Istočna Ilidža povoljna destinacija za investitore

31.05.2023. 14:13
3
IZVOR: srna.rs

Istočna Ilidža je povoljna destinacija za investitore, rekao je danas član USAID projekta "Dijaspora invest" Armin Alijagić.

Članovi USAID projekta "Dijaspora invest" Merima Avdagić i Alijagić razgovarali su danas sa predstavnikom opštine Istočna Ilidža Draganom Šobot o zajedničkim koracima u promociji uloge dijaspore u ekonomskom razvoju ove lokalne zajednice.

Alijagić je obrazložio da opština Istočna Ilidža ima više od 150 privrednih subjekata, važne programe podsticaja, olakšice za mala i srednja preduzeća i razvoj industrijske zone.

- Ovo nije mala lokalna zajednica, to je urbani prostor sa više 15.000 stanovnika. Imaju pozitivan prirodni priraštaj, blizu su važnih regionalnih puteva, naslonjeni su na Sarajevo - naglasio je Alijagić.

Ova opština planira da sa USAID projektom "Dijaspora invest" ojača kapacitete za komunikaciju i saradnju sa dijasporom, te kroz konkretne privredne aktivnosti koje će biti predstavljene na poslovnom susretu krajem 2023. godine pokaže koliko je bitno privlačenje kapitala iseljeništva baš na područje ove lokalne zajednice.

Istočna Ilidža je prepoznata kao zajednica koja je u lokalnoj razvojnoj strategiji prepoznala potencijal koji dijaspora ima, te će u narednim mjesecima, uz tehničku podršku USAID-a, razviti nove mehanizme saradnje sa iseljeništvom, saopšteno je iz ove organizacije.

Šobotova je rekla da će 26 partnerskih gradova i opština zajedno sa USAID-om otvoriti fondove za podršku ulaganju dijaspore, a među njima je i Istočna Ilidža, koja već može predstaviti primjere dobre prakse investicija dijaspore iz cijelog svijeta.

- Ta podrška nije samo finansijska i ekonomska, ti ljudi donose poslovne kontakte, veze, nove prilike i dobre prakse. Opština to prepoznaje i zato smo spremni da na tome radimo - poručila je Šobotova.

U saopštenju je navedeno da su na današnjem tehničkom sastanku razmotreni planovi za zajedničke aktivnosti u narednih godinu dana.

Komentari 3
 • Generic placeholder image
  Trezveni 02.06.2023. 10:23
  Privredne aktivnosti Istočne Ilidže su : stan na dan,kafići,benzinske pumpe,kladionice.
  Izuzetak su dvije kompanije Nelt i Margo koje su izabrale izgradnju svojih objekata na Krteljima jer u FBiH je zemlja skuplja a tamošnje vlasti nisu zainteresovane za investicije od strane srpskih biznismena.
 • Generic placeholder image
  M 02.06.2023. 06:32
  Ne smeta vam komentar gdje piše da vam stanove u Istočnoj Ilidži kupuju muslimani, ali vam smeta komentar gdje piše da odbornici iz SO Istočna Ilidža kupuju stanove i sele se u Istočno Novo Sarajevo. Pa suočite se sa istinom, šta je problem? Poželjnije vam je INS za život, lažete sami sebe, i to vam je lokal patriotizam?!
 • Generic placeholder image
  Sloboda 31.05.2023. 19:56
  E, za sta smo mi ginuli? Em sto nam od Ilidze dopade "istocna" Ilidza, em sad hoce i tu da se uguraju. Uzas.
Povezane vijesti
Vladika Joanikije: Sveštenomučenici dabrobosanski pozivaju na praštanje (FOTO) Vladika Joanikije: Sveštenomučenici dabrobosanski pozivaju na praštanje (FOTO)
Sutra slava SDS-a u Istočnoj Ilidži Sutra slava SDS-a u Istočnoj Ilidži
Marš odbrane na Ilinjaču 21. jula Marš odbrane na Ilinjaču 21. jula
Najčitanije
 • Mladić poginuo u saobraćajnoj nesreći kod Pala
  6h 55m
  0
 • Ako motor počne da se pregrijava na vrućini, potrebno je da uradite jednu stvar
  19h 17m
  0
 • Zaštitite svoje ljubimce od toplotnog udara
  5h 27m
  4
 • Jaki pljuskovi i udari vjetra, padao i grad
  20h 54m
  0
 • ''Vukovi" sa Pala kupili automobil Dragi Ruparu
  1h 24m
  1