Инспекција у појачаној контроли промета преко фискалних каса, изречено 543.000 КМ казни

17.12.2023. 13:03
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Пореска управа Републике Српске од почетка новембра ове године проводи акцију појачаних контрола евидентирања промета преко фискалних каса, пријављивања радника у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса, те контрола чији је циљ откривање нерегистроване дјелатности.

Дио активности на терену проводи заједно са Инспекторатом Републике Српске.

Ове појачане активности контролних органа у Српској проводе се на основу закључака са заједничког састанка републичких органа управе задужених за сузбијање сиве економије у Српској, а који је 9. новембра одржан код предсједника Владе Републике Српске.

Од тог датума до сада, Пореска управа Републике Српске је извршила 390 контрола евидентирања промета преко фискалних каса, при чему су код 126 пореских обвезника утврђене неправилности, због чега су изречене казне у износу од 543.000 КМ.

Истовремено, инспектори Пореске управе РС су извршили и 47 контрола пријављивања обвезника у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса, те је код 19 пореских обвезника затечено исто толико непријављених радника, због чега су пореским обвезницима изречене казне у укупном износу од 67.000 КМ.

У истом временском периоду, Пореска управа је у сарадњи са Инспекторатом РС извршила 71 заједничку контролу, од чега 62 контроле пријаве радника и девет контрола лица која обављају дјелатност без одобрења за рад. На основу размјењених информација и у заједничкој координацији инспекција рада и тржишне инспекције Инспектората, те Пореске управе Републике Српске изречено је 14 мјера забране обављања дјелатности и исто толико прекршајних налога на износ казне од 14.000 КМ.

Те заједничке контроле инспектора ове двије институције проведене су у већем броју локалних заједница у Српској: Бањалука, Добој, Зворник, Братунац, Угљевик, Приједор, Козарска Дубица, Пале, Требиње, Источно Сарајево, Милићи, Власеница.

– Имајући у виду да се налазимо у периоду пред новогодишње и божићне празнике, као и у вријеме зимске сезоне када се очекује већа концентрација људи, посебно из дијаспоре, а самим тим и већи промети, Пореска управа Републике Српске обавјештава јавност да ће и у наредном периоду наставити са појачаним контролама широм Српске – кажу у Пореској управи РС.

Позивају пореске обвезнике да поштују законске прописе и да своју добит граде на пружању квалитетнијих услуга грађанима, у законским оквирима и фер тржишној утакмици, а не на избјегавању својих пореских обавеза.

– Поред тога, посебно апелујемо на пореске обвезнике да себе не доведу у ситуацију да пред и за вријеме божићних и новогодишњих празника буду санкционисани новчаним казнама и мјерама привремене забране рада, јер циљ Пореске управе Српске није кажњавање, већ стварање лојалне конкуренције, односно да сви порески обвезници у Републици Српској послују под истим условима – наводе у Пореској управи РС.

Коментари 0
Повезане вијести
За неплаћене саобраћајне казне дугује скоро 81.000 КМ За неплаћене саобраћајне казне дугује скоро 81.000 КМ
За неодговорне власнике кућних љубимаца казне од 200 КМ до 600 КМ За неодговорне власнике кућних љубимаца казне од 200 КМ до 600 КМ
Открива имена ухапшених инспектора Пореске управе Српске Открива имена ухапшених инспектора Пореске управе Српске
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    7h 29m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 25m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    22h 9m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    23h 21m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    19h 54m
    0