Источна Илиџа: Наставак изградње главног фекалног колектора у насељу Војковићи - Крупац

18.06.2020. 13:07
0
ИЗВОР: Катера

На сједници НСРС, која је одржана 17. 6. 2020. године усвојена је одлука о кредитном задужењу према Европској инвестиционој банци, у износу од 30.000.000 евра, за финансирање пројекта „Водовод и канализација у Републици Српској“.

Циљ овог пројекта је изградња и санација инфраструктуре за водоснабдијевање и канализацију, у сврху заштите здравља становништва и животне средине, те унапређивања животних услова на територији Републике Српске.

Након што је испунила све формалне услове, Општина Источна Илиџа је 16. 12. 2017. године исказала намјеру учешћа у наведеном пројекту и кандидовала Пројекат изградње главног фекалног колектора у насељу Војковићи - Крупац, у дужини од 1.7 километара. Процијењена вриједност инвестиције износи 800.000 КМ.

Овај пројекат је у општини Источна Илиџа започет још 2017. године и одвијао се у фазама.

Прва фаза, која је реализована 2017. године, обухватила је изградњу пумпне станице и потисног вода у насељу Блаца. У другој фази дошло је до израде главног колектора Блаца – Шешлије – ОШ Војковићи, а пројекат је, једним дијелом, финансиран од стране Министарства вањске трговине и економских односа БиХ. Трећа фаза овог пројекта би се односила на изградњу фекалног колектора у насељу Војковићи – Крупац,  чиме би се обезбиједило да комплетно насеље до краја индустријске зоне добије могућност прикључка на канализациону мрежу.

Према ријечима начелника Божовића, пројекти које се односе на водоводну и канализациону мрежу врло су важни за становништво и зато се на њима континуирано ради, а могућност да се реализује трећа фаза резултат је рада ове општинске управе. 

- Препознали смо потребе грађана овог дијела наше општине. Средства за реализацију пројекта обезбјеђивали смо из буџета Општине Источна Илиџа и тражили смо отворене јавне позиве из ове области, како бисмо у потпуности обезбиједили финансијску конструкцију.

Упоредо са овим пројектима кандидовали смо и пројекат формирања Водовода и канализације Источна Илиџа, за који смо урадили студију оправданости, а која је показала да је оснивање Водовода и канализације, у капацитетима Источне Илиџе, исплативо. Чекамо резултате тих јавних позива, а до тада ћемо буџетска средства Источне Илиџе парцијално  усмјеравати у развој овог пројекта – нагласио је начелник Божовић.

Наредни корак је ратификација поменутог кредитног задужења у Парламенту БиХ.

Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Сутра Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог свештеномученика Петра у Војковићима Сутра Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог свештеномученика Петра у Војковићима
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    15h 48m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    5h 1m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    4h 55m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    4h 32m
    1
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    19h 52m
    0