Institut istorijskih nauka u Palama proslavio krsnu slavu

12.11.2023. 15:02
5
IZVOR: srna.rs

Institut istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu proslavio je danas Dan i krsnu slavu - Svetog kralja Milutina u prisustvu brojnih gostiju, a tom prilikom istaknuto je da je jedan od prioriteta ove ustanove osposobljavanje mladih naučnih kadrova za bavljenje istorijskom naukom.

Direktor Instituta istorijskih nauka na Palama Draga Mastilović rekao je da ova ustanova najmlađa organizaciona jedinica u sklopu Univerziteta koja je sa radom počela krajem jula, s ciljem da intenzivira istorijska istraživanja u Republici Srpskoj.

Mastilović je rekao da već rade na istraživanju, proučavanju činjenica o genocidu koji je nad srpskim narodom provela Nezavisna Država Hrvatska u periodu Drugog svjetskog rata.

Institut će se baviti i istraživanjem istorije srpskog naroda na prostoru današnje BiH od ranog srednjeg vijeka do savremenog doba.

Mastilović je naglasio da je misija da Institut oko sebe okupi tim mladih naučnih radnika koji će u bućnosti činiti okosnicu proučavanja istorije u Srpskoj.

- Takođe, plan nam je da ubudućnosti kroz nekoliko projekata osvijetlimo značajne tačke u istoriji, prvenstveno srpskog naroda na ovim prostorima, one istorijske tačke koje predstavljaju određenu bjelinu u dosadašnjem istoriografskom znanju, a veoma su značajne za srpski narod - izjavio je Mastilović novinarima.

On je naveo da će u saradnji sa njihovim partnerima iz Rusije, odnosno sa Ruskim istorijskim društvom i Institutom za savremenu istoriju iz Beograda organizovati nekoliko naučnih projekata koji će predstavljati veoma značajnu stavku u istoriografskim istraživanjima.

Lomljenju slavskog kolača u prostorijama Instituta prisustvovao je Uroš Bjelica, savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Ruskog istorijskog društva i Uralskog federalnog univerziteta iz Jekaterinburga.

U okviru obilježavanja Instituta istorijskih nauka Dana i krsne slave u 17.00 časova počeće dvodnevni naučni skup o Drugom svjetskom ratu u svjetlu istorijskih činjenica i revizionizma.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Bimbo 13.11.2023. 22:21
    Izmišljena institucija za druga člana sveta za ...
    Još Boškić u prvom redu,sve telektualci i naprđivanje do dandamu.
  • Generic placeholder image
    Kajzer 13.11.2023. 17:54
    Ma brisite kolko hocete zna se sve ko je kakav
  • Generic placeholder image
    kolo 13.11.2023. 11:01
    Pa što administratore brišeš poruke. Isto kao u Brozovo vrijeme...ne smije se ništa napisti za Dragu i Gutalja, što im ne ide u prilog, prošla su ta vremena, sada se sve zna, ko je i kakav je, a vi brišite do mile volje....
  • Generic placeholder image
    Re: Tuga 12.11.2023. 22:34
    Ovaj pop prednjači
  • Generic placeholder image
    Tuga 12.11.2023. 22:32
    Sve je komunisti do komunjara. Uh jada našeg.
    Tugo moja...
Povezane vijesti
Besplatne karte na Jahorini napravile problem roditeljima i profesorima Besplatne karte na Jahorini napravile problem roditeljima i profesorima
Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Istočnom Sarajevu 12. septembra Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Istočnom Sarajevu 12. septembra
Veče srpske kulture u Palama 11. septembra Veče srpske kulture u Palama 11. septembra
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 10m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 33m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 6m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 3m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    12h 54m
    0