Источна Илиџа: У плану продаја домаћих производа путем интернета

18.04.2020. 10:12
0
ИЗВОР: Srna

Удружење грађана "Пробуди се" из Источне Илиџе које, између осталог, ради на промоцији и унапређењу живота на селу због епидемиолошке ситуације обуставило је активности, али планира да дио својих производа понуди путем "Фејсбук" странице.

Предсједник Удружења Роксанда Мичић изјавила је Срни да је већина чланица старије животне доби, те да се у потпуности придржавају мјера у борби против вируса корона које су издали надлежни органи, раде код куће, баве се пољопривредом, али и креативним радом.

Мичићева је навела да у Удружењу размишљају да посредством друштвених мрежа организују наручивање прољећних производа прије почетка производње, како би радиле за "познатог купца".

Према њеним ријечима, у овој ванредној ситуацији требало би извући поуку и увидјети значај самоодрживости заједнице те у будућности максимално користити личне капацитете и ресурсе.

Мичићева сматра и да треба радити на маркетингу, организацији продаје и откупа, као и на подизању свијести о потреби куповине од локалних произвођача.

-Наши већи пољопривредни произвођачи нерадо приступају удружењу, а заједнички је лакше пребродити све невоље. Тренутна или нека будућа ограничења кретања због вируса нас тјерају на прелазак на продају путем интернета, односно друштвених мрежа. Као удружење ћемо морати посветити више пажње том сегмент- истиче Мичићева.

Она је подсјетила да су прошле године чланови Удружења уз минимално финансијско учешће добили 11 пластеника преко Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске из пројекта ИПАРД-а и уз помоћ општине Источна Илиџа.

-Ове године, осим уобичајеног поврћа као што су шпинат, кромпир, краставци, црвени и бијели лук, мрква, цвекла, купус, карфиол, целер, блитва, кељ, очекујемо повећану производњу паприка и парадајза. Надамо се да ћемо успјети прерадити и добар дио поврћа и воћа и понудити, као сваке године, велики асортиман домаћих традиционалних прерађевина- додала је Мичићева.

Према њени ријечима, чланови Удружења и у овој ванредној ситуацији вриједно раде и стварају нова дјела, а планирају да послије ванредног стања организују изложбу под називом "Креативност у доба короне".

Један од циљева Удружења, како је напоменула, јесте економско оснаживање жена, а прије неколико година покренуте су и манифестације "Купуј домаће, једи здраво" и "Дани тикве" чиме су допринијели да се више размишља о пољопривредним и туристичким потенцијалима града.

Мичићева је подсјетила и да настоје очувати традиционални начин производње одјевних и декоративних предмета техникама плетења, хеклања, везења, ткања и филцања, што су уникати, па им је и цијена већа у односу на индустријске производе.

-Због тога је потражња за овим рукотворинама смањена, али је повећана потражња за украсним преметима рађеним декупаж техником, накитом, органским сапунима, умјетничким сликама рађеним разним техникама и иконама- навела је Мичићева.

Богат асортиман производа, односно рукотворине изложени су у простору Удружења под називом "Креативни кутак" у Тржном центру "Том" који је тренутно затворен.

Коментари 0
Повезане вијести
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО) У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО)
Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО) Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО)
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 55m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 46m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 33m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 59m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 41m
    0