Испуњавањем услова Енергетске заједнице “Гас-Промет” постао гасни оператер

13.12.2020. 20:40
0
ИЗВОР: capital.ba

Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске (РЕРС) цертификовала је предузеће “Гас-Промет” са Пала као оператера транспортног система гаса, али тек након што су испуњени главни захтјеви Секретаријата Енергетске заједнице, сазнаје портал Kапитал.

Како је и тражено, “Гас-Промет” је сертификован само за дионице Шепак-Каракај и Каракај-Зворник, а такође из управљачке структуре предузећа, због сукоба интереса, смијењен је представник “Србијагаса”, које у “Гас промету” има 39,14 одсто акција.

Како се наводи у рјешењу РЕРС-а, члан Управног одбора “Гас-Промета” Милан Ђукић уједно је био и на управљачким позицијама у предузећима “Србијагас” и “Нови Сад гас” из Србије, што је у супротности са неколико закона.

У рјешењу  РЕРС наводи како су од “Гас-промета” кроз процес цертификације тражили да уклони неправилности у управљачкој структури, али да то није учињено и регулатор је био принуђен да то уради.

 - У остављеном року, као ни до тренутка одлучивања о цертификацији, подносилац захтјева није отклонио утврђене неусаглашености па је било нужно, на основу Закона  о гасу и Закона о привредним друштвима утврдити да господин Милан Ђукић нема овлашћење да користи гласачко право у Управном одбору Акционарског друштва за транспорт и управљање транспортним системом природног гаса „Гас-Промет“ Пале.  Имајући ово у виду, одлуке и правне послове из надлежности Управног одбора подносиоца захтјева, у чијем доношењу или закључивању би учествовао господин Милан Ђукић би биле ништавне у смислу одредби Закона о привредним друштвима - наводи се у образложењу РЕРС-а.

Подсјећамо, једини улаз гаса у БиХ је у Шепку код Зворника. Ријеч је о руском гасу који преко Украјине и Мађарске стиже у Србију а затим у БиХ, гдје највише корисника има у Федерацији БиХ и главном граду Сарајеву.

Управо из овог ентитета су почетком године бурно реаговали на захтјев “Гас-промета” за цертификат оператера транспортног система гаса јер су сматрали како се тиме преузимају надлежности државе.

Није познато да ли ће и сада негодовати с обзиром да је Енергетска заједница  спријечила је да препусти потпуну контролу над јединим плинским улазом у БиХ и само дјелимично уважила захтјев предузећа са Пала.

Такође постојала је и забринутост и сумња у независност “Гас-Промета” с обзиром да “Србија гас” као главни акционар има улогу како у испоруци гаса за БиХ тако и у његовом транспорту, али је и тај проблем сада ријешен.

Директор “Гас-Промета” Миломир Драганић каже за Kапитал како су страхови били неоправдани,.

- Одлука РЕРС-а значи да је пословање предузећа легализовано и усклађено са Трећим енергетским пакетом. “Србијагас” као један од власника предузећа и даље има право на свог члана управног одбора само што тај члан не смије бити у сукобу интереса - казао је Драганић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Изложбом икона почеле "Мајске духовне свечаности" у Палама Изложбом икона почеле "Мајске духовне свечаности" у Палама
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 57m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    2h 2m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    23h 30m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    21h 4m
    3
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    2h 9m
    0