Исповијест родитеља из Рогатице чије је дијете жртва вршњачког насиља

29.11.2022. 15:44
15
ИЗВОР: katera.news

Порталу Катера јавили су се Милија и Александра Илић, родитељи жртве вршњачког насиља у ЈУ Основној школи "Свети Сава" у Рогатици.

Како тврде родитељи, 5. 10. 2022. године догодило се  вршњачко насиље, а жртва је најприје преживјела психичко малтретирање, након чега је услиједило и физичко.

Жртва је задобила ударац лактом у стомак, након чега је гурнита низ степенице, и све се одиграло у присуству свједока, који је и спријечио да жртва падне – тврде родитељи жртве.

Сутрадан, родитељи пријављују учитељици и родитељу починиоца вршњачко насиље, након чега им је, према њиховим ријечима, обећано да ће дјеца бити под строгим надзором и да се то више неће поновити. Међутим, истичу родитељи, да од тога ништа није предузето, говоре свједоци и докази који упућују на поновљено насиље, које се догодило 7. 10. 2022. године.

Два дана касније je, према тврдњама родитеља, иста малољетна особа, дупло тежа и већа од жртве, за вријеме великог одмора у школском тоалету давила, вријеђала, шамарала и лактом ударала жртву у стомак и ноге. Како додају, поменута особа је, у присуству сестре, жртви упутила ријечи: "Заклаћу те, ако ти родитељи још једном дођу у школу због мене“.

Малтретирање је усмено пријављено учитељици и прошле школске године, али истичу, нису могли доказати!

- Свему овоме се могло одмах стати у крај, да је по пријави, директор ове школе одмах реаговао по закону и предвиђеном протоколу, умјесто што је негирао пријављено вршњачко насиље. Тек послије четири дана, на наше инсистирање, школа је заказала родитељски састанак, на којем је педагог ове школе изјавила да је школа безбиједна и да ту нема вршњачког насиља, чиме смо ми, родитељи и жртва, деградирани – истичу родитељи.

Како су навели, на њихову иницијативу се укључује и Центар за социјални рад и полиција, па се случај предаје надлежном окружном тужилаштву на разматрање.

Родитељи напомињу да тада настаје још већа тортура, а према њиховим ријечима, поред свједока и доказа, којима школа максимално манипулише, они су третирани као „злочинци“. У међувремену је, тврде, откривено још случајева вршњачког насиља која је доводе у везу са истим починиоцем.

- Тежи облик малтретирања преживјела је дјевојчица друге вероисповијести, која је због тога вријеђана, али је школа то заташкала – навели су родитељи жртве.

Како истичу, родитељи починиоца и сами починиоци негирају да се догодило било какво насиље, иако је једно дијете казњено смањеним владањем и укором.

- На питање због чега и зашто је починилац кажњен, ако се вршњачко насиље, како кажу, није догодило, одговор нисмо добили. Оба дјетета и даље похађају наставу заједно, у истом су одјељењу, а жртва, сваки нови школски дан, стрепи и живи у страху од новог насиља – изјавили су родитељи, истичући да посједују специјалистичку медицинску документацију доктора и психолога из Фоче, чије мишљење управа школе и школски психолог не поштују.

- Можемо закључити да дјеца нису на првом мјесту, већ углед школе и запослених. Да ли је до система, родитеља, образовних установа  или некога четвртог не знамо, али не смијемо  заташкавати вршњачко насиље – истакли су они и додали да су само жељели да заштите своје дијете.

Директор ове школе Миломир Драганић за Катеру је истакао да је ЈУ Основна школа „Свети Сава“ Рогатица по пријави родитеља, поступила по Протоколу о поступању у случајевима вршњачког насиља међу дјецом и младима у васпитно-образовном систему Републике Српске и прeдузела неопходне активности ради утврђивања чињеница и околности пријављеног насиља те о свему упознала надлежну полицијску станицу, Центар за социјални рад и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

- Школа кроз рад Мултисекторског тима „Брига о дјеци-заједничка одговорност и обавеза'' и школског тима за заштиту дјеце од насиља, злостављања или занемаривања, континуирано проводи различите активности са циљем превенције и заштите физичког, психичког и менталног здравља дјеце и настоји обезбиједити сигурно и подстицајно окружење за раст и развој сваког дјетета – навели су из ове школе.

Из МУП-а Републике Српске раније су навели да је примјетно учесталије насиље међу дјецом и младима у школама. Из Полицијске управе Источно Сарајево навели су да је један случај вршњачког насиља забиљежен у Рогатици, и да је достављен извјештај о преузетим мјерама Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево.

Коментари 15
  • Generic placeholder image
    Анонимно 05.12.2022. 10:18
    Miki rijesi problem ne zali se nikom
  • Generic placeholder image
    Podrška2 01.12.2022. 20:47
    Izašao je snimak na BN, strasno. I od nas podrška velika.
  • Generic placeholder image
    Podrška 01.12.2022. 10:46
    Veoma ružno je "Stojanka" što tako pišete. Ako je vaše dijete učinilo prekršaj i vršilo nasilje nad drugim djetetom, to ste odmah morali prekinutu. To je isključivo vaša odgovornost. NIje lijepo to što sad "pilatovski" perete ruke.
    Sva podrška porodici Ilić u rješavanju ovog problema. Ako vi budete ćutali, čije će dijete biti sledeća žrtva.

    S poštovanjem,
  • Generic placeholder image
    Miki 01.12.2022. 08:39
    U vrijeme kada se na sva usta govori o "vršnjačkom nasilju" najviše imamo upravo toga. I ovo je jedna kategorija koju nam je zapad servirao. Roditelji su najodgovorniji za ponašanje svoje djece a naravno i vaspitne ustanove. Samo Stojanka nije mi jasna vaša konstatacija zašto katera nije provjerila o kome se radi. Zar od toga o kome se radi zavisi da li će se reagovati na nasilje? nažalost u takvom vremenu živimo. Moj savjet roditeljima žrtve je da pravdu uzmu u svoje ruke i adekvatno odgovore na nasilje jer od društva nažalost ništa ne možeš očekivati. I u vrijeme kada su moja djeca išla u ovu školu (prije desetak godina) bilo je vršnjačkog nasilja i to nasilnik je bio djete prosvjetnog radnika i naravno išlo se u pravcu da se sve mirno završi. Tata je odradio pravu stvar i više se nasilje nije dogodilo. Ne podstičem da se na nasilje odgovori nasiljem ali nažalost bojim se da je to jedino rješenje.
  • Generic placeholder image
    SAMO ISTINA 30.11.2022. 19:39
    BRIZNA vidim i tebi je smjesno ovo sve kao i pedijatru i ocu nasilnice,vi bas vidite smijesno u ovome jel da.Cega da bude oca sram, sto se bori za svoje djete,zasto petljas njegovu proslost,jel zbog toga udaras pečat na njegovo dijete da zbog toga moze da bude maltretirano fizicki i psihicki! Jel vam to daje za pravo da zbog oceve proslosti kakva god kazete da ga sram i da nema prava da se bori za svoje dijete i pravdu!Procitaj bezgresna majko jos jednom sta si napisala i stidi se toga! A ti STOJANKA bruka je i sramota sto su objavili jer nije tvoje dijete u pitanju! Ovde se neradi o necemu vec o DIJETETU koje je zrtva! Sram i stid vas bilo sta ste napisale!
  • Generic placeholder image
    Mama 30.11.2022. 18:09
    Srbenda.. kako se zove vaša ćerka, zašto nekazete javno samo izmišljate i lažete.. Svakom je svačije djete najbolje.
  • Generic placeholder image
    Rogaticanka 30.11.2022. 17:47
    Treba da bude sramota ovu gore BRIZNU majku kada ovako piše. Pametnije joj je da malo povede računa o svojoj djeci, jer to se sve nosi iz kuce. A porodica zlostavljane devojčice je jedna divna porodica koja ima troje djece, gdje su sve troje odlični učenici i djeca za primjer. To svi znaju u Rogatici jer je to malo mjesto. Roditeljima zelim svu sreću i borite se za svoje dijete.
  • Generic placeholder image
    Srbenda 30.11.2022. 16:46
    Kao otac djevojcice iz ovog razreda zelim da kazem da je ta ista djevojcica moje djete psihicki maltretirala,tako da je bolje ovoj briznoj majci da malo vise vremena posveti svom djetetu.A sto se tice direktora te skole znam da nazalost nista nije preduzeo po ovom a I po slucajevima koje su se I ranije desavali u istoj skoli.
  • Generic placeholder image
    Jad i cemer 30.11.2022. 15:07
    I prije su djeca zrtve nasilja bila, sto od strane djece, sto od profesora! Najogavnija sorta ljudi na planeti zemlji. Sramite se neofogija svog, seljakluka. Fuj ROGATICANI OGAVNICI.
  • Generic placeholder image
    Aleksandra 30.11.2022. 14:41
    Molim "BRIZNU" majku da se predstavi, a ne da se krije iza pseudonima?
  • Generic placeholder image
    Brižna 30.11.2022. 09:04
    Narode moj, to je "VRŠNJAČKO NASILJE", djevojčice su četvrti razred Osnovne škole. To je smiješno kakvim se vi vijestima bavite. Pitajte oca za "njegovu" prošlost kriminalnu! Pozdrav od jedne od majki iz tog razreda. Sram da te bude Miki Iliću. Sve si nas obilazio i tražio da kao svjedočimo u korist tvog djeteta. Napominjem da su to djevojčice četvrti razred. I sada idu u razred, sve normalno funkcioniše. Sva djeca to potvrđuju! Hvala Vam Katera na ovakvim VIJESTIMA
  • Generic placeholder image
    Kloc 29.11.2022. 22:24
    Taj što je duplo veći, teži, visočiji, ... ha mora da je sin nekog brentaša ili odbornika, a u rodu svakako. Nema, klasifikuju nas obrazovno- vaspitne ustanove od rođenja. Još malo pa će i u rodnom listu pisati: e ovo novorođeno je iz donjeg srednjeg staleža, ne uzimati zaozbiljno ili ovo novorođenče je kumče ili dijete odbornika, privrednika,... ubuduće sve dozvoljeno bez ikakvih konsekvenci.
    Trulo nam ne sve!
  • Generic placeholder image
    Añå 29.11.2022. 19:58
    Dijete se mora u nekoj mjeri roditi sa urodjenom nasilnickom dozom da bi sprovodilo nasilje nad bilo kim,a kada to roditelj ne prepozna i ne usmjerava dijete u pravom smijeru vec mu smjernice postanu drustvene mreze,sva sredstva informisanja i nasilnicki sadrzaji na njima,onda nastaje problem. Za to smo svakako odgovorni mi,roditelji. Ako jos zarad dobra svoga djeteta ne shvate to ozbiljno onda su duplo krivi. To se ne smije zataskati. Nemoguce je da u skoli predavac nije primjetio da se nesta desava,onda je on los pedagog. Roditelji borite se da se to istjera na cistac,niko nije djecu nasao na putu da dozvoli da se to desava a da pritom neki zazmure. Svi roditelji su pristrasni,tako i treba jer to je najveca ljubav ali ozbiljno shvatite problem svoga djeteta,to je pecat koji se ne brise. Ne smiju rasti sa strahovima.
  • Generic placeholder image
    Sta reci 29.11.2022. 18:19
    Zasto ovakve stvari i desavanja niko ne komentatise???? Postavlja se pitanje kakvo smo to drustvo. Ovo je ogledalo stanja drzave, ako su pokradeni izbori sta pozitivno ocekivati u drustvenoj zajednici???
    Djeci ostavljamo ogromne dugove, korupciju, kriminal, nepotizam, izrazene socijalne razlike......
    Nesrecna politika ce raseluti i ovo malo naroda sto je ostalo. Pobjednici izbora uzivajte u blagodeti....
  • Generic placeholder image
    Stojanka 29.11.2022. 18:04
    Auuuu Katera na kakvu ste vi priču pali. Auuu. Bruka i sramota.Ovo vam nije trebalo.
    Trebali ste malo provjeriti o kome se i šta radi a ne odmah na portal ovo postaviti. Baš me zanima hoćete li ovu "vijest" ispratiti do samog kraja!?
Повезане вијести
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Све масовнија појава: И у Загребу ученик са листом ђака за одстрел Све масовнија појава: И у Загребу ученик са листом ђака за одстрел
Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи
Најчитаније
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    16h 3m
    0
  • Грађани траже помоћ због змија
    12h 15m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    21h 36m
    0
  • Ухапшено седам лица због дјечије порнографије
    22h 41m
    0
  • Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
    20h 5m
    0