Источни фронт, 120. дан: Путин: Сарадња са партнерима из БРИКС-а у фокусу Русије

23.06.2022. 09:03
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

У току је 120. дан руске војне операције у Украјини.

На истоку земље и даље се воде борбе украјинске војске и руских снага.

Врши се притисак

Руске снаге, које напредују ка јужним прилазима Донбасу и граду Лисичанску, врше све већи притисак на украјинске трупе у овом региону, укључујући и сусједни Сјеверодоњецк, саопштило је данас британско министарство одбране.

- Од 19. јуна, руске снаге су највероватније напредовале више од пет километара ка јужним прилазима Донбасу, граду Лисичанску - наводи британско министарство у дневном извештају на Твитеру, преноси Ројтерс.

Неке украјинске јединице су се повукле, вјероватно да би избјегле опкољавање. Побољшани учинак Русије у овом сектору вјероватно је резултат недавног појачања јединица и интензивнијих ватрених дејстава, саопштили су британски војни обавештајци.

ДНР: Украјина гранатира стамбена насеља

Оружане снаге Украјине са положаја у Писком поново гранатирају стамбена насеља Кијевског округа у Доњецку гранатама калибра 155 мм.

Саопштава Штаб за одбрану ДНР.

Гори силос са 30.000 тона жита

У граду Рубежно гори силос за жито након што је на њега пуцала украјинска артиљерија, јавља дописник РИА Новости.

Силос ради од 2020. године и има капацитет 30.000 тона жита. Артиљеријска паљба стигла је из правца Лисичанка који је под контролом украјинских снага.

Путин: Сарадња са партнерима из БРИКС у фокусу Русије

Политика Русије је ефикасна у срединама у којима Запад занемарује основне принципе тржишне економије и слободне трговине, поручио је предсједник Русије Владимир Путин током говора пред учесницима пословног форума БРИКС и најавио да ће се Русија фокусирати на сарадњу са својим партнерима из БРИКС.

- Западни партнери занемарују основне принципе тржишне економије, слободне трговине и неповредивости приватне својине. Они у ствари прате на неодговоран начин макроекономски курс кроз неконтролисане емисије новца и гомилање дугова без покрића - оцјенио је Путин у сриједу, преноси ТАСС.

Снаге ЛНР преузеле су контролу над путем од Северска до Лисичанска

Народна милиција ЛНР преузела је контролу над јединим путем од Северска до Лисичанска. Милитантима којих има 5-7 хиљада је прекинуто снабдјевање, рекао је амбасадор ЛНР у Русији Родион Мирошник.

12 страних бродова не може да напусти луку Херсон

У луци Херсон остало је 12 страних бродова, који не могу да уђу у Црно море због ушћа које је блокирала украјинска војска, рекао је за РИА Новости замјеник начелника војно-цивилне администрације региона Кирил Стремоусов.

- У луци је остало 12 страних бродова. Углавном турских, ту су и сиријски брод и један брод под заставом Сејшела - рекао је Стремоусов.

Према његовим ријечима, бродови не могу да напусте луку због дејстава украјинске војске, која је минирала излаз у Црно море преко Дњепро-Бугског ушћа у близини града Очакова, Николајевска област.

Украјинске трупе поставиле мине на брану код Лисичанска

Украјинска војска поставила је мине на брану у насељу Малорјазанцево, неколико километара од града Лисичанска, преноси данас ТАСС на основу извора из Народне милиције самопроглашене ЛНР.

- Према последњим информацијама, Оружане снаге Украјине поставиле су мине на неколико локација у Малорјазанцеву. У току су напори да се спријечи да украјински војници дигну брану у ваздух и дјелимично поплаве насеље - рекао је овај извор.

Од почетка недјеље, јединице милиције ЛНР и руске снаге преузеле су контролу над неколико насеља јужно од Лисичанска, преноси ТАСС.

Нехамер: Приступни услови за Украјину морају да важе и за Западни Балкан

Аустријски канцелар Карл Нехамер, уочи данашњег Самита ЕУ, поручио је да приступни услови за Украјину морају важити и за земље Западног Балкана, посебно за БиХ.

Нехамер је казао да се, давањем статуса кандидата Украјини и Молдавији уводи нови поступак у ЕУ, у којем се још прије испуњавања критеријума Уније добија статус кандидата.

Ускоро рјешење спора о НАТО чланству Финске и Шведске

Сједињене Америчке Државе се надају да ће Турска, Финска и Шведска ускоро позитивно рјешити спорно питање кандидатуре за пријем у НАТО ове двије нордијске земље, изјавила је висока званичница Стејт департмента.

Током саслушања пред сенатским одбором за спољну политику, Карен Донфрид, помоћница државног секретара задужена за Европу и евроазијска питања, рекла је да САД одлучно настоје да се све три стране усагласе прије самита НАТО, који се одржава следеће недјеље у Мадриду, преноси Ројтерс.

 

 

 

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    11h 52m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    15h 16m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    10h 45m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    2h 22m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    13h 37m
    0