Источни фронт, 131. дан: Руска армија ослободила Лисичанск

04.07.2022. 09:04
0
ИЗВОР: novosti.rs

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 131. дан.

Руска армија у садејству са јединицама ДНР и ЛНР ослободила Лисичанск, и у току су операције мањег обима са циљем потпуног обезбјеђивања града.

Руси сада напредују у правцу Краматорска, и према извјештају украјинског Генералштаба њихове јединице су већ прешле ријеку Сјеверски Доњец и преузеле контролу над Золотаревком.

Русија се залаже за проширење Савјета безбједности УН

Неопходно је проширити Савјет безбједности УН на афричке, азијске и латиноамеричке земље како би он био "демократскији", сматра руски амбасадор у Кини Андреј Денисов.

- Савјет безбједности УН се тренутно практично претворио у сцену на којој западне колеге "спроводе пропаганду", износећи своје ставове као коначну истину - констатовао је дипломата говорећи на пленарној сједници Глобалног мировног форума УН у Пекингу.

Он је додао да ови деструктивни кораци додатно удаљавају чланове Савјета безбједности, чинећи његов рад мање ефикасним.

Долазак кући послије осам година

Замјеник команданта 7. бригаде Народне милиције ЛНР Андреј Скори вратио се у родни Лисичанск, гдје није био 8 година - од почетка војне конфронтације у Донбасу.

Русија појачала снаге у Црном мору још једном подморницом

Русија је појачала своје снаге у Црном мору још једном подморницом, саопштила је данас украјинска Оперативна команда Југ.

Наведено је да је подморница распоређена у сјеверозападном дијелу Црног мора, преноси Интерфакс Украјина.

У приправности је 28 пројектила типа "Калибр", додаје се у саопштењу.

Зеленски најавио нове испоруке оружја

Предсједник Украјине Владимир Зеленски наговијестио је да Кијев чека нове испоруке оружја са Запада.

- Ако команда наше војске повуче људе са неких тачака фронта на којима непријатељ има највећу ватрену надмоћ, а то се конкретно тиче Лисичанска, то значи само једно: вратићемо се захваљујући нашој тактици, захваљујући повећању испорука савременог оружја - рекао је Зеленски у обраћању нацији.

Зеленски признао да су се УКР снаге повукле из Лисичанска

Украјински предсједник Володимир Зеленски признао је да су се украјинске снаге повукле из Лисичанска у Донбасу, али је и обећао да ће вратити контролу над тим подручјем, "захваљујући тактици војске и изгледима да ће стићи ново, побољшано наоружање".

- Ако команданти наше војске повлаче људе са одређених тачака на фронту, где непријатељ има највећу предност, а то се односи и на Лисичанск, то значи само једно - поручио је Зеленски вечерас у видео обраћању, преноси Ројтерс.

Како је рекао украјински лидер, украјинске снаге ће се вратити захваљујући повећању снабдевања савременим наоружањем.

Украјинска војна команда саопштиле је раније данас да су украјинске снаге биле приморане да се повуку из источног града Лисичанска, последњег упоришта Кијева у Луганској области.

Руске снаге припремају офанзиву на Славјанск

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је јутрос да се руске снаге консолидују у Лисичанску и да припремају офанзиву у правцу Славјанска.

Наведено је да су руске трупе у правцу Краматорска извршиле артиљеријску припрему и прешле ријеку Сјеверски Доњец, преноси Униан.

Украјински Генералштаб додаје да на правцу Славјанска руске снаге покушавају да успоставе контролу над насељима Богородичноје, Мазановка и Долина и да се борбе настављају.

Обнову УКР финансирати оснивањем фонда као за ковид

Европска инвестициона банка (ЕИБ), кредитни огранак Европске уније, предлаже да финансијска структура која је прије коришћена за помоћ током пандемије ковид-19, буде модел за финансирање обнове Украјине у износу до 100 милијарди евра (104,3 милијарде долара), према документу у који је Ројтерс имао увид.

Према приједлогу, почетних 20 милијарди евра за Повјеренички труст ЕУ-Украјина (Е-У ГТФ) обезбједило би се доприносима из земаља ЕУ и из буџета Уније у форми грантова, зајмова и гаранција.

Гаранције би имале мултипликативни ефекат, при чему би покриле инфраструктурне пројекте укупне вриједности око 100 милијарди евра, што је отприлике половина непосредних потреба Украјине, наводи се у документу.

Приједлог ЕИБ-а требало би да буде представљен данас, првог дана међународне Конференције за опоравак Украјине у Швајцарској, која има за циљ да обезбједи ресурсе за ту земљу и помогне њен послератни опоравак.

Блумберг: ЕУ планира да додијели 500 милијарди евра помоћи УКР

Европска унија планира да додијели 500 милијарди евра финансијске помоћи Украјини како би јој помогла да оживи економију, извијестио је Блумберг, позивајући се на неименоване изворе.

Према изворима Блумберга, Европска комисија тражи опције финансирања, као што су грантови и зајмови, преноси агенција ТАС С.

План оживљавања украјинске привреде биће представљен на конференцији у швајцарском граду Лугану, који ће бити одржана данас и сутра.

Блумберг наводи да план на више од 2.000 страница укључује програме инфраструктуре, безбедности, климе, енергије и дигитализације.

Лукашенко Западу: Зар нисте знали да Русија и Бјелорусија имају јединствену војску?

Минск и Москва неће дозволити да се оживи нацизам као оружје колективног Запада усмјерено против словенског свијета, изјавио је предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко и додао да је Минск увијек подржавао и подржаваће Русију.

Према његовим речима, Бјелорусија има најближи савез са Руском Федерацијом, "са којом градимо моћну Савезну државу".

- Зар нису знали да смо ми одавно створили јединствену групу Оружаних снага у Савезу Бјелорусије и Русије, фактички јединствену војску? Па зашто нам данас приговарате? Били смо и бићемо заједно са братском Русијом. Наше учешће у специјалној операцији одавно сам одредио, првог дана почетка специјалне операције, када сам рекао да нећемо никоме дозволити да пуца у леђа Русима. И заузели смо одбрану од Брестске тврђаве дуж јужне границе да бисмо спријечили тај ударац у леђа Русима од стране НАТО трупа. Они то не могу да нам опросте - истакао је Лукашенко.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    10h 55m
    8
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    13h 26m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    11h 9m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    11h 1m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    3h 16m
    0