Институт историјских наука у Палама прославио крсну славу

12.11.2023. 15:02
5
ИЗВОР: srna.rs

Институт историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву прославио је данас Дан и крсну славу - Светог краља Милутина у присуству бројних гостију, а том приликом истакнуто је да је један од приоритета ове установе оспособљавање младих научних кадрова за бављење историјском науком.

Директор Института историјских наука на Палама Драга Мастиловић рекао је да ова установа најмлађа организациона јединица у склопу Универзитета која је са радом почела крајем јула, с циљем да интензивира историјска истраживања у Републици Српској.

Мастиловић је рекао да већ раде на истраживању, проучавању чињеница о геноциду који је над српским народом провела Независна Држава Хрватска у периоду Другог свјетског рата.

Институт ће се бавити и истраживањем историје српског народа на простору данашње БиХ од раног средњег вијека до савременог доба.

Мастиловић је нагласио да је мисија да Институт око себе окупи тим младих научних радника који ће у бућности чинити окосницу проучавања историје у Српској.

- Такође, план нам је да убудућности кроз неколико пројеката освијетлимо значајне тачке у историји, првенствено српског народа на овим просторима, оне историјске тачке које представљају одређену бјелину у досадашњем историографском знању, а веома су значајне за српски народ - изјавио је Мастиловић новинарима.

Он је навео да ће у сарадњи са њиховим партнерима из Русије, односно са Руским историјским друштвом и Институтом за савремену историју из Београда организовати неколико научних пројеката који ће представљати веома значајну ставку у историографским истраживањима.

Ломљењу славског колача у просторијама Института присуствовао је Урош Бјелица, савјетник предсједника Републике Српске Милорада Додика, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, представници Универзитета у Источном Сарајеву, Руског историјског друштва и Уралског федералног универзитета из Јекатеринбурга.

У оквиру обиљежавања Института историјских наука Дана и крсне славе у 17.00 часова почеће дводневни научни скуп о Другом свјетском рату у свјетлу историјских чињеница и ревизионизма.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Бимбо 13.11.2023. 22:21
    Измишљена институција за друга члана света за ...
    Још Бошкић у првом реду,све телектуалци и напрђивање до дандаму.
  • Generic placeholder image
    Kajzer 13.11.2023. 17:54
    Ma brisite kolko hocete zna se sve ko je kakav
  • Generic placeholder image
    kolo 13.11.2023. 11:01
    Pa što administratore brišeš poruke. Isto kao u Brozovo vrijeme...ne smije se ništa napisti za Dragu i Gutalja, što im ne ide u prilog, prošla su ta vremena, sada se sve zna, ko je i kakav je, a vi brišite do mile volje....
  • Generic placeholder image
    Re: Tuga 12.11.2023. 22:34
    Ovaj pop prednjači
  • Generic placeholder image
    Туга 12.11.2023. 22:32
    Све је комунисти до комуњара. Ух јада нашег.
    Туго моја...
Повезане вијести
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО) Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    23h 27m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 11m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    16h 56m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    13h 55m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    15h 7m
    0