Иницијатива за измјену закона: Родитељима обољеле дјеце у ФБиХ дати дуже боловање

10.12.2021. 09:55
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Удружење "Срце за дјецу" покренуће иницијативу за измјену Закона о здравственом осигурању ФБиХ с циљем да родитељи дјеце обољеле од малигних болести на боловању могу бити и дуже од 42 дана, како је то сад законима прописано.

- Лијечење дјеце обољеле од малигних болести траје од шест мјесеци па до годину дана и сматрамо да родитељима или старатељима дјеце треба омогућити да на боловању буду све док се њихови малишани лијече. Нису ријетки случајеви да родитељи или старатељи дјеце обољеле од малигних болести буду принуђени да напусте посао како би били уз дјецу током лијечења јер боловање од 42 дана није довољно - рекао је Фикрет Кубат, предсједник Удружења "Срце за дјецу".

Он истиче да је дјеци која се лијече од малигних болести неопходна пратња родитеља или старатеља током цијелог процеса лијечења како због њиховог ослабљеног здравственог стања, тако и због тежине болести и лијечења. 

Иначе, ово удружење још 2016. године поднијело је иницијативу за измјену Закона о раду, којим је дефинисано боловање, али та иницијатива је одбијена уз образложење да је то питање потребно регулисати Законом о здравственом осигурању ФБиХ, као што је случај у региону.

- Сада ћемо поднијети иницијативу за измјену Закона о здравственом осигурању ФБиХ и вјерујемо да ће од стране власти бити разумијевања и да ће родитељи или старатељи дјеце обољеле од малигних болести на боловању моћи бити и дуже од 42 дана - нагласио је Кубат.

Иначе, ФБиХ једина је у региону која родитеље или старатеље дјеце обољеле од малигних болести није препознала као посебну категорију у смислу боловања, а сви досадашњи покушаји да се то промијени нису уродили плодом. За разлику од ФБиХ, у Републици Српској, рецимо, Законом о здравственом осигурању и правилником дефинисано је да родитељ или старатељ дјеце обољеле од малигних болести има право на боловање уколико се дијете налази на болничком лијечењу, па све док траје то лијечење.

- Ово право има један од родитеља или старатеља дјетета који у болници борави на препоруку љекара који је дијете упутио у болницу, у складу с важећим прописима. Напомињемо да ово право имају осигураници чијем дјетету је одобрено болничко лијечење у здравственим установама у Републици Српској, али и изван њених граница. Фонд здравственог осигурања је максимално поједноставио процедуру одобравања овог боловања па за одобравање није потребно комисијско одлучивање, већ само отпусно писмо из болнице за осигураника чије се дијете налази на болничком лијечењу - рекли су недавно у Фонду здравственог осигурања Републике Српске.

Поред овога, у Републици Српској родитељи у случају тешког здравственог стања дјетета до 18 година, у шта спадају и малигне болести, имају право на боловање до четири мјесеца у току календарске године.

- Ово право се остварује на приједлог здравствене установе терцијарног нивоа, у којој се дијете лијечи, или на приједлог породичног доктора, а Фонд на основу тога доноси рјешење за ово боловање - рекли су нам у Фонду здравственог осигурања Републике Српске.

Када је ријеч о плати,  до 30 дана плату исплаћује послодавац у распону од 70 до 90 одсто у складу с општим актима послодавца, независно од тога због чега је радник на боловању. За боловање дуже од 30 дана нето плату надокнађује Фонд здравственог осигурања Републике Српске и то 70 одсто нето плате, осим у случајевима заразних болести, као што је сада случај с короном, те боловања проузрокованог трансплантацијом, када се надокнади 90 одсто нето плате.

Коментари 0
Повезане вијести
Откривено зашто је ФБиХ имала енормно већи промет на "црни петак" од Српске Откривено зашто је ФБиХ имала енормно већи промет на "црни петак" од Српске
"Буди срећан гдје год да си": Промоција збирке пјесама десетогодишње Ене Вуковић у Источном Новом Сарајеву "Буди срећан гдје год да си": Промоција збирке пјесама десетогодишње Ене Вуковић у Источно...
У 20 дана код шестoро дјеце потврђен менингитис У 20 дана код шестoро дјеце потврђен менингитис
Најчитаније
 • Тестамент Максе Деспића
  12h 3m
  0
 • Отац убио сина, па извршио самоубиство
  10h 37m
  0
 • Дјечак Драгољуб Јеличић, јунак битке за Београд
  12h 6m
  0
 • У БиХ ухапшено 36 лица
  10h 20m
  0
 • Доктор Бабић пребачен на лијечење у Мостар
  8h 54m
  0