земље, што ће уређају омогућити непрекидан, јасан поглед на Сунце.

- Дугорочно, подаци из мисије могли би да помогну у бољем разумиjевању утицаја Сунца на климатске обрасце Земље и поријекла сунчевог вјетра, струје честица које протиче са Сунца кроз Сунчев систем - саопштили су научници из Индијске организације за свемирска истраживања (ИСРО).

 

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Istina 03.09.2023. 23:04
  Jsšta je.Ko što su i ns mjesec sa videoigricom došli.stansko-globslistička posla.
Повезане вијести
Компаније „Мета“ и „IBM“ покренули алијансу за развој вјештачке интелигенције Компаније „Мета“ и „IBM“ покренули алијансу за развој вјештачке интелигенције
Да ли је ваша међу њима: Објављен списак најчешћих лозинки на свијету Да ли је ваша међу њима: Објављен списак најчешћих лозинки на свијету
Уређаји који троше струју чак и када не раде Уређаји који троше струју чак и када не раде
Најчитаније
 • Вјечне расправе о календару: Да ли би Срби прихватили промјену датума славе
  19h 19m
  1
 • Удружење "Гробари Пале" организује још једну божићну хуманитарну акцију
  20h 23m
  0
 • Имам позива да се од ловачких секција праве војне формације
  12h 7m
  5
 • У Српској смањено очекивано трајање живота
  20h 55m
  0
 • Пожар на објекту бившег хотела Кристал
  11h 19m
  0