Источни фронт, 117. дан: Украјинске власти објавиле губитак контроле над Метелкином

20.06.2022. 11:10
0
ИЗВОР: novosti.rs

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 117. дан.

Украјинске трупе гранатирале Доњецк гранатама НАТО калибра

Украјинске трупе испалиле су још пет граната калибра 155 милиметара на Кијевски округ у Доњецку, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

- Забиљежена је ватра из оружаних формација Украјине у правцу: 9:00 (поклапа се са московским временом) – насеље Пески – град Доњецк (Кијевски округ): испаљено је 5 граната калибра 155 мм - рекао је.

Литванија најавила испоруку опреме за отварање лука

Дио опреме за деблокаду лука се већ шаље у Украјину, рекао је министар спољних послова Литваније Габријелијус Ландсбергис.

- Да бисте их (украјинске луке) отворили потребна вам је војна опрема. Нешто опреме се већ шаље у Украјину. Нажалост, нема другог начина да се отворе украјинске луке. А постоје европске земље, земље ЕУ које имају опрему, али нема више начина да се отворе. А ако испоруче, мислим да ћемо успјети да ријешимо прехрамбену кризу много брже - рекао је Ландсбергис пред почетак Савјета министара спољних послова ЕУ.

Украјинске власти објавиле губитак контроле над Метелкином

Украјинске трупе изгубиле су контролу над Метелкином у близини Сјеверодоњецка, изјавио је начелник Луганске регионалне војне администрације Сергеј Гајдај.

Раније је шеф Чеченије Рамзан Кадиров рекао да се завршава завршна фаза чишћења села Метелкино у ЛНР.

- Изгубили смо контролу над Метелкином у близини Сјеверодоњецка. Борбе се воде у многим селима око Сјеверодоњецка и Лисичанска. Нажалост, сада не контролишемо Метелкино у близини регионалног центра - написао је Гаидаи на свом Телеграм каналу.

У Украјини и плаћеници из Аустрије

У Украјини се, на страни власти у Кијеву, бори око 7.000 страних плаћеника из 64 земље, а међу њима је и пет држављана Аустрије, произилази из листе коју је објавило Министарство одбране Русије.

Од пет Аустријанаца двојица су погинула у борбама, двојица се још налазе на линији фронта, а један је напустио Украјину, тврде руске власти.

Ми немамо такве податке. На почетку рата било је више анонимних упита о могућности учешћа у рату, рекла је портпаролка Министарства спољних послова Аустрије Габријеле Јуен.

Русија постала главни снабдјевач Кине нафтом

Кинески увоз сирове нафте из Русије порастао је за 55 одсто у односу на претходну годину и достигао је у мају рекордан ниво.

Тако је Русија смијенила Саудијску Арабију са првог мјеста главних извозника нафте у Кину, преноси Гардијан.

Увоз руске нафте достигао је укупно 8,42 милиона тона, односно два милиона барела дневно, показују подаци кинеске царинске агенције. Кина је највећи свјетски увозник сирове нафте.

Литванија блокадом Калињинграда дала Русији изговор за рат

Транспортна блокада Калињинграда, коју је организовала Литванија, представља изговор за избијање непријатељстава, пошто је Вилњус прекршио право Москве на приступ својој територији, рекао је бивши украјински дипломата Ростислав Ишченко у тексту за Ukraina.ru.

Раније су Литванске жељезнице обавијестиле Калињинградске жељезнице о прекиду транзита одређених врста робе која је под санкцијама ЕУ од суботе.

- Ова одлука је самоубилачка, пошто је то готови casus belli(разлог за објаву рата). Међународно право недвосмислено гарантује свакој држави приступ својој ексклави, третирајући свако ометање остваривања овог права агресијом - навео је дипломата.

Аустралија шаље прве оклопне транспортере M113AS4 у Украјину

Аустралија је послала прва четири оклопна транспортера M113AS4 од укупно 14 у Украјину, саопштило је аустралијско Министарство одбране.

- Прва четири оклопна транспортера M113AS4 пребачена у Украјину напустила су базу Краљевског ратног ваздухопловства у Амберлију прошле недјеље. Укрцана у украјински авион An-124, ова четири возила су прва од 14 оклопних транспортера M113AS4 које ће Аустралија обезбиједити, наводи се у саопштењу сајта министарства.

Зеленски: Русија ће сљедеће недјеље интензивирати нападе

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је да очекује да ће Русија појачати нападе на ту земљу, јер Кијев чека одлуку Европске уније о томе да ли ће му додијелити статус земље кандидата за чланство у ЕУ.

- Очигледно, сљедеће недјеље треба очекивати да ће Русија интензивирати непријатељске активности, навео је Зеленски у свом ноћном видео обраћању - преноси Ројтерс.

Украјинске снаге гранатирале подручје Суземка

Гувернер Брјанске области Александар Богомаз објавио је јутрос на Телеграм каналу да су украјинске снаге гранатирале цивилно подручје Суземка, да је у том нападу рањена једна особа и потврдио да су дјелимично прекинуте испоруке електричне енергије.

- Украјинске снаге су рано јутрос гранатирале насеље Суземка. У нападу је оштећено неколико објеката. Локална електроенергетска мрежа је оштећена, а испоруке електричне енергије су дјелимично поремећене - написао је Богомаз, пренио је ТАС С.

Гувернер је објавио и да су ватрени положаји непријатеља одмах потиснути".

Данас састанак министара ЕУ о блокади украјинских житарица

Министри спољних послова Европске уније данас ће на састанку у Луксембургу расправљати о могућностима и начинима ослобађања милиона тона житарица блокираних у Украјини због руске блокаде лука у Црном мору.

Украјина је један од водећих свјетских извођача пшенице, али њени бродови са житом су заустављении, а више од 20 милиона тона је заробљено у силосима откако је Русија напала земљу и блокирала њене луке, преноси Гардијан.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    11h 29m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    10h 24m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    5h 12m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    14h 46m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    6h 18m
    0