Источни фронт, 121. дан: Руске снаге заузеле Николајевку

24.06.2022. 09:06
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је данас у 121. дан.

Лидери Европске уније су Украјини и Молдавији додијелили најављивани статус званичних кандидата за придруживање европском блоку, што је храбар геополитички корак који су Кијев и сама ЕУ поздравили као „историјски тренутак".

Руске снаге напредују ка јужним прилазима Донбасу. Распламсавају се борбе за Сјеверодоњецк и сусједни Лисичанск. Подијељени ријеком ти градови су постали кључно бојиште у нападу Русије на индустријско срце Донбаса.

Руски шеф дипломатије Сегеј Лавров поручује да Москва не види никакве проблеме у томе да се бродовима који превозе жито дозволи да исплове из украјинских лука у Црном мору и да је потребно само да се уклоне мине и да се организује њихов пролазак.

Запад не да Украјини да преговара са Москвом? „Сада је лопта на њиховој страни"

Мало је вјероватно да ће западне силе дозволити Украјини да се врати за преговарачки сто, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Он је у интервјуу националној телевизији Бјелорусије рекао да не види могућност да им буде дозвољено да наставе преговоре, пренио је ТАС С.

Лавров је додао да ће са великим задовољством прихватити позив предсједника Бјелорусије Александра Лукашенка да се окупе на разговорима на територији Бјелорусије.

- Не видим никакву могућност да Украјина изнесе било какве приједлоге, али ни ми нећемо ништа да предлажемо. Давно смо дали своје приједлоге. Сада је лопта на њиховој страни - рекао је Лавров.

Руске снаге заузеле Николајевку

Руске снаге заузеле су село Николајевка у Луганској области, саопштио је јутрос начелник регионалне војне администрације Сергеј Гајдај.

„Није вријеме за лош мир"

Премијер Велике Британије Борис Џонсон оцијенио је да Г7 и НАТО не треба да подстичу Украјину да постигне како је навео, „лош" мир са Русијом, који би подразумијевао одрицање од дијелова своје територије.

Џонсон је, неколико дана прије самита Г7 у Њемачкој и НАТО-а у Шпанији, рекао да је његова порука колегама у Г7, посебно у НАТО-у, да није вријеме да охрабрују Украјинце да се задовоље „лошим" миром, за који им се, како је навео, предлаже да се одрекну дијелова своје територије у замјену за прекид ватре, преноси Гардијан.

- Мислим да би то била катастрофа. То би био окидач за даљу Путинову ескалацију кад год пожели - рекао је Џонсон.

Додао је да је могуће да су се неке од највећих западних сила „умориле" од Украјине.

Украјинске избјеглице у Руанду

Британски премијер Борис Џонсон није искључио могућност да украјинске избјеглице које на нелегалан начин уђу у земљу буду протјеране у Руанди, пише "Гардијан".

Зеленски планира да смијени Баканова?

Портал Политико" пише да украјински предсједник Владимир Зеленски планира да смијени шефа Службе безбједности Украјине Ивана Баканова јер је незадовољан његовим радом.

Позивајући се на четири украјинска службеника и једног западног дипломату, портал наводи да се Службом безбједности руководи практично из кабинета Зеленског.

Незадовољство, како се наводи, датира од почетка специјалне операције руске војске.

Гранатирани Стаханов и Брјанка

Украјинске снаге гађале су у току ноћи градове Стаханов и Брјанка, као и село Теплично. Испаљене су три ракете Точка-У".

Како је изјавио потпуковник Народне милиције ЛНР Андреј Марочко, ракета оборена изнад Тепличног била је усмјерена на зграду у којој је администрација лидера ЛНР Леонида Пасечника.

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    22h 6m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    12h 36m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    12h 17m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    20h 59m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    17h 28m
    0