Istočna Ilidža: Nastavak izgradnje glavnog fekalnog kolektora u naselju Vojkovići - Krupac

18.06.2020. 13:07
0
IZVOR: Katera

Na sjednici NSRS, koja je održana 17. 6. 2020. godine usvojena je odluka o kreditnom zaduženju prema Evropskoj investicionoj banci, u iznosu od 30.000.000 evra, za finansiranje projekta „Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj“.

Cilj ovog projekta je izgradnja i sanacija infrastrukture za vodosnabdijevanje i kanalizaciju, u svrhu zaštite zdravlja stanovništva i životne sredine, te unapređivanja životnih uslova na teritoriji Republike Srpske.

Nakon što je ispunila sve formalne uslove, Opština Istočna Ilidža je 16. 12. 2017. godine iskazala namjeru učešća u navedenom projektu i kandidovala Projekat izgradnje glavnog fekalnog kolektora u naselju Vojkovići - Krupac, u dužini od 1.7 kilometara. Procijenjena vrijednost investicije iznosi 800.000 KM.

Ovaj projekat je u opštini Istočna Ilidža započet još 2017. godine i odvijao se u fazama.

Prva faza, koja je realizovana 2017. godine, obuhvatila je izgradnju pumpne stanice i potisnog voda u naselju Blaca. U drugoj fazi došlo je do izrade glavnog kolektora Blaca – Šešlije – OŠ Vojkovići, a projekat je, jednim dijelom, finansiran od strane Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Treća faza ovog projekta bi se odnosila na izgradnju fekalnog kolektora u naselju Vojkovići – Krupac,  čime bi se obezbijedilo da kompletno naselje do kraja industrijske zone dobije mogućnost priključka na kanalizacionu mrežu.

Prema riječima načelnika Božovića, projekti koje se odnose na vodovodnu i kanalizacionu mrežu vrlo su važni za stanovništvo i zato se na njima kontinuirano radi, a mogućnost da se realizuje treća faza rezultat je rada ove opštinske uprave. 

- Prepoznali smo potrebe građana ovog dijela naše opštine. Sredstva za realizaciju projekta obezbjeđivali smo iz budžeta Opštine Istočna Ilidža i tražili smo otvorene javne pozive iz ove oblasti, kako bismo u potpunosti obezbijedili finansijsku konstrukciju.

Uporedo sa ovim projektima kandidovali smo i projekat formiranja Vodovoda i kanalizacije Istočna Ilidža, za koji smo uradili studiju opravdanosti, a koja je pokazala da je osnivanje Vodovoda i kanalizacije, u kapacitetima Istočne Ilidže, isplativo. Čekamo rezultate tih javnih poziva, a do tada ćemo budžetska sredstva Istočne Ilidže parcijalno  usmjeravati u razvoj ovog projekta – naglasio je načelnik Božović.

Naredni korak je ratifikacija pomenutog kreditnog zaduženja u Parlamentu BiH.

Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO) Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO)
Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži
Sjećanje na napad 14. maja 1992. i junačke sinove Srpske Ilidže Sjećanje na napad 14. maja 1992. i junačke sinove Srpske Ilidže
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    20h 32m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    18h 34m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    17h 27m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    17h 32m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    16h 35m
    1