Istočna Ilidža povoljna destinacija za investitore

31.05.2023. 14:13
3
IZVOR: srna.rs

Istočna Ilidža je povoljna destinacija za investitore, rekao je danas član USAID projekta "Dijaspora invest" Armin Alijagić.

Članovi USAID projekta "Dijaspora invest" Merima Avdagić i Alijagić razgovarali su danas sa predstavnikom opštine Istočna Ilidža Draganom Šobot o zajedničkim koracima u promociji uloge dijaspore u ekonomskom razvoju ove lokalne zajednice.

Alijagić je obrazložio da opština Istočna Ilidža ima više od 150 privrednih subjekata, važne programe podsticaja, olakšice za mala i srednja preduzeća i razvoj industrijske zone.

- Ovo nije mala lokalna zajednica, to je urbani prostor sa više 15.000 stanovnika. Imaju pozitivan prirodni priraštaj, blizu su važnih regionalnih puteva, naslonjeni su na Sarajevo - naglasio je Alijagić.

Ova opština planira da sa USAID projektom "Dijaspora invest" ojača kapacitete za komunikaciju i saradnju sa dijasporom, te kroz konkretne privredne aktivnosti koje će biti predstavljene na poslovnom susretu krajem 2023. godine pokaže koliko je bitno privlačenje kapitala iseljeništva baš na područje ove lokalne zajednice.

Istočna Ilidža je prepoznata kao zajednica koja je u lokalnoj razvojnoj strategiji prepoznala potencijal koji dijaspora ima, te će u narednim mjesecima, uz tehničku podršku USAID-a, razviti nove mehanizme saradnje sa iseljeništvom, saopšteno je iz ove organizacije.

Šobotova je rekla da će 26 partnerskih gradova i opština zajedno sa USAID-om otvoriti fondove za podršku ulaganju dijaspore, a među njima je i Istočna Ilidža, koja već može predstaviti primjere dobre prakse investicija dijaspore iz cijelog svijeta.

- Ta podrška nije samo finansijska i ekonomska, ti ljudi donose poslovne kontakte, veze, nove prilike i dobre prakse. Opština to prepoznaje i zato smo spremni da na tome radimo - poručila je Šobotova.

U saopštenju je navedeno da su na današnjem tehničkom sastanku razmotreni planovi za zajedničke aktivnosti u narednih godinu dana.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Trezveni 02.06.2023. 10:23
    Privredne aktivnosti Istočne Ilidže su : stan na dan,kafići,benzinske pumpe,kladionice.
    Izuzetak su dvije kompanije Nelt i Margo koje su izabrale izgradnju svojih objekata na Krteljima jer u FBiH je zemlja skuplja a tamošnje vlasti nisu zainteresovane za investicije od strane srpskih biznismena.
  • Generic placeholder image
    M 02.06.2023. 06:32
    Ne smeta vam komentar gdje piše da vam stanove u Istočnoj Ilidži kupuju muslimani, ali vam smeta komentar gdje piše da odbornici iz SO Istočna Ilidža kupuju stanove i sele se u Istočno Novo Sarajevo. Pa suočite se sa istinom, šta je problem? Poželjnije vam je INS za život, lažete sami sebe, i to vam je lokal patriotizam?!
  • Generic placeholder image
    Sloboda 31.05.2023. 19:56
    E, za sta smo mi ginuli? Em sto nam od Ilidze dopade "istocna" Ilidza, em sad hoce i tu da se uguraju. Uzas.
Povezane vijesti
Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara „Roj“ iz Istočne Ilidža Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara „Roj“ iz Istočne Ilidža
Opština Istočna Ilidža finansijski podržava odlazak djece u školu u prirodi Opština Istočna Ilidža finansijski podržava odlazak djece u školu u prirodi
U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze
Najčitanije
  • U Istočnom Sarajevu lišeno slobode osam lica
    23h 52m
    12
  • Petogodišnjak se ugušio čepom od soka
    18h 36m
    0
  • Upozorenje meteorologa za večeras i sutra
    17h 49m
    0
  • Aprilska penzija 30. aprila
    19h 57m
    3
  • Nikola Golijanin osvojio Otvoreno prvenstvo u tenisu
    22h 10m
    1