Istočna Ilidža: Više korisnika dodataka za pomoć i njegu drugog lica

08.01.2020. 11:21
1
IZVOR: Srna

Broj korisnika dodatka za pomoć i njegu drugog lica u Istočnoj Ilidži je u konstantnom porastu i trenutno je na evidenciji Centra za socijalni rad u ovoj opštini 296 korisnika, dok ih je u 2018. godini bilo 286, izjavila je Srni direktor Centra Bosa Kalinić.

Ona je navela da je lani bilo 68 korisnika dodatka na djecu, što je u odnosu na 2018. godinu, kada ih je bilo 134, znatno smanjenje do kojeg je došlo zbog izmjena u Zakonu o dječijoj zaštiti.

Kalinićeva je pojasnila da su promijenjeni uslovi za ostvarivanje ovog prava.

-Veliko opterećenje za centre je porodično-pravna zaštita, budući da se samo u Republici Srpskoj centri bave uređenjem odnosa roditelja i djece poslije razvoda, dok je u zemljama u okruženju to u nadležnosti sudova. Ova problematika je izuzetno složena i delikatna, a centri nemaju odgovarajuće mehanizme da bi predmete rješavali efikasno- ukazala je Kalinićeva.

Ona je navela da je obim poslova centra u stalnom porastu.

-Nažalost, u 2019. godini imali smo 18 prijava porodičnog nasilja i pet prijava vršnjačkog nasilja, a sigurno je da je taj broj i veći. Iako škole i centri rade na prevenciji nasilja, zaista imamo razloga za zabrinutost i da analiziramo zbog čega smo sve agresivniji- istakla je Kalinićeva.

Kalinićeva je napomenula da je od 1. jula 2018. godine počela isplata naknade za ličnu invalidninu, što je izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti od 1. januara ove godine preraslo u pravo na ličnu invalidninu.

-Pomenuto pravo mogu ostvariti lica kod kojih su oboljenja nastupila u razvojnom periodu, a stepen tjelesnog oštećenja utvrđen od 70 do 100 odsto. Lična invalidnina, u iznosu od 100 KM mjesečno, isplaćuje se putem Centra, o trošku resornog ministarstva- pojasnila je Kalinićeva.

Kalinićeva je istakla da Centar, kako bi mogao da adekvatno odgovori potrebama građana, sarađuje sa vladinim i nevladinim sektorom, a izuzetno kvalitetnu saradnju ima sa SOS dječijim selom Sarajevo, kao i sa udruženjem "Narko - ne".

-Projekat `Jačanja porodica` ima za cilj prevenciju odvajanja djece od njihove porodice porijekla, ali i poboljšanje kvaliteta života i poštovanje dječijih prava u porodicama koje su, prema Porodičnom zakonu i SOS ključnim dokumentima, prepoznate kao rizične- rekla je Kalinićeva.

Ona je navela da su pomenutim porodicama omogućeni brojni besplatni sadržaji, kao što su kursevi računara i stranih jezika, instrukcije iz nastavnih predmeta za koje se ukaže potreba, kursevi šivenja - uz donaciju materijala i šivaće mašine, donacije odjeće, obuće, lijekova, higijenskih preparata, hrane, namještaja, sjemena za sjetvu povrća i slično.

-Porodice su aktivno uključene u ovaj projekat do punoljetstva djece, a poslije su u programu praćenja- rekla je Kalinićeva.

Kalinićeva je podsjetila da je Centar, u saradnji sa opštinom Istočna Ilidža, Srednjoškolskim centrom "Istočna Ilidža" i donatorima, podijelio 175 prazničnih paketića djeci koja su korisnici dodatka na djecu, kao i djeci iz socijalno ugroženih porodica. 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Merc 08.01.2020. 13:48
    ČESTITAMO. NAJ BOLjE RUKOVODSTVO OD OSNIVANjA CENTRA. ALI PO STAROM NAŠEM OBIČAJU GREBA IH MIJENjATI JER RADE DOBRO A ŠTO JE DOBRO TREBA UNIŠTITI
Povezane vijesti
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO) U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO)
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 52m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 47m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 52m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 41m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 50m
    3