Источна Илиџа повољна дестинација за инвеститоре

31.05.2023. 14:13
3
ИЗВОР: srna.rs

Источна Илиџа је повољна дестинација за инвеститоре, рекао је данас члан УСАИД пројекта "Дијаспора инвест" Армин Алијагић.

Чланови УСАИД пројекта "Дијаспора инвест" Мерима Авдагић и Алијагић разговарали су данас са представником општине Источна Илиџа Драганом Шобот о заједничким корацима у промоцији улоге дијаспоре у економском развоју ове локалне заједнице.

Алијагић је образложио да општина Источна Илиџа има више од 150 привредних субјеката, важне програме подстицаја, олакшице за мала и средња предузећа и развој индустријске зоне.

- Ово није мала локална заједница, то је урбани простор са више 15.000 становника. Имају позитиван природни прираштај, близу су важних регионалних путева, наслоњени су на Сарајево - нагласио је Алијагић.

Ова општина планира да са УСАИД пројектом "Дијаспора инвест" ојача капацитете за комуникацију и сарадњу са дијаспором, те кроз конкретне привредне активности које ће бити представљене на пословном сусрету крајем 2023. године покаже колико је битно привлачење капитала исељеништва баш на подручје ове локалне заједнице.

Источна Илиџа је препозната као заједница која је у локалној развојној стратегији препознала потенцијал који дијаспора има, те ће у наредним мјесецима, уз техничку подршку УСАИД-а, развити нове механизме сарадње са исељеништвом, саопштено је из ове организације.

Шоботова је рекла да ће 26 партнерских градова и општина заједно са УСАИД-ом отворити фондове за подршку улагању дијаспоре, а међу њима је и Источна Илиџа, која већ може представити примјере добре праксе инвестиција дијаспоре из цијелог свијета.

- Та подршка није само финансијска и економска, ти људи доносе пословне контакте, везе, нове прилике и добре праксе. Општина то препознаје и зато смо спремни да на томе радимо - поручила је Шоботова.

У саопштењу је наведено да су на данашњем техничком састанку размотрени планови за заједничке активности у наредних годину дана.

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  Trezveni 02.06.2023. 10:23
  Privredne aktivnosti Istočne Ilidže su : stan na dan,kafići,benzinske pumpe,kladionice.
  Izuzetak su dvije kompanije Nelt i Margo koje su izabrale izgradnju svojih objekata na Krteljima jer u FBiH je zemlja skuplja a tamošnje vlasti nisu zainteresovane za investicije od strane srpskih biznismena.
 • Generic placeholder image
  M 02.06.2023. 06:32
  Ne smeta vam komentar gdje piše da vam stanove u Istočnoj Ilidži kupuju muslimani, ali vam smeta komentar gdje piše da odbornici iz SO Istočna Ilidža kupuju stanove i sele se u Istočno Novo Sarajevo. Pa suočite se sa istinom, šta je problem? Poželjnije vam je INS za život, lažete sami sebe, i to vam je lokal patriotizam?!
 • Generic placeholder image
  Sloboda 31.05.2023. 19:56
  E, za sta smo mi ginuli? Em sto nam od Ilidze dopade "istocna" Ilidza, em sad hoce i tu da se uguraju. Uzas.
Повезане вијести
Опљачкана бензинска пумпа у Источној Илиџи Опљачкана бензинска пумпа у Источној Илиџи
Сјећање: Шест година без Милана Микана Кнежевића Сјећање: Шест година без Милана Микана Кнежевића
Инфраструктурни пројекти приоритет општине Источна Илиџа Инфраструктурни пројекти приоритет општине Источна Илиџа
Најчитаније
 • Детаљи трагедије у којој је живот изгубио директор Студентског дома Фоча
  18h 25m
  0
 • Опљачкана бензинска пумпа у Источној Илиџи
  20h 16m
  0
 • Како је Милош Обреновић тјерао мушкарце да се жене
  21h 48m
  3
 • Најава прекида водоснабдијевања за сутра
  13h 27m
  0
 • Шулић открио производe којима ће бити снижене цијене у Српској
  15h 8m
  4