Источни фронт, 132. дан: Патрушев: Циљеви специјалне операције биће остварени

05.07.2022. 08:54
0
ИЗВОР: novosti.rs

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 132. дан.

У Швајцарском граду Лугану јуче је одржана дводневна међународна Конференција о обнови Украјине, гдје је предсједник те земље Владимир Зеленски позвао учеснике да се придруже националном плану за обнову земље.

За то вријеме руске снаге су наставиле напредовање, и према ријечима градоначелника Славјанска Вадима Љаха они се налазе на 7-10 километара од тог града.

Из Украјине гранатирана Курска област

Украјинска војска гранатирала је данас погранична насеља у Курској области, у Глушковском рејону, изјавио је губернатор Курске области у Русији Роман Старовојт.

Он је на Телеграму написао да су на удару поново била села Марково и Тјоткино, преноси Интерфакс.

Курска област граничи се са Украјином и више пута од почетка сукоба Русије и Украјине била је изложена гранатирању.

Јапан проширио санкције против Русије и Белорусије

Јапан је увео забрану извоза за 90 организација из Русије и Белорусије због ситуације у Украјини, наводи се у билтену јапанског Министарства спољних послова, Министарства економије и Министарства финансија.

Нови санкциони списак укључује 57 физичких лица и шест организација из Русије, а међу њима су, између осталих, шеф војно-цивилне администрације Херсонске области Владимир Саљдо и његов замјеник, вице-премијер Дмитриј Григоренко, породица власника "Северстаља", виолочелиста Сергеј Ролдугин и његова супруга, компанија "Алмаз-Антеј", фабрика за производњу авиона "Иљушин" и други.

Руске снаге нападају у правцу Бахмута

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је јутрос да руске снаге гранатирају украјинске положаје дуж цијеле линије фронта, а да у правцу Бахмута, у Доњецкој области, нападају насеља Новолуганскоје и Спорноје.

У правцу Харкова руске снаге концентришу напоре на држање заузетих линија и спрјечавање напредовања украјинских трупа, преноси Интерфакс Украјина.

У правцу Славјанска и Краматорска руске снаге су гранатирале поједина насеља, додаје украјински генералштаб.

Словачки хеликоптери стижу у Украјину

Испоруке старог оружја совјетске производње Украјини се настављају.

Како се види на снимку објављеном на Твитеру, хеликоптери Ми-8 стижу као појачање украјинској војсци.

"Бацили смо заставу на Змијско острво, још није подигнута"

Портпарол оперативне команде Југ украјинске војске Наталија Гумењук изјавила је да је застава Украјине бачена на Змијско острво из хеликоптера, али да још није подигнута.

Гумењук је додала да њену претходну јучерашњу изјаву да је на Змијском острву подидгнута украјинска застава треба „схватити метафорички“.

Шведска и Финска завршиле преговоре о приступању НАТО

Шведска и Финска завршиле су преговоре о приступању НАТО у сједишту Алијансе у Бриселу, као што је и било договорено прошле недјеље на самиту лидера НАТО у Мадриду.

Како се наводи у саопштењу на сајту НАТО, данас би у сједишту Алијансе требало да буду потписани протоколи о приступању Финске и Шведске војном савезу, а који би затим требало да ратификују све чланице.

Обје земље су званично потврдиле спремност и могућност да испуне политичке, правне и војне обавезе, које произлазе из чланства у НАТО.

Патрушев: Циљеви специјалне операције биће остварени

Циљеви руске специјалне операције биће остварени упркос чињеници да САД и друге западне земље пружају војну помоћ Украјини, изјавио је данас секретар Савета за безбедност Русије Николај Патрушев.

Он је на састанку о питањима националне безбедности у Хабаровску рекао да су циљеви специјалне операције да се обезбиједи заштита људи од, како је навео, геноцида украјинског неонацистичког режима и демилитаризација и денацификација територије Украјине, односно њен неутралан статус, што је наведено у украјинском уставу, преноси РИА Новости.

Патрушев је поновио да је Русија морала да покрене специјалну војну операцију због тога што су ширење неонацизма у Украјини, биолошке лабораторије укључене у војно-биолошки програм САД на њеној територији, као и планови које су изнијеле власти у Кијеву за стварање нуклеарног оружја и придруживање НАТО-у стварали значајне пријетње за безбједност не само Русије, већ и цијелог свијета.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    22h 22m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    23h 33m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    5h 13m
    0
  • Џију-џицу клубу „Јахорина“ 62 медаље у Бањалуци
    8h 12m
    3
  • Навршило се 106 година од смрти Гаврила Принципа
    10h 48m
    0