Интеграл без тендера добио посао вриједан 10,4 милиона КМ

17.10.2020. 21:51
0

Без обзира на вишемилионску вриједност уговора, умјесто отвореног поступка посао је додијељен преговарачким поступком без објаве обавјештења.  Једина фирма са којом су Аутопутеви РС преговарали била је фирма Интеграл инжењеринг у власништву Слободана Станковића - блиског пријатеља Милорада Додика.

Душан Топић кадар је Демос-а и директор Аутопутева РС. Зоран Аџић градоначелник је Градишке и кадар СНСД-а. Аџић је и на овим изборима кандидат СНСД-а за градоначелника Градишке, а има и подршку коалиционих партнера СНСД-а, између осталих и ДЕМОС-а.

На основу два дописа које је Зоран Аџић упутио Душану Топићу, а уз сагласност Владе РС-а,  Аутопутеви РС додијелили су посао вриједан 10, 4 милиона марака фирми Интеграл инжењеринг у власништву Слободана Станковића - блиског пријатеља Милорада Додика.

Да би посао вриједан 10, 4 милиона марака Аутопутеви РС додијелили  фирми у власништву Слободана Станковића, блиског пријатеља  Милорада Додика, била су довољна два дописа СНСД-овог градоначелника Градишке Зорана Аџића .

Први допис послао је у јуну ове године Влади Републике Српске. Тражио је рјешење приступа новом царинском терминалу у Градишци наводећи да је због појачаних саобраћајних гужви угрожена безбједност грађана, “нарочито дјеце из оближње основне школе”.

У другом допису, од првог септембра ове године, Зоран Аџић је упозорио Аутопутеве РС да се што хитније предузму радње на рјешавању саобраћајних гужви “јер су радови на изградњи моста на Сави са босанске стране у завршној фази и да ће извођач у скоријој будућности пренијети механизацију и људске капацитете на хрватску страну ријеке Саве те и да та чињеница представља још један од разлога хитности да се питање изградње приступа граничном пријелазу, новом царинском терминал и самом мосту на Сави ријеши у што краћем року”.

Извођач радова на изградњи моста на Сави, којег у свом допису спомиње градоначелник Аџић, је конзорциј који чине Интеграл инжењеринг и још двије фирме из Хрватске.

Директор Аутопутева РС Душан Томић одлучио је да је хитно потребно ријешити овај проблем па су се обратили захтјевом Европској инвестиционој банци да им одобри да за ове сврхе узму средства из гранта намијењеног за изградњу прекограничног моста на ријеци Сави.

- Будући да је Европска инвестициона банка одбила да се из дијела гранта за изградњу моста на ријеци Сави финансира изградња инвестиције саобраћајног приступа граничном прелазу, новом царинском терминалу и мосту на ријеци Сави до аутопута Градишка-Бања Лука а имајући у виду одредбе Закона о јавним путевима и Закона о безбједности саобраћаја на путевима РС, наведене разлоге хитности а поступајући у складу са Одлуком Владе РС испунили су се услови за примјену преговарачког поступка без објаве обавјештења у складу са чланом 21.  Став 1 тачка д Закона о јавним набавкама БиХ, те финансирање исте инвестиције из средстава остварених по основу путарине као индиректног пореза - навели су из Путева РС.

Директор Аутопутева РС Душан Томић 18-тог септембра шаље позив за достављање понуда Интеграл инжењерингу. У позиву је навео да се градоначелник Града Градишке обратио Влади Републике Српске актом ради рјешавања питања прилаза граничном прелазу, а Влада РС овластила је Аутпутеве РС да предузме све неопходне радње.

- С обзиром на изложено и полазећи од чињенице да је са вашим привредним друштвом као носиоцем групације закључен уговор о изградњи моста на ријеци Сави код Градишке, те да се реализације ове инвестиције има реализовати кроз изградњу истог моста у смислу Одлуке Владе РС од 26.6.2020. године, овим позивом позивате се да доставите почетну понуду за набавку радова за изградњу саобраћајног приступа граничном прелазу, новом царинском терминалу и самом мосту на ријеци Сави - навео је директор Томић.

Десет дана касније, директор Томић доноси одлуку о избору најповољнијег понуђача те посао “изградње саобраћајног приступа граничном прелазу, новом царинском терминалу и самом мосту на ријеци Сави до аутопута Е-661, Градишка - Бања Лука” додјељују фирми Интеграл Инжењеринг из Лакташа. Посао је вриједан 10.432.990,84 КМ без ПДВ-а.

Слика

И то је било довољно да Аутопутеви РС додијеле Интеграл инжењерингу посао од 10, 4 милиона КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Вучић и Додик о изградњи аеродрома у Требињу
Додик: Штаб данас одлучује о затварању школа
Додик: Највјероватније ћемо затворити школе
Најчитаније
 • Три лица предата тужилаштву због наношења тешких повреда
  24.10.2020
  1
 • У Палама почела изградња једног од највећих паркова у Српској
  24.10.2020
  2
 • Краће радно вријеме угоститељских објеката
  22h 25m
  1
 • Због чега се погрешно извјештава о вирусу корона за Источно Сарајево?
  21h 16m
  2
 • Источно Сарајево: Вирусом корона заражено 82 особе, једна особа преминула
  24.10.2020
  0