Испуњени услови за изручење Дарка Елеза у БиХ

23.02.2021. 15:41
0
ИЗВОР: Танјуг

Апелациони суд у Београду правоснажно је одлучио да су испуњени услови за изручење Дарка Елеза (40) БиХ, која га тражи због низа кривичних дјела организованог криминала.

Портпарол суда Мирјана Пиљић прецизирала је за Танјуг да је суд одбио жалбу Елезовог адвоката и потврдио рјешење Вишег суда у Београду из јануара, којим је утврђено да су испуњени услови за изручење Елеза због низа тешких кривичних дјела организованог криминала извршених 2015, 2017, 2018. и 2019. године.

Тим рјешењем је одбијен дио молбе БиХ за изручење Елеза поводом другог низа кривичних дјела извршених од 2005. до 2009. године, јер тада није био на снази Уговор о изручењу између Србије и БиХ.

У сваком случају судови су правоснажно одлучили да Елез буде изручен БиХ, а у складу са процедуром, коначну одлуку о изручењу донијеће министар правде Србије Маја Поповић.

Елез се налази у екстрадиционом притвору од хапшења у децембру у Београду гдје живи и ради дужи низ година, након што је у Србији издржао казну од девет година затвора, на коју је био осуђен као организатор криминалне групе која је 2009. на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дјела.

Медији га у Србији помињу као сарадника недавно ухапшеног Вељка Беливука.

БиХ тражи изручење Елеза ради вођења кривичног поступка и суђења пред тамошњим судом због кривичног дјела организованог криминала.

Тужилаштво БиХ саопштило је након хапшнења Елеза у Београду да тражи његово изручење на основу потврђене оптужнице у предмету познатом као “Лутка”, као и ради истраге коју заједно спроводе то Тужилаштво и Министарство унутрашњих послова Републике Српске, заједно са партнерским институцијама региона.

Та истрага се односи на тешка кривична дјела почињена на подручју Источног Сарајева и БиХ, међу којима су убиства почињена “методама мафијашких ликвидација”, 2018. и 2019. године, затим планирања и покушаја убистава на подручју Источног Сарајева и Бијељине, те изнуда, застрашивања и других кривичних дјела на штету оштећених особа са подручја Источног Сарајева и БиХ, прецизира се у саопштењу у које је Танјуг имао увид.

Локални медији су пренијели да је ријеч о убиствима – власника свадбеног салона “Родео” Синише Миличевића званог Тигар у мају 2018. године и власника ноћног клуба “Спарта” Милоша Остојића у јануару 2019. године у Источном Сарајеву.

Тужилаштво БиХ истиче да је у сарадњи са партнерским институцијама дошло до сазнања да је организатор и координатор почињених кривичних дјела, заједно са другим особама, управо Дарко Елез, који је ухапшен у Београду по потјерници Интерпола Сарајево.

Елеза Тужилаштво такође тражи ради процесуирања на основу потврђене оптужнице из случаја “Лутка”, која га терети за организовани криминал у вези са више тешких кривичних дјела међу којима су убиства, покушај убиства, пљачке транспорта новца и друга кривична дјела почињена у од 2005. до 2009. године.

Елез је 2012. у Београду био правоснажно осуђен на девет година затвора, као организатор криминалне групе која је 2009. на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дјела.

Казну је одслужио у Србији и пуштен је на слободу.

Он има пасоше и Србије и БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице
Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    23h 25m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    19h 20m
    6
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    4h 1m
    0
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    1h 21m
    0
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    15h 50m
    0