Источна Илиџа: Више корисника додатака за помоћ и његу другог лица

08.01.2020. 11:21
1
ИЗВОР: Srna

Број корисника додатка за помоћ и његу другог лица у Источној Илиџи је у константном порасту и тренутно је на евиденцији Центра за социјални рад у овој општини 296 корисника, док их је у 2018. години било 286, изјавила је Срни директор Центра Боса Калинић.

Она је навела да је лани било 68 корисника додатка на дјецу, што је у односу на 2018. годину, када их је било 134, знатно смањење до којег је дошло због измјена у Закону о дјечијој заштити.

Калинићева је појаснила да су промијењени услови за остваривање овог права.

-Велико оптерећење за центре је породично-правна заштита, будући да се само у Републици Српској центри баве уређењем односа родитеља и дјеце послије развода, док је у земљама у окружењу то у надлежности судова. Ова проблематика је изузетно сложена и деликатна, а центри немају одговарајуће механизме да би предмете рјешавали ефикасно- указала је Калинићева.

Она је навела да је обим послова центра у сталном порасту.

-Нажалост, у 2019. години имали смо 18 пријава породичног насиља и пет пријава вршњачког насиља, а сигурно је да је тај број и већи. Иако школе и центри раде на превенцији насиља, заиста имамо разлога за забринутост и да анализирамо због чега смо све агресивнији- истакла је Калинићева.

Калинићева је напоменула да је од 1. јула 2018. године почела исплата накнаде за личну инвалиднину, што је измјенама и допунама Закона о социјалној заштити од 1. јануара ове године прерасло у право на личну инвалиднину.

-Поменуто право могу остварити лица код којих су обољења наступила у развојном периоду, а степен тјелесног оштећења утврђен од 70 до 100 одсто. Лична инвалиднина, у износу од 100 КМ мјесечно, исплаћује се путем Центра, о трошку ресорног министарства- појаснила је Калинићева.

Калинићева је истакла да Центар, како би могао да адекватно одговори потребама грађана, сарађује са владиним и невладиним сектором, а изузетно квалитетну сарадњу има са СОС дјечијим селом Сарајево, као и са удружењем "Нарко - не".

-Пројекат `Јачања породица` има за циљ превенцију одвајања дјеце од њихове породице поријекла, али и побољшање квалитета живота и поштовање дјечијих права у породицама које су, према Породичном закону и СОС кључним документима, препознате као ризичне- рекла је Калинићева.

Она је навела да су поменутим породицама омогућени бројни бесплатни садржаји, као што су курсеви рачунара и страних језика, инструкције из наставних предмета за које се укаже потреба, курсеви шивења - уз донацију материјала и шиваће машине, донације одјеће, обуће, лијекова, хигијенских препарата, хране, намјештаја, сјемена за сјетву поврћа и слично.

-Породице су активно укључене у овај пројекат до пунољетства дјеце, а послије су у програму праћења- рекла је Калинићева.

Калинићева је подсјетила да је Центар, у сарадњи са општином Источна Илиџа, Средњошколским центром "Источна Илиџа" и донаторима, подијелио 175 празничних пакетића дјеци која су корисници додатка на дјецу, као и дјеци из социјално угрожених породица. 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Мерц 08.01.2020. 13:48
    ЧЕСТИТАМО. НАЈ БОЉЕ РУКОВОДСТВО ОД ОСНИВАЊА ЦЕНТРА. АЛИ ПО СТАРОМ НАШЕМ ОБИЧАЈУ ГРЕБА ИХ МИЈЕЊАТИ ЈЕР РАДЕ ДОБРО А ШТО ЈЕ ДОБРО ТРЕБА УНИШТИТИ
Повезане вијести
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО) У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО)
Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО) Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО)
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 31m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 22m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 9m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 35m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 17m
    0