Istočni front, 120. dan: Putin: Saradnja sa partnerima iz BRIKS-a u fokusu Rusije

23.06.2022. 09:03
0
IZVOR: novosti.rs/b92.net

U toku je 120. dan ruske vojne operacije u Ukrajini.

Na istoku zemlje i dalje se vode borbe ukrajinske vojske i ruskih snaga.

Vrši se pritisak

Ruske snage, koje napreduju ka južnim prilazima Donbasu i gradu Lisičansku, vrše sve veći pritisak na ukrajinske trupe u ovom regionu, uključujući i susjedni Sjeverodonjeck, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane.

- Od 19. juna, ruske snage su najverovatnije napredovale više od pet kilometara ka južnim prilazima Donbasu, gradu Lisičansku - navodi britansko ministarstvo u dnevnom izveštaju na Tviteru, prenosi Rojters.

Neke ukrajinske jedinice su se povukle, vjerovatno da bi izbjegle opkoljavanje. Poboljšani učinak Rusije u ovom sektoru vjerovatno je rezultat nedavnog pojačanja jedinica i intenzivnijih vatrenih dejstava, saopštili su britanski vojni obaveštajci.

DNR: Ukrajina granatira stambena naselja

Oružane snage Ukrajine sa položaja u Piskom ponovo granatiraju stambena naselja Kijevskog okruga u Donjecku granatama kalibra 155 mm.

Saopštava Štab za odbranu DNR.

Gori silos sa 30.000 tona žita

U gradu Rubežno gori silos za žito nakon što je na njega pucala ukrajinska artiljerija, javlja dopisnik RIA Novosti.

Silos radi od 2020. godine i ima kapacitet 30.000 tona žita. Artiljerijska paljba stigla je iz pravca Lisičanka koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Putin: Saradnja sa partnerima iz BRIKS u fokusu Rusije

Politika Rusije je efikasna u sredinama u kojima Zapad zanemaruje osnovne principe tržišne ekonomije i slobodne trgovine, poručio je predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom govora pred učesnicima poslovnog foruma BRIKS i najavio da će se Rusija fokusirati na saradnju sa svojim partnerima iz BRIKS.

- Zapadni partneri zanemaruju osnovne principe tržišne ekonomije, slobodne trgovine i nepovredivosti privatne svojine. Oni u stvari prate na neodgovoran način makroekonomski kurs kroz nekontrolisane emisije novca i gomilanje dugova bez pokrića - ocjenio je Putin u srijedu, prenosi TASS.

Snage LNR preuzele su kontrolu nad putem od Severska do Lisičanska

Narodna milicija LNR preuzela je kontrolu nad jedinim putem od Severska do Lisičanska. Militantima kojih ima 5-7 hiljada je prekinuto snabdjevanje, rekao je ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

12 stranih brodova ne može da napusti luku Herson

U luci Herson ostalo je 12 stranih brodova, koji ne mogu da uđu u Crno more zbog ušća koje je blokirala ukrajinska vojska, rekao je za RIA Novosti zamjenik načelnika vojno-civilne administracije regiona Kiril Stremousov.

- U luci je ostalo 12 stranih brodova. Uglavnom turskih, tu su i sirijski brod i jedan brod pod zastavom Sejšela - rekao je Stremousov.

Prema njegovim riječima, brodovi ne mogu da napuste luku zbog dejstava ukrajinske vojske, koja je minirala izlaz u Crno more preko Dnjepro-Bugskog ušća u blizini grada Očakova, Nikolajevska oblast.

Ukrajinske trupe postavile mine na branu kod Lisičanska

Ukrajinska vojska postavila je mine na branu u naselju Malorjazancevo, nekoliko kilometara od grada Lisičanska, prenosi danas TASS na osnovu izvora iz Narodne milicije samoproglašene LNR.

- Prema poslednjim informacijama, Oružane snage Ukrajine postavile su mine na nekoliko lokacija u Malorjazancevu. U toku su napori da se spriječi da ukrajinski vojnici dignu branu u vazduh i djelimično poplave naselje - rekao je ovaj izvor.

Od početka nedjelje, jedinice milicije LNR i ruske snage preuzele su kontrolu nad nekoliko naselja južno od Lisičanska, prenosi TASS.

Nehamer: Pristupni uslovi za Ukrajinu moraju da važe i za Zapadni Balkan

Austrijski kancelar Karl Nehamer, uoči današnjeg Samita EU, poručio je da pristupni uslovi za Ukrajinu moraju važiti i za zemlje Zapadnog Balkana, posebno za BiH.

Nehamer je kazao da se, davanjem statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji uvodi novi postupak u EU, u kojem se još prije ispunjavanja kriterijuma Unije dobija status kandidata.

Uskoro rješenje spora o NATO članstvu Finske i Švedske

Sjedinjene Američke Države se nadaju da će Turska, Finska i Švedska uskoro pozitivno rješiti sporno pitanje kandidature za prijem u NATO ove dvije nordijske zemlje, izjavila je visoka zvaničnica Stejt departmenta.

Tokom saslušanja pred senatskim odborom za spoljnu politiku, Karen Donfrid, pomoćnica državnog sekretara zadužena za Evropu i evroazijska pitanja, rekla je da SAD odlučno nastoje da se sve tri strane usaglase prije samita NATO, koji se održava sledeće nedjelje u Madridu, prenosi Rojters.

 

 

 

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    11m
    8
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    20h 20m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    21h 25m
    4
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    15h 8m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    16h 14m
    0