IRB produžava rokove za dugovanja OC „Jahorina“

31.01.2022. 15:12
0
IZVOR: capital.ba

Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske i fondovi kojima upravlja, u 2020. godini ostvarili su neto dobit od 13,3 miliona KM. Revizorski izvještaj IRB-a otkriva da su fondovi izlazili u susret Olimpijskom centru „Jahorina“, te da su „Alumini“ pozajmljivali novac na osnovu odluke Vlade.

Najprofitabilniji fondovi kojima upravlja IRB bili su Fond za razvoj i zapošljavanje RS sa 3,8 miliona KM dobiti i Fond za restituciju RS sa 3,47 miliona KM dobiti.

Dobit Fonda stanovanja RS iznosila je 2,96 miliona KM, a Akcijskog fonda 1,98 miliona, dok je neto dobit banke iznosila 72.645 KM.

- Fond za razvoj istočnog dijela RS ostvario je neto dobit od 955.434 KM. Ukupni prihodi Fonda za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS u 2020. godini iznosili su 192.954 KM. Oni su, u skladu sa zakonom namijenjeni pokriću naknade za upravljanje i troškova nastalih u vezi sa prodajom nekretnina i naplatom potraživanja iz pasivnog podbilansa - navedeno je u izvještaju o poslovanju IRB-a i fondova za 2020. godinu.

I IRB i fondovi su dobili pozitivno mišljenje nezavisne revizorske kuće „Grant Thornton“.

 

U revizorskom izvještaju je, između ostalog, navedeno da je Fond za razvoj i zapošljavanje na osnovu odluke Vlade RS iz 2019. godine, odobrio zvorničkoj „Alumini“ pozajmicu od osam miliona KM na 12 mjeseci.

Takođe, revizori su objelodanili i da je Fond za razvoj istočnog dijela u više navrata izlazio u susret Olimpijskom centru „Jahorina“. Naime, pored konverzije nedospjelih anuiteta iz prve emisije obveznica, sa OC „Jahorina“ je potpisan i sporazum za dospjela potraživanja po istoj emisiji.

- Takođe, u 2020. godini potpisan je i sporazum na dospjela potraživanja po drugoj emisiji obveznica OC ’Jahorina’, prema kome su dospjela potraživanja prolongirana za 2030. godinu - navedeno je u izvještaju.

Investiciono – razvojna banka je u oktobru 2019. godine kupila sve obveznice OC „Jahorina“ u iznosu od sedam miliona maraka, iako joj Olimpijski centar ni ranije nije redovno plaćao obaveze po osnovu ranije kupljenih obveznica, zbog čega je morala da podnese tužbu.

Piše: M. Čigoja Ljubojević

Komentari 0
Povezane vijesti
Za „Stam Petrović“ još 4,6 miliona KM od OC „Jahorina“ Za „Stam Petrović“ još 4,6 miliona KM od OC „Jahorina“
Tužilaštvo sedam mjeseci provjerava prijavu o kriminalu u OC „Jahorina“ Tužilaštvo sedam mjeseci provjerava prijavu o kriminalu u OC „Jahorina“
Građani Srpske žiranti za 160 miliona KM kredita OC „Jahorina“ Građani Srpske žiranti za 160 miliona KM kredita OC „Jahorina“
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    16h 59m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    15h 43m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    10h 28m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    7h 27m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    7h 33m
    0