Institut istorijskih nauka u Palama proslavio krsnu slavu

12.11.2023. 15:02
5
IZVOR: srna.rs

Institut istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu proslavio je danas Dan i krsnu slavu - Svetog kralja Milutina u prisustvu brojnih gostiju, a tom prilikom istaknuto je da je jedan od prioriteta ove ustanove osposobljavanje mladih naučnih kadrova za bavljenje istorijskom naukom.

Direktor Instituta istorijskih nauka na Palama Draga Mastilović rekao je da ova ustanova najmlađa organizaciona jedinica u sklopu Univerziteta koja je sa radom počela krajem jula, s ciljem da intenzivira istorijska istraživanja u Republici Srpskoj.

Mastilović je rekao da već rade na istraživanju, proučavanju činjenica o genocidu koji je nad srpskim narodom provela Nezavisna Država Hrvatska u periodu Drugog svjetskog rata.

Institut će se baviti i istraživanjem istorije srpskog naroda na prostoru današnje BiH od ranog srednjeg vijeka do savremenog doba.

Mastilović je naglasio da je misija da Institut oko sebe okupi tim mladih naučnih radnika koji će u bućnosti činiti okosnicu proučavanja istorije u Srpskoj.

- Takođe, plan nam je da ubudućnosti kroz nekoliko projekata osvijetlimo značajne tačke u istoriji, prvenstveno srpskog naroda na ovim prostorima, one istorijske tačke koje predstavljaju određenu bjelinu u dosadašnjem istoriografskom znanju, a veoma su značajne za srpski narod - izjavio je Mastilović novinarima.

On je naveo da će u saradnji sa njihovim partnerima iz Rusije, odnosno sa Ruskim istorijskim društvom i Institutom za savremenu istoriju iz Beograda organizovati nekoliko naučnih projekata koji će predstavljati veoma značajnu stavku u istoriografskim istraživanjima.

Lomljenju slavskog kolača u prostorijama Instituta prisustvovao je Uroš Bjelica, savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Ruskog istorijskog društva i Uralskog federalnog univerziteta iz Jekaterinburga.

U okviru obilježavanja Instituta istorijskih nauka Dana i krsne slave u 17.00 časova počeće dvodnevni naučni skup o Drugom svjetskom ratu u svjetlu istorijskih činjenica i revizionizma.

Komentari 5
 • Generic placeholder image
  Bimbo 13.11.2023. 22:21
  Izmišljena institucija za druga člana sveta za ...
  Još Boškić u prvom redu,sve telektualci i naprđivanje do dandamu.
 • Generic placeholder image
  Kajzer 13.11.2023. 17:54
  Ma brisite kolko hocete zna se sve ko je kakav
 • Generic placeholder image
  kolo 13.11.2023. 11:01
  Pa što administratore brišeš poruke. Isto kao u Brozovo vrijeme...ne smije se ništa napisti za Dragu i Gutalja, što im ne ide u prilog, prošla su ta vremena, sada se sve zna, ko je i kakav je, a vi brišite do mile volje....
 • Generic placeholder image
  Re: Tuga 12.11.2023. 22:34
  Ovaj pop prednjači
 • Generic placeholder image
  Tuga 12.11.2023. 22:32
  Sve je komunisti do komunjara. Uh jada našeg.
  Tugo moja...
Povezane vijesti
Prekid električne energije u Palama Prekid električne energije u Palama
Hram u Bjelosavljevićima obilježava krsnu slavu 21. jula Hram u Bjelosavljevićima obilježava krsnu slavu 21. jula
Sjećanje na Mateju Radovića ne blijedi Sjećanje na Mateju Radovića ne blijedi
Najčitanije
 • Bitka za Rogaticu - Jedna od najvećih bitki četnika protiv Nijemaca i ustaša (VIDEO)
  16h 20m
  13
 • Punjene tikvice
  15h 53m
  0
 • Preminula jednogodišnja beba nakon što je otac zaboravio u automobilu
  16h 13m
  0
 • Pad sistema i u BiH
  14h 34m
  1
 • Lukić: Nema većeg sevapa nego nahraniti gladnog (VIDEO)
  7h 1m
  12