Иницијатива за очување српског идентитета и националног јединства

10.08.2022. 13:50
0
ИЗВОР: srna.rs

Српска удружења у Црној Гори усвојила су иницијативу за очување српског идентитета и националног јединства како би указали на неопходну саборност којом треба осмислити ангажовање за опстанак и напредак Срба на етничким просторима Црне Горе који им вијековима припадају.

Удружења српских националних, научних, културних и медијских организација у Црној Гори позвала су у иницијативи странке које снагу црпе из потенцијала српског народа да безусловно превазиђу супротстављености и одлучно раде на постизању искреног и обавезујућег заједништва.

Текст иницијативе биће упућен политичким представницима српског народа у Црној Гори на усаглашавање да би се постигло неопходно јединство у настојању обезбјеђивања равноправности са другим народима и националним заједницама у Црној Гори.

Српски национални савјет наводи да су Срби у Црној Гори данас народ који се бори за опстанак у биолошком, државотворном, културолошком, привредном, социјалном и сваком другом смислу.

- Како је опстанак немогуће обезбиједити само појединачним ангажовањем, неопходна је саборност којом треба осмислити ангажовање за опстанак и напредак српског народа на етничким просторима Црне Горе који вјековима припадају Србима - наводи се саопштењу.

Из Савјета наводе да је српском народу у Црној Гори потребно заједништво које ће спријечити етничку, језичку, вјерску и културолошку дискриминацију и у потпуности зауставити асимилацију српског народа у Црној Гори.

Идеју саборности и заједништва треба подупирати мирним и ненасилним начинима, а напомињу и да ни по коју цијену не треба правити уступке о питањима националног идентитета, службене употребе српског језика и ћирилице, статуса СПЦ, историјске и културне традиције и укључености представника Срба у административни и државни систем.

Потписници иницијативе су Српски национални савјет Црне Горе, Удружење књижевника Црне Горе, Удружење новинара Црне Горе, Српски покрет "Његош" и Српски информативно културни клуб "Свети Сава". 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Херцег Нови: Пронађено тијело дјечака код рта Оштро Херцег Нови: Пронађено тијело дјечака код рта Оштро
Настављена потрага за дјечаком, укључени и скутери Настављена потрага за дјечаком, укључени и скутери
Херцег Нови: Потрага за дјечаком биће настављена сутра Херцег Нови: Потрага за дјечаком биће настављена сутра
Најчитаније
 • Сјећање на Предрага Пекија Ласицу: Човјек побједничког кова
  15h 33m
  7
 • Посљедњи поздрав Ксенији од школских другара и наставника из Невесиња
  5h 28m
  0
 • Пренос утакмице Србија – Данска на Тргу Републике Србије
  12h 57m
  1
 • Џудо савез Републике Српске: Ванредна скупштина није сазвана у складу са законом и статутом
  10h 58m
  0
 • Татјана је пала са литице у амбис, а двије и по године касније удала се за свог спасиоца
  4h 11m
  0