Иницијатива за очување српског идентитета и националног јединства

10.08.2022. 13:50
0
ИЗВОР: srna.rs

Српска удружења у Црној Гори усвојила су иницијативу за очување српског идентитета и националног јединства како би указали на неопходну саборност којом треба осмислити ангажовање за опстанак и напредак Срба на етничким просторима Црне Горе који им вијековима припадају.

Удружења српских националних, научних, културних и медијских организација у Црној Гори позвала су у иницијативи странке које снагу црпе из потенцијала српског народа да безусловно превазиђу супротстављености и одлучно раде на постизању искреног и обавезујућег заједништва.

Текст иницијативе биће упућен политичким представницима српског народа у Црној Гори на усаглашавање да би се постигло неопходно јединство у настојању обезбјеђивања равноправности са другим народима и националним заједницама у Црној Гори.

Српски национални савјет наводи да су Срби у Црној Гори данас народ који се бори за опстанак у биолошком, државотворном, културолошком, привредном, социјалном и сваком другом смислу.

- Како је опстанак немогуће обезбиједити само појединачним ангажовањем, неопходна је саборност којом треба осмислити ангажовање за опстанак и напредак српског народа на етничким просторима Црне Горе који вјековима припадају Србима - наводи се саопштењу.

Из Савјета наводе да је српском народу у Црној Гори потребно заједништво које ће спријечити етничку, језичку, вјерску и културолошку дискриминацију и у потпуности зауставити асимилацију српског народа у Црној Гори.

Идеју саборности и заједништва треба подупирати мирним и ненасилним начинима, а напомињу и да ни по коју цијену не треба правити уступке о питањима националног идентитета, службене употребе српског језика и ћирилице, статуса СПЦ, историјске и културне традиције и укључености представника Срба у административни и државни систем.

Потписници иницијативе су Српски национални савјет Црне Горе, Удружење књижевника Црне Горе, Удружење новинара Црне Горе, Српски покрет "Његош" и Српски информативно културни клуб "Свети Сава". 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Херцег Нови: Пронађено тијело дјечака код рта Оштро Херцег Нови: Пронађено тијело дјечака код рта Оштро
Настављена потрага за дјечаком, укључени и скутери Настављена потрага за дјечаком, укључени и скутери
Херцег Нови: Потрага за дјечаком биће настављена сутра Херцег Нови: Потрага за дјечаком биће настављена сутра
Најчитаније
 • Посљедњи испраћај Далибора Пљеваљчића
  12h 36m
  0
 • Обавјештење о пријему захтјева категорисаних бораца ВРС на јединствени мјесечни борачки додатак
  14h 25m
  0
 • Александра је побиједила рак са метастазама на седам органа
  19h 7m
  1
 • Бањанин: Научни рад објављен у врхунском међународном часопису - доказ да се у Источном Сарајеву школују квалитетни кадрови
  17h 1m
  4
 • Сандри Савић потребни добровољни даваоци крви на ВМА
  8h 57m
  0