Источна Илиџа повољна дестинација за инвеститоре

31.05.2023. 14:13
3
ИЗВОР: srna.rs

Источна Илиџа је повољна дестинација за инвеститоре, рекао је данас члан УСАИД пројекта "Дијаспора инвест" Армин Алијагић.

Чланови УСАИД пројекта "Дијаспора инвест" Мерима Авдагић и Алијагић разговарали су данас са представником општине Источна Илиџа Драганом Шобот о заједничким корацима у промоцији улоге дијаспоре у економском развоју ове локалне заједнице.

Алијагић је образложио да општина Источна Илиџа има више од 150 привредних субјеката, важне програме подстицаја, олакшице за мала и средња предузећа и развој индустријске зоне.

- Ово није мала локална заједница, то је урбани простор са више 15.000 становника. Имају позитиван природни прираштај, близу су важних регионалних путева, наслоњени су на Сарајево - нагласио је Алијагић.

Ова општина планира да са УСАИД пројектом "Дијаспора инвест" ојача капацитете за комуникацију и сарадњу са дијаспором, те кроз конкретне привредне активности које ће бити представљене на пословном сусрету крајем 2023. године покаже колико је битно привлачење капитала исељеништва баш на подручје ове локалне заједнице.

Источна Илиџа је препозната као заједница која је у локалној развојној стратегији препознала потенцијал који дијаспора има, те ће у наредним мјесецима, уз техничку подршку УСАИД-а, развити нове механизме сарадње са исељеништвом, саопштено је из ове организације.

Шоботова је рекла да ће 26 партнерских градова и општина заједно са УСАИД-ом отворити фондове за подршку улагању дијаспоре, а међу њима је и Источна Илиџа, која већ може представити примјере добре праксе инвестиција дијаспоре из цијелог свијета.

- Та подршка није само финансијска и економска, ти људи доносе пословне контакте, везе, нове прилике и добре праксе. Општина то препознаје и зато смо спремни да на томе радимо - поручила је Шоботова.

У саопштењу је наведено да су на данашњем техничком састанку размотрени планови за заједничке активности у наредних годину дана.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Trezveni 02.06.2023. 10:23
    Privredne aktivnosti Istočne Ilidže su : stan na dan,kafići,benzinske pumpe,kladionice.
    Izuzetak su dvije kompanije Nelt i Margo koje su izabrale izgradnju svojih objekata na Krteljima jer u FBiH je zemlja skuplja a tamošnje vlasti nisu zainteresovane za investicije od strane srpskih biznismena.
  • Generic placeholder image
    M 02.06.2023. 06:32
    Ne smeta vam komentar gdje piše da vam stanove u Istočnoj Ilidži kupuju muslimani, ali vam smeta komentar gdje piše da odbornici iz SO Istočna Ilidža kupuju stanove i sele se u Istočno Novo Sarajevo. Pa suočite se sa istinom, šta je problem? Poželjnije vam je INS za život, lažete sami sebe, i to vam je lokal patriotizam?!
  • Generic placeholder image
    Sloboda 31.05.2023. 19:56
    E, za sta smo mi ginuli? Em sto nam od Ilidze dopade "istocna" Ilidza, em sad hoce i tu da se uguraju. Uzas.
Повезане вијести
Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години
Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
Прекид електричне енергије у Источној Илиџи Прекид електричне енергије у Источној Илиџи
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    20h 49m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    18h 18m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    12h 32m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    17h 36m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    8h 44m
    0