Ispovijest roditelja iz Rogatice čije je dijete žrtva vršnjačkog nasilja

29.11.2022. 15:44
15
IZVOR: katera.news

Portalu Katera javili su se Milija i Aleksandra Ilić, roditelji žrtve vršnjačkog nasilja u JU Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Rogatici.

Kako tvrde roditelji, 5. 10. 2022. godine dogodilo se  vršnjačko nasilje, a žrtva je najprije preživjela psihičko maltretiranje, nakon čega je uslijedilo i fizičko.

Žrtva je zadobila udarac laktom u stomak, nakon čega je gurnita niz stepenice, i sve se odigralo u prisustvu svjedoka, koji je i spriječio da žrtva padne – tvrde roditelji žrtve.

Sutradan, roditelji prijavljuju učiteljici i roditelju počinioca vršnjačko nasilje, nakon čega im je, prema njihovim riječima, obećano da će djeca biti pod strogim nadzorom i da se to više neće ponoviti. Mutim, ističu roditelji, da od toga ništa nije preduzeto, govore svjedoci i dokazi koji upućuju na ponovljeno nasilje, koje se dogodilo 7. 10. 2022. godine.

Dva dana kasnije je, prema tvrdnjama roditelja, ista maloljetna osoba, duplo teža i veća od žrtve, za vrijeme velikog odmora u školskom toaletu davila, vrijeđala, šamarala i laktom udarala žrtvu u stomak i noge. Kako dodaju, pomenuta osoba je, u prisustvu sestre, žrtvi uputila riječi: "Zaklaću te, ako ti roditelji još jednom dođu u školu zbog mene“.

Maltretiranje je usmeno prijavljeno učiteljici i prošle školske godine, ali ističu, nisu mogli dokazati!

- Svemu ovome se moglo odmah stati u kraj, da je po prijavi, direktor ove škole odmah reagovao po zakonu i predviđenom protokolu, umjesto što je negirao prijavljeno vršnjačko nasilje. Tek poslije četiri dana, na naše insistiranje, škola je zakazala roditeljski sastanak, na kojem je pedagog ove škole izjavila da je škola bezbijedna i da tu nema vršnjačkog nasilja, čime smo mi, roditelji i žrtva, degradirani – ističu roditelji.

Kako su naveli, na njihovu inicijativu se uključuje i Centar za socijalni rad i policija, pa se slučaj predaje nadležnom okružnom tužilaštvu na razmatranje.

Roditelji napominju da tada nastaje još veća tortura, a prema njihovim riječima, pored svjedoka i dokaza, kojima škola maksimalno manipuliše, oni su tretirani kao „zločinci“. U međuvremenu je, tvrde, otkriveno još slučajeva vršnjačkog nasilja koja je dovode u vezu sa istim počiniocem.

- Teži oblik maltretiranja preživjela je djevojčica druge veroispovijesti, koja je zbog toga vrijeđana, ali je škola to zataškala – naveli su roditelji žrtve.

Kako ističu, roditelji počinioca i sami počinioci negiraju da se dogodilo bilo kakvo nasilje, iako je jedno dijete kaznjeno smanjenim vladanjem i ukorom.

- Na pitanje zbog čega i zašto je počinilac kažnjen, ako se vršnjačko nasilje, kako kažu, nije dogodilo, odgovor nismo dobili. Oba djeteta i dalje pohađaju nastavu zajedno, u istom su odjeljenju, a žrtva, svaki novi školski dan, strepi i živi u strahu od novog nasilja – izjavili su roditelji, ističući da posjeduju specijalističku medicinsku dokumentaciju doktora i psihologa iz Foče, čije mišljenje uprava škole i školski psiholog ne poštuju.

- Možemo zaključiti da djeca nisu na prvom mjestu, već ugled škole i zaposlenih. Da li je do sistema, roditelja, obrazovnih ustanova  ili nekoga četvrtog ne znamo, ali ne smijemo  zataškavati vršnjačko nasilje – istakli su oni i dodali da su samo željeli da zaštite svoje dijete.

Direktor ove škole Milomir Draganić za Kateru je istakao da je JU Osnovna škola „Sveti Sava“ Rogatica po prijavi roditelja, postupila po Protokolu o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske i preduzela neophodne aktivnosti radi utvrđivanja činjenica i okolnosti prijavljenog nasilja te o svemu upoznala nadležnu policijsku stanicu, Centar za socijalni rad i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

- Škola kroz rad Multisektorskog tima „Briga o djeci-zajednička odgovornost i obaveza'' i školskog tima za zaštitu djece od nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja, kontinuirano provodi različite aktivnosti sa ciljem prevencije i zaštite fizičkog, psihičkog i mentalnog zdravlja djece i nastoji obezbijediti sigurno i podsticajno okruženje za rast i razvoj svakog djeteta – naveli su iz ove škole.

Iz MUP-a Republike Srpske ranije su naveli da je primjetno učestalije nasilje među djecom i mladima u školama. Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo naveli su da je jedan slučaj vršnjačkog nasilja zabilježen u Rogatici, i da je dostavljen izvještaj o preuzetim mjerama Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

Komentari 15
  • Generic placeholder image
    Anonimno 05.12.2022. 10:18
    Miki rijesi problem ne zali se nikom
  • Generic placeholder image
    Podrška2 01.12.2022. 20:47
    Izašao je snimak na BN, strasno. I od nas podrška velika.
  • Generic placeholder image
    Podrška 01.12.2022. 10:46
    Veoma ružno je "Stojanka" što tako pišete. Ako je vaše dijete učinilo prekršaj i vršilo nasilje nad drugim djetetom, to ste odmah morali prekinutu. To je isključivo vaša odgovornost. NIje lijepo to što sad "pilatovski" perete ruke.
    Sva podrška porodici Ilić u rješavanju ovog problema. Ako vi budete ćutali, čije će dijete biti sledeća žrtva.

    S poštovanjem,
  • Generic placeholder image
    Miki 01.12.2022. 08:39
    U vrijeme kada se na sva usta govori o "vršnjačkom nasilju" najviše imamo upravo toga. I ovo je jedna kategorija koju nam je zapad servirao. Roditelji su najodgovorniji za ponašanje svoje djece a naravno i vaspitne ustanove. Samo Stojanka nije mi jasna vaša konstatacija zašto katera nije provjerila o kome se radi. Zar od toga o kome se radi zavisi da li će se reagovati na nasilje? nažalost u takvom vremenu živimo. Moj savjet roditeljima žrtve je da pravdu uzmu u svoje ruke i adekvatno odgovore na nasilje jer od društva nažalost ništa ne možeš očekivati. I u vrijeme kada su moja djeca išla u ovu školu (prije desetak godina) bilo je vršnjačkog nasilja i to nasilnik je bio djete prosvjetnog radnika i naravno išlo se u pravcu da se sve mirno završi. Tata je odradio pravu stvar i više se nasilje nije dogodilo. Ne podstičem da se na nasilje odgovori nasiljem ali nažalost bojim se da je to jedino rješenje.
  • Generic placeholder image
    SAMO ISTINA 30.11.2022. 19:39
    BRIZNA vidim i tebi je smjesno ovo sve kao i pedijatru i ocu nasilnice,vi bas vidite smijesno u ovome jel da.Cega da bude oca sram, sto se bori za svoje djete,zasto petljas njegovu proslost,jel zbog toga udaras pečat na njegovo dijete da zbog toga moze da bude maltretirano fizicki i psihicki! Jel vam to daje za pravo da zbog oceve proslosti kakva god kazete da ga sram i da nema prava da se bori za svoje dijete i pravdu!Procitaj bezgresna majko jos jednom sta si napisala i stidi se toga! A ti STOJANKA bruka je i sramota sto su objavili jer nije tvoje dijete u pitanju! Ovde se neradi o necemu vec o DIJETETU koje je zrtva! Sram i stid vas bilo sta ste napisale!
  • Generic placeholder image
    Mama 30.11.2022. 18:09
    Srbenda.. kako se zove vaša ćerka, zašto nekazete javno samo izmišljate i lažete.. Svakom je svačije djete najbolje.
  • Generic placeholder image
    Rogaticanka 30.11.2022. 17:47
    Treba da bude sramota ovu gore BRIZNU majku kada ovako piše. Pametnije joj je da malo povede računa o svojoj djeci, jer to se sve nosi iz kuce. A porodica zlostavljane devojčice je jedna divna porodica koja ima troje djece, gdje su sve troje odlični učenici i djeca za primjer. To svi znaju u Rogatici jer je to malo mjesto. Roditeljima zelim svu sreću i borite se za svoje dijete.
  • Generic placeholder image
    Srbenda 30.11.2022. 16:46
    Kao otac djevojcice iz ovog razreda zelim da kazem da je ta ista djevojcica moje djete psihicki maltretirala,tako da je bolje ovoj briznoj majci da malo vise vremena posveti svom djetetu.A sto se tice direktora te skole znam da nazalost nista nije preduzeo po ovom a I po slucajevima koje su se I ranije desavali u istoj skoli.
  • Generic placeholder image
    Jad i cemer 30.11.2022. 15:07
    I prije su djeca zrtve nasilja bila, sto od strane djece, sto od profesora! Najogavnija sorta ljudi na planeti zemlji. Sramite se neofogija svog, seljakluka. Fuj ROGATICANI OGAVNICI.
  • Generic placeholder image
    Aleksandra 30.11.2022. 14:41
    Molim "BRIZNU" majku da se predstavi, a ne da se krije iza pseudonima?
  • Generic placeholder image
    Brižna 30.11.2022. 09:04
    Narode moj, to je "VRŠNJAČKO NASILJE", djevojčice su četvrti razred Osnovne škole. To je smiješno kakvim se vi vijestima bavite. Pitajte oca za "njegovu" prošlost kriminalnu! Pozdrav od jedne od majki iz tog razreda. Sram da te bude Miki Iliću. Sve si nas obilazio i tražio da kao svjedočimo u korist tvog djeteta. Napominjem da su to djevojčice četvrti razred. I sada idu u razred, sve normalno funkcioniše. Sva djeca to potvrđuju! Hvala Vam Katera na ovakvim VIJESTIMA
  • Generic placeholder image
    Kloc 29.11.2022. 22:24
    Taj što je duplo veći, teži, visočiji, ... ha mora da je sin nekog brentaša ili odbornika, a u rodu svakako. Nema, klasifikuju nas obrazovno- vaspitne ustanove od rođenja. Još malo pa će i u rodnom listu pisati: e ovo novorođeno je iz donjeg srednjeg staleža, ne uzimati zaozbiljno ili ovo novorođenče je kumče ili dijete odbornika, privrednika,... ubuduće sve dozvoljeno bez ikakvih konsekvenci.
    Trulo nam ne sve!
  • Generic placeholder image
    Añå 29.11.2022. 19:58
    Dijete se mora u nekoj mjeri roditi sa urodjenom nasilnickom dozom da bi sprovodilo nasilje nad bilo kim,a kada to roditelj ne prepozna i ne usmjerava dijete u pravom smijeru vec mu smjernice postanu drustvene mreze,sva sredstva informisanja i nasilnicki sadrzaji na njima,onda nastaje problem. Za to smo svakako odgovorni mi,roditelji. Ako jos zarad dobra svoga djeteta ne shvate to ozbiljno onda su duplo krivi. To se ne smije zataskati. Nemoguce je da u skoli predavac nije primjetio da se nesta desava,onda je on los pedagog. Roditelji borite se da se to istjera na cistac,niko nije djecu nasao na putu da dozvoli da se to desava a da pritom neki zazmure. Svi roditelji su pristrasni,tako i treba jer to je najveca ljubav ali ozbiljno shvatite problem svoga djeteta,to je pecat koji se ne brise. Ne smiju rasti sa strahovima.
  • Generic placeholder image
    Sta reci 29.11.2022. 18:19
    Zasto ovakve stvari i desavanja niko ne komentatise???? Postavlja se pitanje kakvo smo to drustvo. Ovo je ogledalo stanja drzave, ako su pokradeni izbori sta pozitivno ocekivati u drustvenoj zajednici???
    Djeci ostavljamo ogromne dugove, korupciju, kriminal, nepotizam, izrazene socijalne razlike......
    Nesrecna politika ce raseluti i ovo malo naroda sto je ostalo. Pobjednici izbora uzivajte u blagodeti....
  • Generic placeholder image
    Stojanka 29.11.2022. 18:04
    Auuuu Katera na kakvu ste vi priču pali. Auuu. Bruka i sramota.Ovo vam nije trebalo.
    Trebali ste malo provjeriti o kome se i šta radi a ne odmah na portal ovo postaviti. Baš me zanima hoćete li ovu "vijest" ispratiti do samog kraja!?
Povezane vijesti
Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić
Sve masovnija pojava: I u Zagrebu učenik sa listom đaka za odstrel Sve masovnija pojava: I u Zagrebu učenik sa listom đaka za odstrel
Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    7h 41m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    19h 14m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    18h 55m
    0
  • Premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
    23h 20m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    5h 55m
    0