Inicijativa za očuvanje srpskog identiteta i nacionalnog jedinstva

10.08.2022. 13:50
0
IZVOR: srna.rs

Srpska udruženja u Crnoj Gori usvojila su inicijativu za očuvanje srpskog identiteta i nacionalnog jedinstva kako bi ukazali na neophodnu sabornost kojom treba osmisliti angažovanje za opstanak i napredak Srba na etničkim prostorima Crne Gore koji im vijekovima pripadaju.

Udruženja srpskih nacionalnih, naučnih, kulturnih i medijskih organizacija u Crnoj Gori pozvala su u inicijativi stranke koje snagu crpe iz potencijala srpskog naroda da bezuslovno prevaziđu suprotstavljenosti i odlučno rade na postizanju iskrenog i obavezujućeg zajedništva.

Tekst inicijative biće upućen političkim predstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori na usaglašavanje da bi se postiglo neophodno jedinstvo u nastojanju obezbjeđivanja ravnopravnosti sa drugim narodima i nacionalnim zajednicama u Crnoj Gori.

Srpski nacionalni savjet navodi da su Srbi u Crnoj Gori danas narod koji se bori za opstanak u biološkom, državotvornom, kulturološkom, privrednom, socijalnom i svakom drugom smislu.

- Kako je opstanak nemoguće obezbijediti samo pojedinačnim angažovanjem, neophodna je sabornost kojom treba osmisliti angažovanje za opstanak i napredak srpskog naroda na etničkim prostorima Crne Gore koji vjekovima pripadaju Srbima - navodi se saopštenju.

Iz Savjeta navode da je srpskom narodu u Crnoj Gori potrebno zajedništvo koje će spriječiti etničku, jezičku, vjersku i kulturološku diskriminaciju i u potpunosti zaustaviti asimilaciju srpskog naroda u Crnoj Gori.

Ideju sabornosti i zajedništva treba podupirati mirnim i nenasilnim načinima, a napominju i da ni po koju cijenu ne treba praviti ustupke o pitanjima nacionalnog identiteta, službene upotrebe srpskog jezika i ćirilice, statusa SPC, istorijske i kulturne tradicije i uključenosti predstavnika Srba u administrativni i državni sistem.

Potpisnici inicijative su Srpski nacionalni savjet Crne Gore, Udruženje književnika Crne Gore, Udruženje novinara Crne Gore, Srpski pokret "Njegoš" i Srpski informativno kulturni klub "Sveti Sava". 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U tegli sa medom nađen kilogram droge U tegli sa medom nađen kilogram droge
Herceg Novi: Pronađeno tijelo dječaka kod rta Oštro Herceg Novi: Pronađeno tijelo dječaka kod rta Oštro
Nastavljena potraga za dječakom, uključeni i skuteri Nastavljena potraga za dječakom, uključeni i skuteri
Najčitanije
 • Vatrogasci iz Istočnog Sarajeva potresnom porukom oprostili se od mladog kolege
  21h 30m
  0
 • Ubijene dvije osobe, jedna povrijeđena
  9h 59m
  0
 • Dr Vladimir Radović novi specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici „Srbija“
  16h 30m
  6
 • Mostarka ima rak koji je metastazirao, a i suprug joj je teško bolestan: Pomozimo joj u liječenju
  20h 45m
  0
 • Putniče namjerniče, ako prolaziš kroz Ulm svrati na srpsko vojničko groblje
  11h 1m
  1