ИРБ продужава рокове за дуговања ОЦ „Јахорина“

31.01.2022. 15:12
0
ИЗВОР: capital.ba

Инвестиционо – развојна банка (ИРБ) Републике Српске и фондови којима управља, у 2020. години остварили су нето добит од 13,3 милиона КМ. Ревизорски извјештај ИРБ-а открива да су фондови излазили у сусрет Олимпијском центру „Јахорина“, те да су „Алумини“ позајмљивали новац на основу одлуке Владе.

Најпрофитабилнији фондови којима управља ИРБ били су Фонд за развој и запошљавање РС са 3,8 милиона КМ добити и Фонд за реституцију РС са 3,47 милиона КМ добити.

Добит Фонда становања РС износила је 2,96 милиона КМ, а Акцијског фонда 1,98 милиона, док је нето добит банке износила 72.645 КМ.

- Фонд за развој источног дијела РС остварио је нето добит од 955.434 КМ. Укупни приходи Фонда за управљање некретнинама и потраживањима у власништву РС у 2020. години износили су 192.954 КМ. Они су, у складу са законом намијењени покрићу накнаде за управљање и трошкова насталих у вези са продајом некретнина и наплатом потраживања из пасивног подбиланса - наведено је у извјештају о пословању ИРБ-а и фондова за 2020. годину.

И ИРБ и фондови су добили позитивно мишљење независне ревизорске куће „Grant Thornton“.

 

У ревизорском извјештају је, између осталог, наведено да је Фонд за развој и запошљавање на основу одлуке Владе РС из 2019. године, одобрио зворничкој „Алумини“ позајмицу од осам милиона КМ на 12 мјесеци.

Такође, ревизори су објелоданили и да је Фонд за развој источног дијела у више наврата излазио у сусрет Олимпијском центру „Јахорина“. Наиме, поред конверзије недоспјелих ануитета из прве емисије обвезница, са ОЦ „Јахорина“ је потписан и споразум за доспјела потраживања по истој емисији.

- Такође, у 2020. години потписан је и споразум на доспјела потраживања по другој емисији обвезница ОЦ ’Јахорина’, према коме су доспјела потраживања пролонгирана за 2030. годину - наведено је у извјештају.

Инвестиционо – развојна банка је у октобру 2019. године купила све обвезнице ОЦ „Јахорина“ у износу од седам милиона марака, иако јој Олимпијски центар ни раније није редовно плаћао обавезе по основу раније купљених обвезница, због чега је морала да поднесе тужбу.

Пише: М. Чигоја Љубојевић

Коментари 0
Повезане вијести
За „Стам Петровић“ још 4,6 милиона КМ од ОЦ „Јахорина“ За „Стам Петровић“ још 4,6 милиона КМ од ОЦ „Јахорина“
Тужилаштво седам мјесеци провјерава пријаву о криминалу у ОЦ „Јахорина“ Тужилаштво седам мјесеци провјерава пријаву о криминалу у ОЦ „Јахорина“
Грађани Српске жиранти за 160 милиона КМ кредита ОЦ „Јахорина“ Грађани Српске жиранти за 160 милиона КМ кредита ОЦ „Јахорина“
Најчитаније
 • Ватрогасци из Источног Сарајева потресном поруком опростили се од младог колеге
  21h 46m
  0
 • Убијене двије особе, једна повријеђена
  10h 15m
  0
 • Др Владимир Радовић нови специјалиста гинекологије и акушерства у Болници „Србија“
  16h 46m
  6
 • Мостарка има рак који је метастазирао, а и супруг јој је тешко болестан: Помозимо јој у лијечењу
  21h 1m
  0
 • Путниче намјерниче, ако пролазиш кроз Улм сврати на српско војничко гробље
  11h 17m
  1